Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
havuç 

İklim koşulları ve verimli topraklarıyla çok zengin ürün desenine sahip olan Hatay'da, havuçtan alınan verim hem üreticinin hem de toplayıcısının yüzünü güldürdü. 

 
Tarım İl Müdürü Bestami Zabun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde yetiştiriciliği yapılan havucun ekim alanlarının her geçen gün daha da arttığını söyledi. 
 
A vitaminin yanı sıra B ve C vitaminlerini de barındıran kan yapıcı özelliğinin yanı sıra görme gücünü arttıran havucun yurtiçinin yanı sıra yurtdışında da sofraları süslediğini ifade eden Zabun, Hatay'da yıllık 65 bin 655 ton havuç üretimi yapıldığını kaydetti. 
 
Havucun temmuz ve ağustos aylarında ekiminin yapıldığını, şubata kadar da hasadının gerçekleştirildiğini ifade eden Zabun, şöyle devam etti: 
 
"Verimli tarım arazilerimiz ve iklim koşulları nedeniyle Amik Ovası'ndan buğdaydan mısıra, pamuktan taze soğan ve patatese kadar çok farklı ürünlerin yetiştiriciliğini yapıyoruz. Özellikle Kırıkhan ilçesinde yoğun olarak yetiştirilen havucumuz kıtırlığı ve lezzetiyle çok sayıda ülkede beğeniyle tüketiliyor. Bu yıl hava şartlarının çok iyi gitmesi nedeniyle havuçtan alınan verim hem üreticimizin hem de toplayıcıların yüzünü güldürdü. Genelde şubat ayında hasadı biten havucumuzun toplanması mart ayına kadar uzadı. Şu an Amik Ovası'nda hala havuç toplayıcılarını görmek mümkün." 
 
Hatay'da yetiştirilen havucu Türkiye'nin hemen hemen her iline gönderdiklerini vurgulayan Zabun, "Rusya, Irak, Suriye, Ukrayna, Almanya, Romanya, Bulgaristan ve Kosova'ya da havuç ihraç ediyoruz. Hatay'da yetiştirilen havucun yüzde 40'ı ihraç ediliyor. Hedefimiz bu ürününün ihracatını artırarak ülkemize daha çok ekonomik girdi sağlamak, Hatay'da yetiştirilen havuçların ününü tüm dünyaya duyurmak" diye konuştu. 
 
-TARIM İŞÇİLERİ İÇİN SEZON UZADI- 
 
Kasım ayında Şanlıurfa'dan 6 çocuğuyla birlikte havuç toplamaya gelen ve çadırda yaşayan tarım işçisi Yahya Karaca, her yıl bu iş için Kırıkhan'a geldiklerini söyledi. 
 
Daha önceki yıllarda şubat ayına kalmadan işlerinin bittiğini ve Şanlıurfa'ya döndüklerini belirten Karaca, bu yıl ise verimin yüksek olması nedeniyle toplama sezonunun uzadığını kaydetti. 
 
Abalaklı köyünde altı aile ve toplam 30 kişiyle havuç tarlalarında çalıştıklarını ifade eden Karaca, "Burada çocuklarımız köylerdeki okullara giderken, bizlerde havuç tarlasının yolunu tutuyoruz. Çadırda yaşam mücadelesi vererek ekmek paramızı çıkarmaya çalışıyoruz. Bu yıl ürünün verimliliği nedeniyle evimize daha çok parayla döneceğiz. Bu sene artan verim hem üreticilerin hem de bizim de yüzümüzü güldürdü" dedi. 
 
Karaca, günde ortalama 4 tona yakın ürün hasat ettiklerini belirtti. 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.03.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Havuç Verimi Üreticiyi de Toplayıcıyı da Sevindirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız