Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
 

 Brokoli 8 TL, karnıbahar 5.49 TL, ıspanak 3 TL... Tezgâhlardaki kış sebzeleri dokunanı yakıyor. Pazarda ve markette sadece üç parça sebze için yaklaşık 15 TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor. Hatta karnabaharı tezgâhlarda görmek bile mümkün değil.

Türkiye’de bu yıl yaşanan ani iklim değişimleri ve tarla ekimlerinin yapıldığı bölgelerde meydana gelen fırtına ve sel felaketleri kış sofralarının vazgeçilmez ürünleri olan karnabahar, ıspanak ve brokoliyi vurdu. Yetkililer, kışın sadece bu ürünlerde değil tüm sebzelerde ciddi bir fiyat yükselişi olduğunu belirterek bunu iklim değişimlerine ve sebze üretimindeki plansızlığa bağlıyor. Pazarcılar ve market yetkilileri ise özellikle yanlış ilaçlamadan dolayı karnabahara böcek girdiğini ve bu nedenle bulmanın zor olduğunu belirtiyor.

 Vatandaş ise bu ürünleri daha ucuz yemek istiyorsa en az 1 ay daha bekleyecek. Çünkü yeni mahsul ürünler ocağın ikinci haftasından itibaren tezgâhlarda yerini alacak.

Tarım ülkesi olarak anılan Türkiye’de yılda 46 milyon ton sebze ve meyve üretiliyor. Bunun 28 milyon tonunu sebze, 18 milyon tonunun ise meyve üretimi oluşturuyor.

Sebze fiyatlarındaki fiyat yükselişini özellikle 2.5 ay önce Aydın ve Antalya bölgesinde yaşanan aşırı soğuk, fırtına ve sele bağlayan Tüm Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu Başkanı Burhan Er, “Bu iklim değişikliklerinde özellikle tarla üretimi olan sebzeler çok etkilendi. Karnabahar, ıspanak ve marul tam nazik döneminde ekilirken soğuk ve fırtına ile karşılaşınca üretimde bir sıkıntı yaşandı” dedi.

 

Şu anda Türkiye’nin değişik ekim bölgelerini dolaştığını ve ürünlerin durumuna baktığını belirten Er, “Özellikle karnabahar ve ıspanak için ikinci ekimler yapıldı. Ocak ayının ikinci haftasına kadar yeni mahsul ürünlerin çıkmasıyla tarla ürünlerinin fiyatları yüzde 50 oranında ucuzlayacaktır. Ama bu ucuzlamayı sera ürünlerinde beklememek lazım” dedi.

 Arz-talep sıkıntılı

Türkiye Ziraatçiler Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin de sebze fiyatlarındaki artışı ani iklim değişimlerine bağlıyor. Yetkin, şunları söyledi: “Tüm sebzelerde genel anlamda bir fiyat artışı söz konusu. Bunun bir nedeni iklimsel değişimler olmakla birlikte asıl sebep üretimdeki plansızlık. Oysa sebze ve meyve üretimlerinin de bir borsa gibi değerlendirilmesi gerekiyor. Sebze arz ve talebinde sıkıntı var.”  

Radikal.com.tr 
 
 
 
 

 

 

Ekleme Tarihi
11.12.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Kış sebzeleri el yakıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız