Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
 


Dalında 7 lira, ipe dizilince fiyatı altınla yarışıyor

Türkiye'de ağırlıklı olarak Amasya'da üretilen, Anadolu'da birçok ilin mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan çiçek bamyasının 7 lira olan kilogramı, ipe dizip kurutulunca 85 liraya çıkarak altının gramıyla yarışıyor.

Ağırlıklı olarak Amasya'da üretilen ve birçok ilin mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan çiçek bamyanın kurutulmuşunun kilogram fiyatı 85 lirayı buluyor.

Özellikle Taşova ile Göynücek ilçeleri ve Amasya merkeze bağlı köylerde 1 ila 4 dekar arasındaki arazilerde üretilen bamya, yöre sakinleri için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor.

Mayıs ayında ekimine başlanan, haziran ayının ikinci haftasından itibaren hasat edilen sarı renkli ve küçük meyveli çiçek bamyası, genellikle kurutmalık olarak değerlendiriliyor.

Hasat sezonu ekim ayı sonuna kadar süren bamyanın yaş fiyatı 7 lira iken ipe dizme ve kurutma sırasında ortaya çıkan işçilik ve değeri nedeniyle kurutulduğu zaman fiyatı 85 lirayı buluyor.

Amasya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Lokman Gültekin, il genelinde 5 bin dekar alanda bamya üretimi yapıldığını söyledi.

Dekarda ortalama verimin 300 ila 500 kilogram olduğunu anlatan Gültekin, "Piyasada kuru bamyanın fiyatı 85 lira. Yaş bamya ise 7 ile 10 lira arasında satılıyor. Amasya'dan birçok ile kuru bamya gönderiliyor. Bamya üretiminin il ekonomisine katkısının 17 milyon lira civarında olacağı tahmin edilmekte" diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: bamya, çiçek bamyası
Link: Dalında 7 lira, ipe dizilince fiyatı altınla yarışıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız