Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  Havuç, Turp  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum, fide-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık havuç-turp
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
Yağışlar, turp üreticisini sevindirdi, turp, kırmızı turp 

Yağışlar, turp üreticisini sevindirdi

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yağışlı hava, turp üreticilerini umutlandırdı.


OSMANİYE - Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 70'inin karşılandığı Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, yağışlı hava üreticileri sevindirdi.

İlçe Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde kış döneminde sadece Kadirli'de 4 ay süreyle hasadı yapılan turpun, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi.

Kasım ayında turp hasadına başlandığını hatırlatan İspir, havaların sıcak gitmesi nedeniyle bu yıl üreticilerin sezona iyi başlayamadığını belirtti.

Son günlerde etkisini sürdüren yağışlı havanın bölgedeki turp üretimini olumlu etkilediğini ifade eden İspir, şunları söyledi:
"Kadirli'de 4 çeşidi yetiştirilen turp, her yıl kış aylarında yaklaşık 5 bin kişiye iş kapısı oluyor. Geçen yıl turpun para etmesi nedeniyle bu yıl ekim alanı arttı. Dönüme ortalama 4 ton verim alınan ve yaklaşık 1 ay önce hasadına başlanılan turp, havanın yağışlı ve soğuk gitmesi üzerine üreticilerini umutlandırdı. İlçe ve yöre ekonomisi için çok önemli olan ve yörede 'kırmızı altın' olarak nitelendirdiğimiz turpa talepler artmaya başladı. Türkiye'nin iç bölgelerinde yetiştirilen turp, don nedeniyle zarar gördü. Bu nedenle Kadirli'de üretilen turpa talep arttı. Yağışlı havayı seven turp, bu dönemde üreticisini umutlandırdı. Sabahın ilk ışıklarıyla tarlalardan sökülen ve ilçe merkezinden akan Savrun Çayı üzerinde yıkanıp paketlenen turp, bu yıl üreticisini sevindiriyor."

Turp Üreticileri Birliği Başkanı Soner Topalhan ise sezona kötü başlamalarına rağmen ülke genelinde etkili olan yağışlı hava nedeniyle çiftçilerin yüzlerinin gülmeye başladığını dile getirdi.

Turp üretiminin ilçe ekonomisine 30-40 milyon lira katkı sağladığını anlatan Topalhan, "Kış aylarında tarım sektörüne bu denli katkı sağlanması bizi ülke ekonomisi adına sevindiriyor. Turp adeta Kadirli'nin bacasız fabrikası gibi. Bu üretim sayesinde birçok eve ekmek giriyor" diye konuştu.

İlçede, 22 yıldır turp üreticiliği yapan Ali Küçükcan, havanın sıcak gittiği dönemde İç Anadolu Bölgesi'nde üretilen turpa talebin arttığını, ancak soğuk ve yağışlı havanın Kadirli'deki turp üretimini olumlu etkilediğini belirtti.

Küçükcan, turpun 20 kiloluk çuvalını 5 liraya sattıklarını sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.12.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Yağışlar, turp üreticisi, sevindirdi, turp, sebze,
Link: Yağışlar, turp üreticisini sevindirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız