Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
 


İlk milli patates tohumunun hasadı

Niğde'de 10 dekarlık alanda yerli çeşitlerin hasadını gerçekleştirdiklerini ifade eden Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Hüseyin Onaran, tohumlukların tescilini aldıktan sonra ilk milli patates olarak çoğaltıp çiftçilere ulaştıracaklarını söyledi.

Örtü altında mini yumrudan gelen tohumları çoğaltarak elit tohumluklar ürettiklerini belirten Onaran, "Örtü altında üretmemizin sebebi tamamen hastalıklardan arınmış olacak şekilde elit ve hiçbir hastalık ve zararlı etkisi olmayan tohumluk anlamını taşımaktadır. Bunlar şu anda tescilde olan çeşitlerimiz. 2015 yılı itibarıyla tescil almasını bekliyoruz. Bu çalışmalarınız 10 yıldır devam eden çalışmalar. İnşallah önümüzdeki 2015 yılında meyvesini verecek. Bunların tohumluklarını tescil altıktan sonra çoğaltıp çiftçilerimize ulaştıracağız. Bu alıştırma işini gerek kurum olarak kendimiz gerekse bu işi yapabilecek tohumluk sektöründeki yetkililere ihale yoluyla devrederek çoğaltımını sağlayacak. Buradaki hedef çiftçilerimize kaliteli ve ucuz tohumluğun ulaşmasını temin etmektedir” diye konuştu.

6 çeşidin tescilde olduğunu, 2 tanesinin tescilinin 2015 yılında gelmesini beklediklerini anlatan Onaran, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diğer 4 tanesinin de 2016 yılı itibarıyla tescili beklenmektedir. Şu anda elimizde her yıl 2-3 çeşit tescile verilecek şekilde altyapımızı oluşturduk. Her yıl binlerce çeşidin seleksiyon çalışmaları devam ettirmektedir. Bunlardan umut var görülen standart dediğimiz bölgeye hakim olan çeşitlerin üzerinden verim veren çeşit adaylarımız tescile sunulmaktadır. Sistem olarak gerek seralardaki melezleme çalışmaları gerekse laboratuvarda doku kültürüyle üretim çalışmalarımız ve örtü altında seralarda tohumluk üretim çalışmalarımız tamamen yerleşmiştir. Bunlar normal düzen dahilinde yürütülmektedir. Geldiğimiz konu itibarıyla artık yerli çeşitlerimizde 2015’den itibaren tescil sonuçlarına göre üretime girebilecektir.”Tohum satıcısı Kenan Şimşek ise, yerli tohum hasadını izlediğini hem çiftçi hem de tüketici tarafından beğenilecek bir patates olacağını söyledi.

Şimşek, “Bu yeni çeşit tohumlar hem üreten çiftçilerimiz için hem de tüketici için farklı bir çeşit olduğu için beğenileceğini düşünüyorum. Yurt dışına bağımlılığımız bitirebilir ama bizim tohumumuz kaliteli olursa biz de yurt dışına satış yapabiliriz” diye konuştu.
 
 
 
 
(İHA)
 

Ekleme Tarihi
25.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: hasad, milli patates tohumu, patates
Link: İlk milli patates tohumunun hasadı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız