Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye

Yüzlerce ton salatalık çöpe gidiyor


Antalya'nın Alanya İlçesi'nde fiyatının 5 ile 10 kuruşa kadar düşmesine rağmen alıcı bulamayan firmalar, her gün yüzlerce ton salatalığı çöpe döküyor.
 
 
 

ALANYA - Rusya ve Ukrayna'ya yılda ortalama 10 bin ton salatalık ihraç eden ME-SA Tarım Limited Şirketi, üreticiden kilosunu 10 kuruşa satın aldığı salatalığın, ihracata gitmeyecek, kalitesiz olanlarını çöpe döküyor. Salatalık fiyatının düşmesini bilinçsiz üretimden kaynaklandığını belirten firma yetkilileri, bölgede pazarlayabilecekleri kalitede yeterince ürün yetiştirilmesinden yakındı.

KALİTESİZ ÜRÜN ÇÖPE
 
ME-SA Tarım Limited Şirketi Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, hale giriş fiyatı normalde 30-40 kuruş olması gereken salatalığın fiyatının 5 ile 10 kuruşa kadar düştüğünü söyledi. Fiyat düşüşündeki en önemli etkenin bilinçsiz üretim ve sıcak iklim olduğunu belirten Gümüş, "Her bölgenin kendine özgü üretim zamanı var. Üretimde zamanlama iyi ayarlanmadığında ürün fazlası oluşur. Bu da salatalığın değer kaybetmesine neden olur. Biz mümessilden gelen ürünü satın alıyoruz. Ancak istediğimiz kalitede olmayan kısmını çöpe dökmek zorunda kalıyoruz" dedi.

ÇİFTÇİ BİZİ DİNLEMİYOR
 
Çiftçinin talebe göre ürün yetiştirmesi gerektiğini vurgulayan Gümüş, Alanya'da salatalığı paraya çevirmeye çalıştıklarını vurguladı. Çiftçileri kaliteli ürün yetiştirmeleri yönünde uyardıklarını ve yönlendirmeye çalıştıklarına işaret eden Gümüş, "Ancak bizim satabileceğimiz şekilde ürün yetiştirmiyorlar. Bu nedenle salatalık para etmez oldu. Yetiştiren de dertli, tüccar da dertli. Bu yıl çiftçi de kazanamadı, biz de kazanamadık. Bayramdan önce günde 100-150 ton salatalık çöpe gidiyordu. Şu an da günde 5 ile 10 ton arasında salatalık döküyoruz. Belediye artık bize çöp aracı göndermekten bıktı. Domateste de çok yakında aynı sorun başlayacak" diye konuştu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
http://www.radikal.com.tr/ 
alt
alt

Ekleme Tarihi
05.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Yüzlerce ton salatalık çöpe gidiyor
Link: Yüzlerce ton salatalık çöpe gidiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız