Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
 


Alabaş her derde deva

Ödemiş’in Bozdağ yaylasında yetişip tezgâhlarda yerini alan Alabaş sebzesinin bin bir derde deva olduğu belirtildi.

Yurt dışında isminin cehennem topuzu olarak geçtiğini belirten alabaş üreticisi Hüseyin Kumru, Cehennem Topuzu’nun Türkiye’de Alabaş olarak bilindiğini belirterek Alabaş’ın 15 çeşit yemeğinin yapıldığını söyledi. Alabaş’ın özellikle akciğer ve kalın bağırsak kanserlerine önleyici özelliği olduğunu söyleyen üretici Hüseyin Kumru zayıflamak isteyenlerin de Alabaş’ı tercih ettiğini ancak birçok vatandaşın Alabaş sebzesini bilmediğini söyledi.
 
Yıllar önce Bozdağ’da ilk brokoli sebzesini yetiştirenin kendisi olduğunu kaydeden Hüseyin Kumru yaklaşık 7 yıldır Alabaş ürettiğini belirtti.
 
Evli ve 1 çocuk babası Üretici Hüseyin Kumru şunları söyledi:
 
“BOZDAĞ’DA İLK BROKOLİ’Yİ BEN ÜRETTİM”
 
“Bozdağ yaylamız Küçükmenderes ovası gibi toprağı zengin, havası farklı, suyu ve güneşi ile tam bir yayla tarım merkezi halinde bizlere çok ürün veren bir yer. Ben 55 yaşındayım. 35 senedir Bozdağ’da çiftçilik yapıyorum. Bozdağ’da ilk brokoli sebzesini de ben yetiştirmiştim. Farklı ürünler alternatif ürünler yetiştirmeyi seviyorum. Bozdağ’da yaklaşık 70 dönüm tarlada ekim yapıyorum. Uzun yıllar hepimizin bildiği patates ve diğer ürünleri yetiştirdim. Son zamanlarda brokoli sebzesini yetiştirdim. Brokoliden sonra Alabaş sebzesini de Bozdağ’da yetiştirmeye başladım.”
 
“YURT DIŞINDA CEHENNEM TOPUZU”
 
“Alabaş yurt dışında cehennem topuzu olarak biliniyor. Lahanagiller ailesinden olan Alabaş’ın kereviz gibi sebzesi lahana ya da karnabahar gibi sapları ve yaprakları var. Alabaş’ın kereviz yemeği gibi sulu yemeği yapılabiliniyor un ile karıştırılıp çorbası yapılabiliniyor. Aynı zamanda meyve gibi çiğ tüketilebiliniyor ya da rendesi yapılarak yemeklerin yanında salata şeklinde yenilebiliniyor.”
 
“BOZDAĞ’DA 7 YILDIR ÜRETİYORUM”
 
“Bunların yanında farklı yemekleri de yapılıyor toplamda 15 çeşit yemek halinde tüketilen bir sebzemiz. Ben Bozdağ’da Alabaş’ı son 7 yıldır üretiyorum. İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir, İzmir, Yalova gibi birçok il merkezinden birebir müşterilerim var. Alabaş’ı bilen biliyor ve çokta iyi tüketiyor.”
  
“YILIN 12 AYI YETİŞİYOR”
 
“Yılın 12 ayı Alabaş Bozdağ’da yetişiyor bu yüzden müşterilerim yılın her zamanı Alabaş siparişi veriyor. Perakende ve toptan satışlar yapıyorum. Ödemiş pazarında da tezgâhta satıyorum. Alabaş’ı birçok Ödemişli de bilmeyebilir. Birçok insan için yeni bir sebze olabilir ancak faydaları saymakla bitmiyor.”
 
“HER DERDE DEVA”
 
“Alabaş önce akciğer ve kalın bağırsak kanserlerini önleyici faydası var. Şekeri kolesterolü düşürür, kansızlığa iyi gelir. Böbrek ve safra kesesi taşlarını düşürür. Kalp hastalıklarına iyi gelir yüksek tansiyonu düşürme özelliği var. Sinirsel hastalıkları ve felç geçirme riskini azaltma özelliği var.”
 
“ZAYIFLAMAK İSTEYENLER İÇİN”
 
“En önemlisi de zayıflatmaya iyi geliyor. Birçok kadın formda olmak ya da zayıflamak için Alabaş’ı tercih ediyor. Önümüzde kış mevsimi var. Alabaş’ı herkesin tüketmesini tavsiye ediyorum. Herkese sağlıklı bol kazançlı bereketli günler” 
 
 
 (İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
10.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: alabaş
Link: Alabaş her derde deva




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız