Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
 


Uşak’ta Jeotermal Sera İşletmeciliğine İlgi Artıyor

UŞAK (İHA) - Uşak'ın Banaz ilçesinde seracılıkla geçimini sağlayan Hatıplar köyü sakinlerini ziyaret eden Vali Seddar Yavuz, köy girişinde kalabalık bir halk tarafından karşılandı.

Hatıplar köyünde seracılıkla uğraşan halkın işletmelerini ziyaret eden ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ve işletme sahiplerinden üretim süreci hakkında bilgi alan Vali Seddar Yavuz köylerimizde alternatif tarımın yaygınlaşmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Anadolu insanının ekmeğini topraktan çıkardığını ve bereketli topraklarda toprağın hiçbir emeği karşılıksız bırakmadığını ifade eden Vali Seddar Yavuz, “Ben de bu toprakların bir insanı olarak, çiftçimizin emeğine alın terine büyük saygı duyuyorum. Hem kişisel kazanç elde edip ülke ekonomisine katkı sağlamak hem de insanların temel ihtiyaçlarını karşılayacak faaliyetlerde bulunmak övülesi bir davranıştır. Seracılık konusunda daha önce görev yaptığım kentlerde edindiğim tecrübelere istinaden bu faaliyetin iyi bir geçim kaynağı olduğunu ilmine uygun, tekniğine uygun yapıldığı takdirde toprağın kat kat fazlasıyla ürün vereceğini biliyorum” dedi.
 
Banaz ilçemizde köylümüzün sahip olduğu verimli topraklarda yaygın bir şekilde başlatılan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimizin nezaretinde yürütülen çalışmalarda çok iyi gelişmeler kaydedildiğini ifade eden Vali Seddar Yavuz “1995 yılında Banaz ilçemizde kurulan ilk seranın arından geçen yaklaşık 20 yıllık sürede çok önemli ilerlemeler sağlanmıştır. 100 metrekarelik bir alanda başlayan ilk sera tecrübesinde bugün neredeyse 230 dekarlık alanda faaliyet gösterilmektedir. Yaptığım inceleme ve seracılık konusundaki tecrübelerime göre, Banaz ilçemizde, Hatıplar köyümüzde olduğu gibi seracılığı çok daha iyi seviyelere getirebiliriz. Bunu gerçekleştirmek için köy halkımızın teknolojiyi yakından takip etmesi, seracılıkta yer altı sıcak su kaynaklarımızdan faydalanabilmeleri için müdürlüklerimize talimat verdim. Sondajlar ve gerekli iletim hatlarının kurulmasıyla yaklaşık 70 derece sıcaklıktaki suyun seracılıkta kullanımıyla köylerimiz seracılıkta rekabet edebilir bir konuma ulaşacak ve inanıyorum ki Hatıplar köy halkımız topraktan umduğundan daha fazlasını elde edecektir. Bu yönde elde edeceğimiz gelişmelerle köye dönüş ve istihdam konusunda önemli gelişmeler sağlayacağız” dedi.
 
Sera alanlarında yaptığı incelemelerin ardından köy meydanına geçerek Hatıplarlılarla bir araya gelen Vali Seddar Yavuz, seracılığın daha iyi seviyelere getirilmesi konusunda köy halkı ve işletme sahipleriyle görüşmelerde bulundu. Vali Yavuz “Banaz ilçemiz Hasan Köyünde 1100 metrekarelik bir alanda jeotermal kaynaklı ısıtmayla seralarda domates üretiliyor. Bağkonak’ta da 1200 metrekarelik örtü altında topraksız alanda marul üretiliyor. Banaz’daki tarımın elimizdeki avantajlarla en iyi seviyeye gelebilmesi için bugün itibariyle harekete geçtik” dedi.
 
2013 yılı sonu itibariyle Banaz ilçemizde, Hatipler Köyünde yoğun olmak üzere, Alaba, Banazköy, Yeşilyurt, Bağkonak, Şabanköy, Hasanköy, Susuz, Öksüz, Gürlek, Karacahisar, Bahadır, Dümenler, Ahat, Ayvacık, Derbent, Kızılhisar, Kaplangı, Küçükoturak, Gedikler Köyleri ile Banaz ilçe merkezi, Kızılcasöğüt, Büyükoturak’ta 250 çiftçi 230 dekar alanda, ticari olarak örtüaltı sebze üretimi yapılıyor. Kış döneminin de çeşitli ürünlerin yetiştirildiği seralarda ana ürün olarak domates yetiştiriciliğinin yanı sıra biber, patlıcan, hıyar, fasülye, çilek ve pepino üretimi yapılıyor.
 
 

Ekleme Tarihi
07.06.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Uşak’ta, Jeotermal Sera İşletmeciliğine, İlgi Artıyor
Link: Uşak’ta Jeotermal Sera İşletmeciliğine İlgi Artıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız