Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
Serangium parcesetosum Sicard 

Beyaz Sineğe Karşı Avcı Böcek

Mersin'de beyaz sinek zararlısına karşı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu tarafından hazırlanan "Avcı Böcek Serangium parcesetosum Sicard'ın Kullanılabilme Olanaklarının Araştırılması" adlı projenin Erdemli Ziraat Odası ile birlikte sürdürülmesi amacıyla karşılıklı protokol imzalandı.


Konunun bölge çiftçisini çok yakından ilgilendirdiğini belirten Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, "Türkiye sebze üretiminde üretim alanları, üretim miktarları, ihracat oranları dikkate alındığında, domates her alanda ilk sırada yer almaktadır. Örtüaltı sebze tarımı önemli olmakla beraber birçok sorunlarla karşılaşılmakta olup, bunlardan en önemlisi beyaz sinek zararlısıdır. Bölge çiftçilerin en büyük sorunu beyaz sinek ve neden olduğu virüs hastalıklarıdır. Beyaz sinek yalnız domates de değil, patlıcan, biber, hıyar gibi sebzelerde ve başta pamuk olmak üzere çok sayıda endüstri bitkisinde beslenerek ciddi düzeyde ekonomik kayıplara yol açmaktadır" dedi.

Söz konusu beyaz sineğin hemen hemen tüm kimyasal sınıflardan çok sayıda insektiside önemli düzeylerde direnç geliştirdiğinin bildirildiğini ifade eden Dölek, "Bütün sorunlar

ele alındığında istasyonda görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Bülent Altan'nın yapmış olduğu çalışmalarda ilaç kullanmadan, beyaz sineğe karşı avcı böcek kullanarak, yani kimyasal mücadele yerine biyolojik mücadele uygulayarak bu soruna karşı önlem alınabileceği görülmüştür" diye konuştu.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Davut Keleş ise, "Yapmış olduğumuz ön denemelerde, daha önce turunçgil alanlarında başarı ile kullanılmış daha sonra patlıcanda başarıya ulaşmış beyaz sinek avcısı Serangium parcesetosum Sicard 'ın domatesde uyumu incelenmiş ve ön deneme sonuçları başarılı olmuştur" dedi.

Konuşmaların ardından Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu ve Erdemli Ziraat Odası avcı böcek projesinin birlikte sürdürülmesi için karşılıklı protokol imzaladı. - MERSİN - (İHA)

Ekleme Tarihi
10.03.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Beyaz Sineğe Karşı Avcı Böcek
Link: Beyaz Sineğe Karşı Avcı Böcek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız