Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
Manavgatlı çiftçi 52 kg ağırlığında karpuz üretti 

Manavgatlı çiftçi 52 kg ağırlığında karpuz üretti

Manavgat'ın Aşağı Işıklar Mahallesinde üretici Lütfi Ay en küçüğü 48,068 en büyüğü 52 kilogram ağırlığında karpuz üretti. 


Üretici Ay eski İl Genel Meclis Üyesi Hal Komisyoncusu Halil Kula'nın tavsiyesi ile geçtiğimiz Nisan ayında Antalya Haziran Fide'den aldığı karpuz fidanlarını evinin yanındaki tarlasına ekti. Manavgatlı ziraat mühendisi Osman Aydın'ın gözetim ve yönlendirmesiyle karpuzların bakımı yapıldığını belirten ay 3 ay içerisinde en küçüğü 48 kilo 68 gram en büyüğü ise 52 kg olmak üzere ürün elde etiğini söyledi.

GÜBRE VE HORMON KULLANMADIK

Karpuzların yetiştirilmesinde gübre ve hormon ilaçları da asla kullanmadım diyen Ay, bu yıl deneme amaçlı ektiği karpuz çeşidine firma yetkilisi ile birlikte "Manavgat Timsahı" adını verdiklerini ve önümüzdeki yıl daha çok üretim yaparak piyasaya sunacaklarını söyledi. Öte yandan Karpuzların bakımını üstlenen Ziraat mühendisi Osman Aydın ve Antalya Haziran Fide yetkilisi tarafından Manavgat Yaş sebze ve meyve halinde bulunan Halil Kula'nın iş yerine getirilen 52 kilo gramlık dev karpuz diğer esnafın büyük ilgisini çekti. Esnaf Manavgat'ta ilk defa bu büyüklükte bir karpuz yetiştirildiğini gördüklerini söyleyerek karpuzla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.

20 BİN DEKARDA 140 BİN TON KARPUZ YETİŞİYOR

Halde karpuzu inceleyen Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin'de Türkiye genelinde Manavgat karpuzunun ünlü olduğunu ancak ilk defa bu büyüklükte bir karpuz yetiştirildiğini gördüğünü söyledi. Metin: "Manavgat karpuz yetiştirme bakımından önemli bir noktadır. Geniş ve verimli topraklarımız var. Türkiye'de Adana, Diyarbakır karpuzu diye anılıyor ama bizim bölgemizin karpuzu onlara göre daha lezzetli. Manavgat'ta yılda 20 bin dekar karpuz ekimi yapılmaktadır. Bu ekim sonucunda yaklaşık 140 bin ton karpuz elde edilmektedir. Bu üretilen karpuzlarda Türkiye'nin her tarafına gönderilmektedir. Karpuzun yanında bölgemizde yine 10 bin dekar kavun üretimi yapılmakta ve 40 bin ton civarında kavun elde edilmektedir" dedi. Manavgat'ta üretilen dev karpuzun hem büyüklüğü hem de lezzetiyle ses getireceğine inandığını ifade eden Metin, hedeflerinin Manavgat timsahı adı verilen karpuzun tanıtımını en iyi şekilde yapmak olduğunu söyledi. Manavgat Timsahı ve diğer Manavgat karpuzlarının tanıtımlarının yapılması için Manavgat Karpuz Festivali düzenlemeyi hedeflediklerini ifade eden Metin, bu projeni Manavgat Belediye Başkanlığı ile paylaştığını ve olumlu yanıt aldığını söyledi.

MANAVGAT TİMSAHININ PATENTİNİ ALACAĞIZ

Antalya Haziran Fide yetkilisi Adem Adak ise, Manavgat Timsahı adı verilen karpuz fidesinin Manavgat'ta ilk defa bu yıl Lütfi Ay'ın tarlasında deneme amacıyla dikildiğini ifade ederek önümüzdeki günlerde fidenin patentini alarak üretimi yaygın hale getirmek istediklerini söyledi. Manavgat topraklarının tarım açısından oldukça verimli olduğunu kaydeden Adak, Manavgat'a yeni bir karpuz markası kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Dev karpuzu alarak Odada sergilemek istediğini söyleyen MZO Başkanı Rasim Metin'in aracına yüklenen karpuz bagaja neredeyse güçlükle sığdı.










http://www.akdenizhaber.com.tr

Ekleme Tarihi
06.07.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: karpuz
Link: Manavgatlı çiftçi 52 kg ağırlığında karpuz üretti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız