Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  Havuç, Turp  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum, fide-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık havuç-turp
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
Kadirli 

KADİRLİ'DE TURP ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
 SABAH TARLADA BAŞLAYAN HASADIN ARDINDAN İŞÇİLER, SAVRUN ÇAYI ÜZERİNDE KURULU HAVUZLARDA TURPLARI TEK TEK YIKAYARAK, PAKETLEYİP SATIŞA HAZIR HALE GETİRİYOR
 
OSMANİYE (İHA) - Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan ve bölgede "Kırmızı altın" olarak adlandırılan Kadirli turpu, bu yıl üreticisinin yüzünü güldürdü.
 
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaklaşık 5 ay süren turp hasadı boyunca sektörde yaklaşık 5 bin kişi istihdam ediliyor. Piyasada bu yıl 20 kiloluk turp torbalarının 8 TL'ye satılması, turp üreticisinin yüzünü güldürüyor. İlçe ekonomisine yılda yaklaşık 16 milyon lira katkı sağlayan turp, tarladan sofraya zahmetli bir yolculukla ulaştırılıyor.
 
Sabahın ilk ışıklarıyla tarlada başlanan hasat işlemi, şehrin merkezinden geçen Savrun Çayı üzerinde kurulu havuzlarda devam ediyor. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler, turpları tek tek yıkayarak, paketleyip satışa hazır hale getiriyor. Kadınların torbaladığı turplar, erkek işçiler tarafından kamyonlara yükleniyor.
 
Daha sonra turp yüklü kamyonlar İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlere yola çıkıyor. Sofralarda da lezzetle yenen turp, böbrek taşı, astım, sarılık, öksürük ve romatizma gibi hastalıklara iyi geliyor. 
 
 
- TARLADAN SOFRAYA TURPUN HİKAYESİ
- SABAHIN İLK IŞIKLARIYLA TARLADA BAŞLANAN HASAT İŞLEMİ ŞEHRİN MERKEZİNDEN GEÇEN SAVRUN ÇAYI ÜZERİNDE KURULU HAVUZLARDA DEVAM EDİYOR
- ÇOĞUNLUĞUNU KADINLARIN OLUŞTURDUĞU İŞÇİLER TURPLARI TEK TEK YIKAYARAK PAKETLEYİP SATIŞA HAZIR HALE GETİRİYOR
 
OSMANİYE (İHA) - Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan ve bölgede "Kırmızı altın" olarak adlandırılan Kadirli turpu bu yıl üreticisinin yüzünü güldürüyor. Kadirli'de yaklaşık 5 ay süren turp hasadı boyunca yaklaşık 5 bin kişi bu sektörde istihdam ediliyor.
 
Piyasada bu yıl 20 kiloluk turp torbalarının 8 TL'ye satılması Kadirli'de turp üreticisinin yüzünü güldürüyor. İlçe ekonomisine yılda yaklaşık 16 milyon lira katkı sağlayan turp tarladan sofraya zahmetli bir yolculukla ulaştırılıyor.
 
Sabahın ilk ışıklarıyla tarlada başlanan hasat işlemi şehrin merkezinden geçen Savrun çayı üzerinde kurulu havuzlarda devam ediyor. Çoğunluğunu Kadınların oluşturduğu işçiler turpları tek tek yıkayarak paketleyip satışa hazır hale getiriyor.
 
Kadınların torbaladığı turplar erkek işçiler tarafından kamyonlara yükleniyor. Daha sonra turp yüklü kamyonlar İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlere yola çıkıyor.
Sofralarda da lezzetle yenen turp böbrek taşı, astım, sarılık, öksürük ve romatizma gibi hastalıklara da iyi geliyor.  
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Kadirli'de Turp Üreticinin Yüzünü Güldürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız