Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
 

Diyarbakır karpuzu Erciyes’te

Kayseri'de özel bir hastanede hekimlik yapan ve aynı zamanda TOBB Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanlığı görevini yürüten Dr. Sema Karaoğlu, Develi ilçesinin Sindelhöyük Mahallesi'nde Diyarbakır karpuzu yetiştirmeye başladı.


3 bin 916 metre yükseklikteki Erciyes Dağı eteklerinde aldığı 170 dönümlük arazide tarım yapmaya başlayan Karaoğlu, arazinin 80 dönümüne elma, 25 dönümüne de armut fidanı diktiğini belirtti. Karaoğlu, "Armutların tamamı hastalanınca ağaçları sökmek zorunda kaldım. Araziyi boş bırakmamak için Ar-Ge çalışması yaptım. 4-5 çeşit domates, biber, çilek, karpuz gibi ürünler ektim. Toprağa en uygun ürünün Diyarbakır’la özdeşleşmiş, iriliği, uzun süre dayanıklılığı, lezzetiyle bilinen Diyarbakır karpuzu olduğunu gördüm. Mevsim itibariyle geç kalmış olsam da Erciyes'in eteklerinde 25 dönümlük arazide Diyarbakır karpuzu yetiştirmeyi başardım" dedi.

Karpuzun işçiliğinin çilek, domates, biber gibi ürünlerden daha kolay olduğunu, birkaç işçinin yaptığı basit çapalama işinin yeterli olduğunu ifade eden Karaoğlu, diğer ürünlerin hem çok fazla su istediğini hem de sürekli bakım ve çapa istediğini ondan dolayı tercih etmediğini belirtti.

Kendisinin de Diyarbakırlı olduğunu ve Diyarbakır karpuzunun tadını bildiğini anlatan Karaoğlu, "Büyüklüğü ve tadıyla dünya ölçeğinde üne sahip olan Diyarbakır karpuzunun ekonomik olmaması nedeniyle ekim alanının giderek azaldığını biliyoruz. Kayseri'de Diyarbakır karpuzu yetiştirerek Diyarbakır karpuzunun yetiştirilmesine de destek vermiş oluyoruz. Kayseri'de Erciyes'in eteklerinde kısa sürede 15 kilogramı bulan karpuzlar yetiştirmeyi başardım. Önümüzdeki yıllarda daha erken dönemde ekim yaparak Kayseri'den Türkiye'ye Diyarbakır karpuzu satışı yapabileceğiz. 70 kilograma kadar ulaşabilen karpuzları Kayseri'de de görebileceğiz. Bu konuda çok iddialıyız" dedi.

Türkiye'de son yıllarda karpuzun kabağa aşılanması veya İran'dan ithal edilmesi nedeniyle lezzetli, doğal karpuz bulmakta güçlük çekildiğini vurgulayan Karaoğlu, özellikle daha erken hasat edebilmek için karpuzun kabağa aşılandığını ve bunun da lezzetinin kaybolmasına neden olduğunu ifade etti. Karaoğlu, "Son yıllarda görüştüğümüz hemen herkes karpuzun tadının kaçtığını, karpuzdaki eski lezzeti bulamadıklarını söylüyor. Biz tamamen doğal yetiştirdiğimiz karpuzla eskiye duyulan özlemi gidermek istiyoruz. Kayseri'de yetiştirdiğimiz karpuz, yıllar önceki karpuzların tadında olacak. Önceden Diyarbakır karpuzu tatlı niyetine tüketilirdi. Bu özellikle bir karpuz yetiştireceğiz" şeklinde konuştu.

Karaoğlu, tarım alanında yapmış olduğu çalışmalarla kadınların da istemesi durumunda çok başarılı işler çıkarabileceğini herkese gösterme imkanı bulduğunu söyledi.
 
 
(TARIM TV)

Ekleme Tarihi
28.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: diyarbakır karpuzu,erciyes
Link: Diyarbakır karpuzu Erciyes’te




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız