Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
 


Hedef yurt dışına ihracat

Van’ın Gevaş ilçesinde, yaklaşık 7 yıldır ektikleri çeşitli ürünleri Türkiye’nin birçok iline gönderdiklerini belirten çiftçiler, hedeflerinin yurt içi ve yurt dışı ihracat olduğunu belirttiler.

İlçenin sahil kenarında, 960 dönümlük arazide ekim yapan ve 7 yıldır ülkenin çeşitli illerine sebze gönderdiklerini belirten sebze üreticisi Necmettin Yavuz, hedeflerinin yurt dışındaki birçok ülkeye sebze göndermek olduğunu söyledi. Gevaş’ı dünyaya tanıtmak için ellerinden gelen çalışmaları yaptıklarını ifade eden Yavuz, “Gevaş, üç yerde tanıtıldı. Birincisi ilçede çekilen ‘Vizontele’ filmi, ikincisi Van Gölü Canavarı üçüncüsü de biz tarım olarak tanıttık ve tanıtmaya da devam edeceğiz” dedi.
 
Ekim ayına girmelerine rağmen hala 3-4 çeşit ürünün hasatı yaptıklarını dile getiren Yavuz, hedeflerinin 2 bin dönümlük arazide ekim yapmak ve burada daha önce yapılmayan şeyleri yapmak olduğunu söyledi. Bu yıl Türkiye’nin bir çok iline sebze gönderdiklerini vurgulayan Yavuz, “Mersin, Hakkari başta olmak üzere ülkenin birçok yerine sebze gönderiyoruz. Bunun yanında dışarıya da bu sene ihraç ettik. Bundan sonra hem iç hem dış ticareti yapacağız. Amacımız Gevaş sebzesini dünyaya tanıtmaktır” ifadelerini kullandı.
 
Domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz, çilek başta olmak üzere 22-23 çeşit ürünün ekildiği arazide, bazı sıkıntılarında yaşandığına dikkat çeken Yavuz, ”Burada tüm çalışmalarımız elektrik üzerinedir. Elektrik kesildiğinde burada hiçbir iş yapamıyoruz. Haftada 15 saat elektriklerin kesilmesi bizleri ciddi anlamda zarara sokuyor. Yetkililerin bu sıkıntımıza duyarlı olmalarını istiyoruz. Bunun yanında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinin dışında hiçbir devlet büyüğü bizleri ziyaret etmedi. Bu adamlar orada ne yapıyorlar? Ne iş yapıyorlar? diyen yok. Halbuki bizler burada yaklaşık 95 kişinin istihdamını sağlıyoruz. Bizim gibi daha birçok arkadaşımız burada bu işi yapıyorlar. Devlet büyüklerimizin bizlere sahip çıkması gerekiyor. Ayrıca İŞ-Kur yetkilileri ile bir sıkıntı yaşadık ve o sıkıntı nedeniyle bu yıl 75 kişi sertifika alamadı. Halbuki 75 kişi eğer sertifika alabilseydi, burada sezonun kapanması ile birlikte o arkadaşlarımız Adana, Mersin ve Çukurova’da en kral işte, en kral maaşı alabilecekti. Onların tek istediği sertifika almaktı” şeklinde konuştu.
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
14.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: çiftçiler, gevaş, ihracat, sebze, van, meyve
Link: Hedef yurt dışına ihracat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız