Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
 

‘Atıştırma’ alışkanlığı yaradı, Türkiye PepsiCo’da rekor kırdı

Aslan BATUR 17 Aralık 2011

 PepsiCo Türkiye Yiyecek Grubu Pazarlama Direktörü Alpagut Çilingir, “2011’de yüzden fazla büyümeyle PepsiCo içinde en hızlı büyüyen ülke olduk. Ama Büyümemizi, ‘büyüdüm bitti’ diyerek yarıda kesmeyeceğiz. Türkiye önümüzdeki 5 yılda, markanın büyümedeki lokomotifi olmayı sürdürecek. Biz Türkler, ‘atıştırma’da ön sıralardayız” dedi.

 

PEPSICO Türkiye Yiyecek Grubu, bu yıl yakaladığı yüzde 20’den fazla büyüme ile PepsiCo pazarları arasında en hızlı büyüyen ülke oldu. 2012 yılında da liderliği sürdürmeyi hedeflediklerini belirten PepsiCo Türkiye Yiyecek Grubu Pazarlama Direktörü Alpagut Çilingir, “Büyümemizi, ‘büyüdüm bitti’ diyerek yarıda kesmeyeceğiz. Türkiye önümüzdeki 5 yılda, markanın büyümedeki lokomotifi olmayı sürdürecek” dedi. Yenilikçi anlayışla araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda ortaya çıkan yeni ürünlerin hedefleri gerçekleştirmelerine büyük katkı sağladığını belirten Çilingir, “Ağırlıklı olarak tuzlu ürünlerde büyümeyi yakaladık. Şekerli ürünlerdeki büyümemiz ise yüzde 10’un üzerinde seyretti. Şekerde büyümemizi sağlayan en büyük hamlemiz sakız pazarına giriş yapmamız oldu” diye konuştu.

Cips tüketimi düşük

Türkiye’de atıştırmalık çerez pazarının dörtte üçüne hakim olduklarını belirten Çilingir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Cips tüketimi Türkiye’de halen çok düşük. Türkiye’nin tuzlu çerez pazarı yıllık 100 bin ton civarında. Türkiye’de kişi başına yıllık 1.2 kilogram cips tüketilirken, Avrupa’da bu oran 4 kilogram, ABD’de ise 6 kilograma kadar çıkıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin halen gidebilecek çok yol var. Bu yıl başından itibaren Güneydoğu bölgesine özel ürünleri piyasaya çıkardık. 2011 yılı boyunca doğu ve güney doğuda elde ettiğimiz büyüme, batıda elde ettiğimiz büyümenin üzerinde. Bunun yolu oranın ihtiyaçlarını anlamaktan geçiyor. Doğudaki kişi başı tüketim batının altında olsa da, hane tüketiminde batı, doğunun gerisinde kalıyor.”

Türkiye’nin dünyada en fazla atıştıran ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Çilingir, şu değerlendirmeyi yaptı: “Çok fazla atıştıran bir toplumuz. Sabah kahvaltı yapıyoruz. Kahvaltıya vakti olmayan güne simitle başlıyor, akşam yatarken bir meyve yiyor. Bizim amacımız da bu atıştırma faaliyeti içinde boşluk bulduğumuz alanlarda yeni ürünler piyasaya sürmek. Ocak ayından itibaren yeni ürünlerimizi pazara süreceğiz. Bütün markalarımız için yeni tatlar ve yeni ürünlerimiz olacak. Bu arada gıdanın farklı alanlarına da bakıyoruz. Satışlarımızın yüzde 80’ini tuzlu, yüzde 20’sini ise tatlı ürünler oluşturuyor.”

Yerel tatlar seviliyor

Türkiye’de yiyecekte de içecekte de yerel tatların daha çok tutulduğunu belirten, Çilingir şunları söyledi: “Türk insanı kendi yöresinden lezzetleri cipslerde arıyor. Yurtdışındaki tadı buradaki cipste de yapalım dediğimizde olmuyor. Türkiye’de ilk defa yaptığımız zeytinyağlı ürünle, bu yıl tuzlu yiyecek tarafında farklılaştık. Biz yurt dışında trendler nedir onu takip etmiyoruz çünkü Türk tüketicisinin damak tadı Avrupalılara benzemiyor. Bize özgü tatlar daha çok tercih ediliyor. Buradaki Ar-Ge merkezimizde, özümüzde olan ve unutulmuş tatları gün ışığına çıkararak tüketicinin ilgisini çeken ürünleri geliştiriyoruz. Türkiye’deki Ar-Ge merkezinde 18 PepsiCo ülkesine hizmet veriyoruz.”

 

Tüketicinin evine kamerayla girdi alışveriş alışkanlıklarını izledi

 

PAZARLAMA ekibinden bir birimin, tüketici alışkanlıklarını yakından takip etmek için görevlendirildiğini anlatan Alpagut Çilingir, şöyle devam etti: “Ekibimizde tüketicinin günlük yaşamını yakından takip eden çalışanlarımız bulunuyor. Tüketici alışkanlığını takip etmkek için onlar alışverişe çıkıyor, pazara gidiyor ve hatta evinde kalıyor. Bu sayede yeme alışkanlıklarını çözüyoruz. Bu sene bölgeyi anlamak için, Doğu ve Güneydoğu’da çok uzun vakit geçirdik. Orada da ev ziyaretlerine gittik. Belirli evlere birer tane video kamera verdik. Onlardan bir hafta boyunca günlük yaşamlarını kameraya çekmelerini istedik. Zeytinyağlı cips de buradan doğdu.”

 

Sakızı bu yıl tanıdık, çok bakir pazarla karşılaştık

 

YENİ ürün tanıtımları ve akıllıca planlanmış güçlü destek programları ile 2011’de çift haneli büyüme kaydettiklerini anlatan Alpagut Çilingir, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu bizim için sakız pazarını anlama senesiydi. Beklediğimizin üzerinde bir talep ve büyüme ile karşılaştık. Ağırlığımız halen şekerde olsa da Türkiye’deki sakız pazarı çok bakir bir pazar. Biz Rocco ile var olan ürünleri taklit etmiyoruz yeni ürün yaratıyoruz. Şekerdeki başarıyı sakızda da sürdürmek istiyoruz.”

 

Türkiye’de geliştirilen tad 5 ülkeye ihraç edildi

 

PEPSICO’nun ürünlerinden Ruffles için geliştirdikleri Burger King tadındaki ürünün çok sevildiğini belirten Alpagut Çilingir, “Burger King tadında cipsin eşi benzeri yok. PepsiCo dünyasında başta ABD olmak üzere, İspanya, bazı Ortadogu ve Latin Amerika ülkelerinin de arasında olduğu 5 ülke daha geliştirdiğimiz bu cipsle yakından ilgilendi ve kendi pazarlarında satışa sunmak için çalışmalara başladı. Ayrıca son iki yılda tuz oranımızı yüzde 25 azaltırken, doymuş yağ oranımızı yüzde 80 oranında azalttık. Yüzde 100 bitkisel yağlar kullanıyoruz” diye konuştu.

Ekleme Tarihi
17.12.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: ‘Atıştırma’ alışkanlığı yaradı, Türkiye PepsiCo’da rekor kırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız