Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye

 
 
Camide örnek imam, tarlada örnek çiftçi

Denizli'nin Çal ilçesine bağlı Akkent beldesinde Hatipoğlu Camisi İmam Hatibi Ziya Hayta, alışılmış imamlardan farklı çalışmalarıyla cemaate örnek oluyor. Çal Ziraat Odası ve Denizli Köylerini Kalkındırma Derneği (DENKÖYDER)'nin fahri üyeliğini de yapan Hayta, ağırlıklı olarak bağcılıkla geçimini sağlayan beldede başka ürünler de yetiştirilmesini teşvik ediyor.
 
Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra Kırım'a giden ilk 10 din görevlisinden biri olan İmam Hatip Hayta, buradan getirdiği ve Orta Asya'da "Özbek turpu" olarak bilinen üç yeşil turpu tohumundan çoğaltarak, belde çiftçilerine ürün çeşitliliği için yol gösteriyor. 29 yıllık imam, Türkiye turp üretiminin yüzde 80'inin karşılandığı Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde bile bu içi dışı yeşil turpun yetiştirilmediğini, önce kendisine yetecek kadar ürettiğini, ilgi çektiğini görünce daha fazla ekmeye başladığını söylüyor.
 
Geçen yıl 3 dekar arazide yetiştirdiği mahsulü bu yıl 10 dekara çıkardığını, Çal'ın iklimine göre yeşil turpun 15 Ağustos'tan sonra ekilebildiğini anlatan Ziya Hayta, bu çeşidin diğer turplara göre hasatta avantajları olduğunu ifade ediyor: "Bu turpun yüzde 80'i toprağın üzerinde, yüzde 20'si toprağın içinde oluyor. Karşıdan baktığınızda büyük olan turpu alıp küçük olanın hasadını, büyümesi için bir iki hafta erteleyebiliyorsunuz. Diğer turplar toprak üstünde görülmediğinden tamamen sökülmesi gerekiyor. Bizim turpta ıskarta olmuyor." Yeşil turptan dekar başına 5 ile 7 ton arasında verim alınabildiğini ifade eden Hayta, kendisinin atadan kalma arazisi olduğu için üretim yapmayı bildiğini, vatandaşlara da örnek olmak amacıyla bu tür çalışmalar yaptığını söylüyor.
 
Hayta'nın örnek çalışmaları tarımla sınırlı değil, hayvancılığa da el atmış durumda. Çeşitli zamanlarda akraba ziyareti için gittiği İsviçre'de saanen keçilerini inceleyerek, Akkent'te yetiştirilmesi çalışma başlattığını belirtiyor.
 
İmam Hatip Ziya Hayta, kendi mesleğinde de başarılı hocalardan birisi. Diyanet-Sen'in açtığı Güldeste Din Görevlisi Hatıra Yarışması'nda "Kur'ân Hasreti" adıyla yazdığı Kırım hatırasıyla Türkiye ikincisi olmuş. Görevli olduğu camide çeşitli ikramlarla çocuklara yaz Kur'ân kursunu cazip hale getirerek en çok öğrenci toplayan hocalardan birisi olarak da cemaatten takdir alıyor.
 
Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı, Ziya Hayta'nın beldelerinde bulunmasının bir şans olduğunu ifade ediyor. Ayhancı, ilçenin 214 bin dekar bağ alanına sahip olduğunu belirterek, "Tanıştığımızda, bölgemize yeni ürün katkısı olacağından heyecanlandım.
 
Buradan şehre doğru bir akım var. Kendisine elimizden gelen desteği veriyoruz. Bence hocamız, ödüllendirilmesi gereken bir kişiliğe sahip. Devlet, bölgemizde sulama kanalları kurmuş, çok parçalı arazi yapısı var. Kuru mahsul ekmeye uygun olmayan arazilerde hocamız, 3–5 dönüm tarlada ve suyun en az lazım olduğu dönemlerde bunu yapmaya başladı." diyor. Çal'dan Denizli'ye göç olduğu için bir kısım arazilerin boş kaldığını, bir kısmına da kavak ya da çam dikildiğini ifade eden Oda Başkanı Ayhancı, çiftçinin görerek öğrendiğine dikkat çekerek, "İmam, zaten örnek insan demek. Hocamın artı değeri, önder bir insan olması. Turpları tarım fuarına götürdük, çok ilgi gördü, büyük talep geldi. 'Elimizde tohum yok, veremeyiz.' deyince çuvallarla ücretsiz tohum getirdi. Biz bunları üreticilerimize dağıttık. Hocamız da nasıl yetiştirileceğini anlattı. Din adamı, aynı zamanda millete örnek olan, yol gösteren önder insanlardır. Onun için takdirle karşılıyorum." şeklinde konuşuyor.
 
Hatipoğlu Camisi'nin cemaati de İmam Ziya Hayta'ya, çalışmalarıyla kendilerine örnek olduğu için teşekkür ediyor.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
24.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Camide örnek imam, tarlada örnek çiftçi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız