Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  Havuç, Turp  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum, fide-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık havuç-turp
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 

Türkiye'nin üç önemli havuç üretim merkezlerinden biri olan Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde Aralık ayında başlayan havuç hasatı devam ediyor. Bu yıl rekoltenin geçen yıla oranla başa baş geleceğini düşünen havuç üreticilerinin en büyük sıkıntısı devletten destek görememeleri.

Havuç üretim merkezi olarak bilinen Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde üretilen havuçlar, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna, Rusya ve Azerbeycan başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç edilirken ayrıca iç piyasadaki talepleri de karşılıyor.

Kırıkhan'da yaklaşık 15 bin dönüm araziye ekili havuç hasadının 7 aya yakın süreceğini belirten Tarım İlçe Müdürü Ali Temizkan, ilçelerinde yoğun olarak havuç üretimi yapıldığını söyledi.

Kırıkhan'da üretilen havuçların bölgenin iklim yapısı ve toprak özelliklerine bağlı olarak renk, hoş koku ve lezzet açısından daha kaliteli olduğunu ifade eden Temizkan, Kırıkhan'da üretilen havuçların başta Romanya, Bulgaristan, Ukrayna, Rusya ve Azerbaycan başta olmak üzere İtalya, Sırbistan, Gürcistan, Kazakistan, Moldova, Suudi Arabistan gibi birçok ülkeye ihraç edildiğini belirtti.

Kırıkhan'ın, Ankara Beypazarı ve Konya ile birlikte Türkiye'nin üç önemli havuç üretim merkezinden biri olduğunu vurgulayan Temizkan, "Geçen yıl ilçemizden dünyanın 10'u aşkın ülkesine 20 bin tona yakın havuç ihracatı gerçekleştirildi. Bu yıl ilçemizde 15 bin dönüm araziye havuç ekimi yapıldı. Aralık ayında başlayan Havuç hasadının sonunda 75 bin ton havuç bekliyoruz. Özellikle Romanya ve Bulgaristan her yıl Hatay'dan havuç ithal ediyor. Bizden aldıkları havuçları AB ülkelerine pazarlıyorlar." dedi.

Yıllardır Kırıkhan'da havuç üretimi yaparak ihraç eden Kayalar Tarım Ürünleri şirketinin ortaklarından Hikmet Kaya, devlettin kendilerine destekleme primi vermemesinden yakındı.

Türkiye'nin havuç üretim merkezlerinden biri olan Kırıkhan'da havuç üretiminin 150 bin tondan 75 bin tona düştüğünü belirten Kaya, "Bunun en büyük nedenlerinden biri de her pazarda karşımıza çıkan Polonya ve Hollanda gibi ülkelerle rekabet edemememiz. Renk, aroma ve lezzet bakımından Avrupa'nın en iyi havucunu yetiştirmemize rağmen ürettiğimiz havucu bu iki ülkenin verdiği fiyatın altında pazarlamak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

Kırıkhan'da 10'u büyük olmak üzere irili ufaklı 50'ye yakın havuç paketleme işletmesinin bulunduğuna da dikkat çeken Kaya, "Tarımda ölü aylar olarak bilinen Ekim ile Şubat ayları arasında havuç sayesinde ilçe tarımında büyük bir canlılık yaşanıyor. 10 büyük işletmenin her biri 150-200 tarım işçisi istihdam ediliyor ve bu işçilerin çoğu çevre illerden ilimize gelip iş buluyor. İşin en can alıcı noktası da bu. Bizler tarımın ölü aylarında bin 500 kişiye iş imkanı sağlarken, devlet bizden desteğini esirgiyor. Bugün bir narenciye üreticisine ton başına 75 ila 100 dolar arasında desteleme verilirken bizlere verilmiyor. Biz üreticiler ülkeye döviz girdisi sağlıyoruz. Devletimizden çok şeyde istemiyoruz. Bize ton başına 50 dolar destekleme verse ülkeye döviz girdisi artacak. Daha çok işçiyi istihdam edeceğiz. Kar direk üreticiye yansıyacak ve dış ülkelerle rekabet edebilir hale geleceğiz." şeklinde konuştu.

 

HAVUÇ SUYU HER DERDE DEVA

 

Yıllardır işletmesinde konuklarına havuç suyu ikram ettiğini de sözlerine ekleyen Kaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Hatay'daki tatilinde de meyve suyu olarak tek tercihinin havuç suyundan yana olduğunu hatırlattı.

Havucun yararlarını sıralayan Kaya, "Karaciğere ve bağırsaklara iyi gelen havuç aslında A vitamini deposudur. Özellikle hamile bayanlara tavsiyemiz gün içinde en azından birkaç tane havuç yemeleri, yemeklerinde ve salatalarında havucu eksik etmemeleridir. Son yıllarda özelikle Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da havuç suyu içtiğinin basına yansımasıyla rağbet biraz daha arttı. Oysa ben küçük yaşlardan beri hep havuç suyu içerim. Firmamda her konuğuma havuç suyu ikram ederim. En son Adalet Bakanımız Sadullah Ergin'in ziyaretlerinde kendilerine ikram ettik. Çok beğendi. Umarım ki bu beğeni biz havuç üreticilerine destek olarak döner." ifadesini kullandı.

 

 

 

 

http://www.zaman.com.tr/

 

 

 

 

 

Ekleme Tarihi
14.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Havuç üreticisi sıkıntılı günler geçiriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız