Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
 

Gazipaşa'da bazı çiftçilerin, patlıcan üretiminde yeşil gübre olarak daha önce sökülen patlıcan bitkisi atıklarını kullandıkları bildirildi. 

 
Aa muhabirinin edindiği bilgiye göre, çiftçiler, patlıcan üretim sezonu sonu serada pazara göndermedikleri patlıcanları ve patlıcan talaşlarını seradan dışarı atmak veya yakmak yerine, serada bırakıyorlar. Bırakılan patlıcan bitkisi atıkları çapa makinesiyle ufalandıktan sonra toprağa karıştırılıyor ve üzeri plastikle kapatılıyor. 
 
Çiftçilere göre bu yöntemle plastikle kaplanan atıklar ısınıyor ve içlerindeki zararlıları da yok ediyor. Yeni sezonda patlıcan talaşlarından oluşan yeşil gübre ile beslenen seraya yeni patlıcan fideleri dikilerek kimyasal gübre yerine atıktan oluşan doğal gübreden yararlanılıyor. 
 
Gazipaşalı Çiftçi Mustafa Özgün, konuya ilişkin bilgi verirken, patlıcanları söktükten sonra dışarı atmak yerine serada bıraktıklarını söyledi Özgün, 
 
"Traktör çağırıp bu talaşları kıydırıyor ve ardından serayı sürdürüyoruz, bu talaşlar patlıcanlar serada yeşil gübre oluyor. Ardından sürülen seraya naylon çekiyoruz. Çektiğimiz naylon toprağın içinde bulunan yabancı zararlı bakterileri öldürüyor. Dikim zamanına 10 gün kala bu naylonu açıyoruz, sera toprağı havalanıyor, sera toprağı tava geldiği zaman da yeni sezon için patlıcan fidelerini toprakla buluşturuyoruz. Toprağa karışan patlıcan talaşları yeşil gübre oluyor, biraz da çiftlik gübresi veriyoruz. Böylelikle kimyevi gübrelere son ekolojik tarıma evet diyoruz" dedi. 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Patlıcan Bitkisi Atığı, Yeni Ürün İçin Gübre Oluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız