Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  Hıyar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum, fide-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık havuç-turp
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 


Simit ‘Saray’da kaldı

SİMİT Sarayı’nın yabancılara satışı ve halka arz girişimi hüsranla bitti.

Ocak 2013’te, Abraaj Capital ile imza aşamasına geldiklerini açıklayan Abdullah Kavukçu, “Satış düşünmüyoruz, halka arz da rafta” dedi.

TARİH 12 Ocak 2013. Simit kafe zinciri Simit Sarayı ile ilgili gündeme bomba gibi bir haber düştü. Habere göre Simit Sarayı’na ortak olmak isteyen yaklaşık 10 firma ya da yurtdışı kaynaklı fon bulunuyordu. Bunlardan birinin de Abraaj Capital olduğu ileri sürülüyordu. Şirketin yönetim kurulu başkanı Abdullah Kavukçu, Abraaj Capital’in çok istekli olduğunu, 2013’ün ilk 6 ayında da şirketin yüzde 15’ini halka arz edeceklerini belirtmişti.

ŞİRKET hızlı büyüdü

Ancak aradan geçen 1.5 yılda ne ortaklık ne de halka arz oldu. Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukçu’ya son durumu sorduğumuzda 2014 yılı içinde herhangi bir satış düşünmediklerini ifade etti. Şirketin ortaklık ve halka arz açıklamalarının yapıldığı o günlerden sonra çok hızlı büyüme dönemine girdiğine vurgu yapan Kavukçu, “Yurtdışında 70 mağazaya, yurtiçinde 300 mağazaya ulaştık. Yıl sonuna kadar da Londra’nın en ünlü sokaklarından Oxford Street’te bir mağaza açacağız. Ortaklık ve satın alma için hâlâ talepler geliyor” dedi.

ABRAAJ almadı

Simit Sarayı’nın Dubai kökenli girişim sermayesi fonu Abraaj Capital ile masaya oturduğu, görüşmelerde imza aşamasına gelindiğinin, yazıldığı dönemde Simit Sarayı’nın piyasa değerinin de 1 milyar dolar olduğu ileri sürülüyordu. Kavukçu, o dönemde hepsini satıp çıkma gibi bir fikirlerinin olmadığını söylüyordu. Kavukçu şu ifadeleri kullanıyordu: “Abraaj, satış sürecinde çok daha seri ve istekli hareket etti. Colony de onlar kadar istiyor. Şu anda el sıkıştığımız bir şirket yok. Konuşulan rakamlar şirketin yüzde 50’si için 500 milyon doların üstünde. 2013’ün ilk 6 ayı içinde bu sürecin tamamlanmasını planlıyoruz.”

İMKB’YE TABELA ASACAĞIZ

Abdullah Kavukçu yine aynı dönemde Simit Sarayı’nın halka arzı için de start verdiklerini, altyapı çalışmalarını yaptıklarını belirtmişti. Şirketin ne kadarını halka arz edeceklerine karar vermediklerini söyleyerek şu ifadeleri kullanmıştı: “Bu rakam en fazla yüzde 10-15 seviyesinde olacak. İki tane aracı kurum ile görüşüyoruz. 2013 yılının ilk 6 ayı içerisinde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) tabelamızı asacağız. Türkiye’nin bu noktalara gelmiş olması bizi sevindiriyor. 1 milyar dolar arayan bir ülkeyken şu anda bir simitle bu değerleri yakalayan şirketler çıkaran bir noktaya geldik.”

Hiçbir somut adım atılmadı

BİRÇOK ropörtajında Simit Sarayı’nın yurtdışı fonlarca yakın takibe alındığını belirten Kavukçu’nun bu açıklamalarının üzerinden 2 yıl geçti ancak satın alma, ortaklık ya da halka arz ile ilgili en ufak bir adım atılmadı. Simit Sarayı bu dönemden sonra hızlı bir büyüme dönemine girdi. Yurtiçi mağaza sayılarını arttırmalarının yanı sıra yurtdışında da birçok ülkede mağazalaşma sürecini hızlandırdı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Simit Sarayı, simit, satış
Link: Simit ‘Saray’da kaldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız