Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Nisan 2026 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye

 
 
Yozgat’ta soğanlar elde kaldı, üreticisi sıkıntılı

Yozgat'ta çiftçiler, soğanlarını satamadı. Soğuk hava deposu olmadığı için iyi muhafaza edilemeyen soğanlar çürümeye başladı.
 
Hem soğan üretimi, hem de toptancılık yapan Fahri Örnek, soğanın maliyetinin 35 kuruş olduğunu, fakat 9 kuruşa satamadıklarını söyledi. Örnek, "Bu yıl fazla soğan üretimi yapıldı. Elimizdeki 450 ton soğanımızın 100 tonunu sattık, 350 ton elimizde kaldı. Yol kenarında akşama kadar bu soğukta soğan satmaya çalışıyoruz. Gün boyu ancak 2-3 tane satabiliyoruz. Böyle giderse kalan soğanlarımızı ırmağa dökmek zorunda kalacağız. Soğanın tamamını kapalı yere alamadığımız için 100 ton çürüdü ve çürümeye devam ediyor. İhracatın açılması ve ürünlerimizi muhafaza edebileceğimiz bir soğuk hava deposunun yapılmasını istiyoruz." dedi.
 
Çelebi Şahin isimli çiftçi de, 50 dekar alanda soğan ekimi yaptığını, yaklaşık 200 ton soğanın elinde kaldığını ifade etti. Şahin, "Soğan elimizde kaldı ve çürüyor. Birçoğunu ırmağa ve dere kenarlarına döktük. Devletin buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz." diye konuştu. 
 
 
 
Eski Yerköy Ticaret Borsası Başkanı ve Genç Sanayiciler ve İşadamları Derneği Başkanı Ayhan Çelik, bu yıl çiftçilerin çok fazla soğan ektiğine dikkat çekti. Çelik, "Ülkemizin en büyük soğan üretim merkezlerinden biri Yerköy’dür. Her yıl yaklaşık 5 bin ton soğan üretimi sadece ilçemizde yapılmaktadır. Irak ve Suriye’ye ihracat yapılamadığı için soğan elde kaldı. Bölgemizde ürünlerin muhafaza edilebileceği bir soğuk hava deposu da bulunmadığı için ürünler çürüyor. Soğuk hava deposu bulunsa, soğan mayıs ayına kadar saklanır ve daha iyi para eder. Şu anda çiftçi 35 kuruşa malettiği ürünü 9-10 kuruşa satıyor ve kilo başında 25 kuruş zarar ediyor." dedi. 
 
Yapılan barajlarla birçok yerde sulu tarıma geçildiğini söyleyen Çelik, "Sulu tarımla birlikte alternatif ürün olarak soğan ve patates ekilmeye başlandı. Ancak plansız yapılan ekimler dolayısıyla fazla ürün sürekli elde kalıyor. Bu sebeple devletin planlı ekim yaptırması ve ürünleri değerlendirebilecek sanayi tesislerinin kurulması gerekir." ifadelerini kullandı.
 
Depolarda çürüyen soğanları temizleyen işçi kadınlar ise soğan satılmadığı için ücretlerini dahi alamadıklarını söyledi. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
28.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Yozgat’ta soğanlar elde kaldı, üreticisi sıkıntılı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız