Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
Soğuk hava maydanozun fiyatını artırdı 

Soğuk hava maydanozun fiyatını artırdı

Hatay'da, son aylarda etkili olan soğuk ve yağışlı havanın ekim alanlarında zarara yol açması, maydanozun fiyatını iki kat artırdı


Türkiye’deki maydanoz üretiminde ilk sırada yer alan Hatay’da, son aylarda etkili olan soğuk ve yağışlı havanın ekim alanlarında zarara yol açması, maydanozun fiyatını iki kat artırdı.

Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, Hatay’ın ülkedeki maydanoz üretiminde ilk sırada bulunduğunu belirterek, 5 bin dekarı Samandağ ilçesinde olmak üzere kentte geçen yıl yaklaşık 18 bin dekar alanda maydanoz yetiştirildiğini söyledi.

Son yıllarda Samandağ’ın yanı sıra İskenderun ilçesine bağlı Arsuz beldesi ile Reyhanlı ilçesinde de maydanoz ekiminin yaygınlaştığını ifade eden Kamacı, hemen her toprakta yetişebilen maydanozdan 2011 yılında 20 bin 290 ton ürün alındığını ifade etti.
Kanı temizleme özelliğinin yanı sıra C ve E vitamini açısından da zengin olan salataların vazgeçilmezi maydanozun ihracatta da aranılan ürünler arasında yer aldığını belirten Kamacı, tüm bu özelliklerinden dolayı maydanozun ekim alanın da her geçen gün arttığını kaydetti.

Kamacı, Hatay’da yılda 4 defa ürün alınabilen maydanozun, ekiminin kolay, veriminin yüksek ve diğer ürünlere göre daha az zahmet isteyen bir sebze olmasının üretimini de yaygınlaştırdığını, çiftçilerin "bir karış toprağını dahi maydanoz ekimine ayırabildiğini" dile getirdi.

Bölgede üretilen maydanozun yüzde 70’inin iç piyasaya satıldığını, geri kalanını ise ihraç edildiğini belirten Kamacı, "Türkiye’deki maydanoz üretiminin yüzde 36’sını karşılayan ilimiz, maydanoz üretiminde ilk sırada yer alıyor" dedi. Kamacı, bunun yanı sıra Rusya başta olmak üzere Polonya, Ukrayna ve son zamanlarda da Singapur’a bölgeden maydanoz gönderildiğini bildirdi.

-Fiyatlar ikiye katlandı-

Selim Kamacı, kış mevsiminin sert geçmesi, soğuk hava son aylarda etkili olan aşırı yağışlardan dolayı bölgedeki maydanoz ekim alanlarının büyük oranda zarar gördüğüne dikkati çekerek, ekili arazilerin birçoğunun kar ve yağmurdan etkilendiğini, bu durumun da maydanoz üretimine olumsuz yansıdığını kaydetti.

Bir dekarlık alandan yaklaşık 1 ile 1 ton 250 kilogram arasında ürün alındığını, ancak bu yılki olumsuz hava şartları nedeniyle ürünün ekili alanlarda verimin düştüğünü ifade eden Kamacı, şöyle konuştu:

"Soğuklar nedeniyle birçok üründe olduğu gibi maydanozda da sıkıntı var. Ekili alanların birçoğu soğuk hava ve aşırı yağıştan zarar gördü. Piyasada ürün bulmak da zor hale geldi. Bu durum maydanozun fiyatını da ikiye katladı. Daha önceleri 20 destesini 2-2,5 liraya satan çiftçiler, şimdi 5 liradan pazarlıyor. Ekili alanları zarar gören üreticilerimiz kış şartlarına ve arazilerinin zarar görmesine rağmen sattığı ürünün değer kazanmasından dolayı maddi bir kayıp yaşamadı. Fakat tüketiciler daha önceleri ucuz fiyata aldıkları maydanozu, şimdi iki kat daha fazla ücret ödeyerek satın alıyor. Bazı kentlerde bir destesini 50 kuruş ile 1 lira arasında pazarlarda görmek mümkün."

Maydanoz fiyatındaki artışın üreticinin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Kamacı, her yıl ocak ve şubat aylarında hasadına başlanan maydanozun havalar ısındıkça fiyatının düştüğünü, ancak bu yıl tersi bir durumun söz konusu olduğunu kaydetti.

Kamacı, kentte önemli bir gelir kaynağı olan maydanozun, üreticisinin yanı sıra toplayıcısına da para kazandırdığını, özellikle kadınların günlük 30-40 lira yevmiye veya yaptığı desteye göre ücret alarak aile bütçelerine katkı sağladığını sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: maydanoz,fiyat,soğukhava
Link: Soğuk hava maydanozun fiyatını artırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız