Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
Ereğli 

EREĞLİ'NİN SİYAH HAVUCU İLGİ GÖRÜYOR

KONYA (İHA) - Konya'nın Ereğli ilçesinde yetiştirilen siyah havuç, yurt içi ve yurt dışında gıda sanayi ile kozmetik sektöründe kullanıldığı için yoğun ilgi görüyor.
 
Taze tüketim, şalgam suyu yapımı ve konserve sanayisinde kullanılması sebebiyle özellikle Avrupa'dan büyük rağbet gören siyah havuç işlenmiş olarak Ereğli'de yılda yaklaşık 30 bin ton civarında üretiliyor. Üretimin bir miktarı başta Uzakdoğu ülkeleri olmak üzere diğer Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ediliyor.
 
Ereğli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Özgüven, siyah havucun sahaya yerleşmesinde, gelişmesinde iklim etmenleri ve bitki örtüsünün önemli rol oynadığını söyledi. Özgüven, "Şalgam suyunun hammaddesi ve doğal gıda boyası ham maddesi olarak koyu kırmızı meyvelerden yararlanan gıdacılar, en iyi sonucu Konya Ereğli'de yetişen siyah havuçtan almaya başladıklarını ifade ediyor. Türkiye'nin ve bu coğrafyanın en kaliteli siyah havucunun topraktaki kireç ve potasyum dengesinin elverişli olması dolayısıyla Ereğli'de yetiştiriliyor.
 
Bu havuçtaki Antosiyanin isimli bir maddenin rengi vermesi ve bölgeye has olması, bölge adaptasyonunun yüksek olması, ilçemizde yaklaşık 30 bin ton üretilmesine sebep olmuştur. Giresun'un fındığı, Rize' nin çayı, Bursa'nın şeftalisi, Gaziantep'in fıstığı, Kastamonu'nun sarımsağı, Akşehir'in kirazı gibi ürünler yetiştirildiği bölgeler için ne anlam taşıyorsa bölgemiz için siyah havuç aynı önem ve anlamı taşımaktadır" dedi.
 

Ekleme Tarihi
24.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Ereğli'nin Siyah Havucu İlgi Görüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız