Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
EHEC bakterisinin genetik yapısı belirlendi, sıra bakteri ile mücadelede 

EHEC bakterisine bağlı olarak hastalananların sayısı artmaya devam ederken, Alman ve Çinli uzmanlar bakterinin genetik yapısını belirledi. İnsanlara nasıl bulaştığı hâlâ bilinmeyen EHEC bakterisine karşı mücadele yolları araştırılıyor. Almanya'ya yönelik salatalık eleştirileri ise artarak devam ediyor.

   Almanya’nın kuzeyinde baş gösteren ölümcül EHEC (Enterohämorrhagische Escherichiacoli) adlı bakteriden dolayı hasta olanların sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Biri Almanya dışında toplam 18 kişinin ölümüne sebep hastalığa sebep olan EHEC bakterisinin genetik yapısı Alman ve Çinli uzmanlar tarafından belirlendi.
    Sonuçla ilgili açıklama yapan Hamburglu uzmanlar, insanlarda rahatsızlıklara yol açan bakterinin, Escherichia coli'nin bugüne kadar bilinmeyen ve görülmeyen başka bir türü olduğunu belirterek, enfeksiyonlara yol açan bakterinin, "mutasyona" yani genetik yapısında değişime uğramış iki ayrı bakteri olduğunun tespit edildiğini bildirdiler. İnsanlara bakterinin hangi yoldan geçtiğinin henüz bilinmediği gibi bakteriyle nasıl mücadele edileceği konusunda ise arayışlar sürüyor.
 
    SALATALIK KRİZİ BÜYÜYOR
    Almanya’da daha önce İspanya'dan gelen salatalıkların bakteriyi bulaştırmış yönündeki açıklamalarının ardından salatalıkların temiz çıkması üzerine tartışmalar giderek artmaya devam ediyor. AB daha önce İspanya'da üretilen salatalıklar için yaptığı uyarıyı kaldırırken, AB Komisyonu'nun Tarımdan Sorumlu Üyesi Dacian Ciolos, bundan sonra atılacak en önemli adımın tüketicilerin yeniden kazanılması olduğunu belirtti. Ciolos, “Tüketicilerin sağlığı önemli ancak bunu yaparken belirli ülkeler ve üreticiler suçlanmamalı. Kaldı ki çoğu üretici kurallara uygun şekilde yetiştiriyor.” diyerek Almanya’nın bir ülkeyi hedef göstermesini haddini aşmak olarak nitelendirdi.
    Bu arada Alman yetkililerden sebep oldukları tüm zararları talep edeceklerini belirten İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero AB'yi de İspanya ürünlerine ülkelerin ithalat yasağı getirmesine tepki göstermediği ve hemen müdahale etmediğinden dolayı eleştirdi. Bazı medya kuruluşlarında yer alan haberlerde ise Almanya Başbakanı Angela Merkel İspanya Başbakanını telefonla arayarak gelişmelerden duyduğu rahatsızlığı dile getirdiğini ve açıklamaların da Alman hukuk sistemi ile bağlantılı olduğunu belirttiği ifade ediliyor.
 
 
    Federal Tarım Bakanı Ilse Aigner de Hamburg'da İspanya'dan geldiği tespit edilen salatalıklarda EHEC belirtisi gösteren bakteri bulunduğunu belirterek, “Bu her ne kadar EHEC değil de değişime uğramış bir tür bakteri olsa da bunlar taşıyıcı bakteri ve Avrupa Birliği yasalarına göre tüm uyarı yapılması gereken bir durum.” dedi.
    Öte yandan Almanya'da yaklaşık 20 gündür özellikle Hamburg’da etkili olan hastalık ciddiyetini koruyor. Hamburg Eppendorf Üniversitesi Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Profesör Jörg Debatin, hastalığa yeni yakalananların sayısında gerileme olmadığını belirterek, üniversite hastanesinde mide ve bağırsak enfeksiyonlarından yatan 102 hastanın 27'sinin çocuk ve beşinin ise hamile kadın olduğunu söyledi.
    AB Komisyonu'nun Sağlık ve Tüketici Politikası'ndan sorumlu üyesi John Dalli bakterinin sebep olduğu rahatsızlıkların ciddi olduğuna ve Hamburg’da yoğunlaştığını dikkat çekti. Dalli, “Ancak kimseye Hamburg’a gitmeyin diyemeyiz. Çünkü hastalığa karşı elleri ve çiğ sebzeleri iyice yıkama gibi basit önlem almak yeterli” diyerek paniğe gerek olmadığını belirtti.
    Dali ayrıca Rusya’nın tüm 27 Avrupa Birliği ülkesinden sebze ithalatını durmasını da eleştirerek, “Rusya’nın açıklama yapması gerekir” dedi. Bu arada sebze ithalatını durduran ülkelerin sayısı her geçen gün artarken, sebze ithalatını durduran ülkeler Birleşik Arap Emirlikleri de eklendi. Birleşik Arap Emirlikleri Almanya, İspanya, Danimarka ve Hollanda'dan salatalık ithalatına son verdi.
 
 

Ekleme Tarihi
04.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: EHEC bakterisinin genetik yapısı belirlendi, sıra bakteri ile mücadelede




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız