Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  Marul, Yeşillikler »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum, fide-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze marul
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 

 
Tarımsal sulamada bilinçlenme önemli

Kuraklığın tarımsal üretime etkisinin azaltılabilmesi için doğru sulama yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiği bildirildi.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici ''Dünyada erişilebilen tüm suyun yüzde 75'i tarımda kullanılıyor. Bu nedenle tarımsal sulamada çok akılcı olmak durumundayız" dedi.

Yurt genelinde bu yıl kış aylarında yaşanan yağış azlığının tarımsal üretime etkisinin azaltılmasında doğru sulama yöntemlerinin önemli olduğu bildirildi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici, bu yıl ülke genelinde meteorolojik kuraklık yaşandığını ve bunun normal olarak tarımsal üretime olumsuz yansıdığını belirtti.

Geçen yıl ekim ayından itibaren yurt genelinde önceki dönemlere göre yağışların yüzde 27 azaldığını bildiren Özekici, ''Bazı bölgeler bu durumdan daha fazla etkilendi. Örneğin Akdeniz Bölgesi'nde yağışlar yüzde 36 daha az. Bu rakam Adana için çok daha çarpıcı. Seyhan Irmağı'nı besleyen havzada DSİ verilerine göre yüzde 53'e yakın yağış azalması var'' diye konuştu.

Mart ve nisan aylarındaki yağışların çiftçileri mutlu ettiğini fakat kış yağışlarıyla beslenen buğday ve arpa gibi tahılların yetişme dönemindeki yağışların çok düşük olması nedeniyle verim kaybı yaşandığını ifade eden Özekici, ürünlerini sulama imkânı olan çiftçilerin, meteorolojik kuraklığın etkisini hafif atlatmaya çalıştığını dile getirdi.

Özekici, bilim insanlarının kuraklığa dayanıklı çeşitler üzerinde daha çok çalışma yapmaya başladığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Küresel ısınma, iklim değişikliği ve buna bağlı olarak kuraklık olgusunu daha sık görüyor olacağız. Buna hazırlıklı olmak lazım. Dünyada erişilebilen tüm suyun yüzde 75'i tarımda kullanılıyor. Bu nedenle tarımsal sulamada çok akılcı olmak durumundayız.”

Su kayıplarını önlemek için taşıma zayiatı yüzde 50'nin üzerinde olan açık kanal sisteminden bir an evvel vazgeçilmesi gerektiğini belirten Özekici, açık kanal sisteminde barajlardan, göllerden veya göletlerden alınan suyun yüzde 50'sinin kaybolduğunu vurguladı.Açık kanalla ulaştırılan suyun, tarlada ancak yüzde 50’sinin kullanılabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Bülent Özekici, “Burada iki oranı topladığımızda, örnek olarak Seyhan Nehri'nden alınan suyun ancak yüzde 25'i doğru kullanılıyor, yüzde 75'i ziyan ediliyor'' dedi.
 
Basınçlı ve Kapalı Sistem Önerisi

Su kaybına karşı alınabilecek en önemli önlemin basınçlı ve kapalı sisteme geçmek olduğunu vurgulayan Özekici, çiftçinin kullandığı damlama ve yağmurlama yöntemlerinin bu sayede daha verimli kullanılabileceğini anlattı.

Prof. Dr. Bülent Özekici, sulama suyunun basınçlı ve kapalı sistemle tarlaya getirilmesi durumunda çiftçilerin doğal olarak halen kullandığı damla sulama ve yağmurlama gibi sistemleri basınçlı sistemle daha verimli kullanacaklarını kaydetti. Özekici, hiçbir kayıp olmadan üretim randımanının yüzde 100 olacağını ve suyun en büyük kullanıcısı da tarım sektörü olduğu için bir an evvel bu konuya eğilmek gerektiğini sözlerine ekledi.
(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
07.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Tarımsal sulamada bilinçlenme önemli,Prof. Dr. Bülent Özekici
Link: Tarımsal sulamada bilinçlenme önemli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız