Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
meyve sebze 

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)'na göre özellikle konfeksiyon ve meyve-sebze ihracatında ciddi rekabet gücü kaybı yaşandı. Bu iki sektörde yaşanan kayıplar Türkiye ortalamasının da oldukça üzerinde oldu. 
 
    Vakfın Kamu Politikaları Eğitim Ve Araştırma Enstitüsü Direktörü Doç. Dr. Ümit Özlale ile Araştırmacı Hüseyin Ekrem Cunedioğlu tarafından hazırlanan, 'Türkiye’nin İhracat Performansı 2 Sektörel Bazda Çeşitlilik, Rekabetçilik ve Adaptasyon' başlıklı politika notu yayımlandı. Araştırmada, son 10 yıl için Türkiye’nin en çok ihracat yapan 6 sektör için rekabetçilik ve adaptasyon değerleri hesaplandı. Elde edilen bulgulara göre, özellikle konfeksiyon ve meyve-sebze ihracatında ciddi rekabet gücü kaybı yaşandığı belirlendi. Bu iki sektörde yaşanan kayıplar Türkiye ortalamasının da oldukça üzerinde oldu. 
    En önemli ihracat kalemlerinden demir-çelik ve motorlu kara taşıtlarında yaşanan rekabet kayıpları ise görece daha düşük seviyede belirlendi. Tekstilde herhangi bir değişiklik yaşanmazken elektrikli makineler sektörü rekabet gücünü arttıran bir sektör olarak dikkat çekti. Küresel kriz dönemine bakıldığında ise meyve-sebze ihracatında belirgin bir iyileşme gözükürken tekstilde hafif bir rekabet kaybı göze çarptı. Diğer sektörlerde ise rekabetçilik bazında önemli bir değişim yaşanmadı. 
 
İHRACATTA ÖNEMLİ ÜLKE SAYISI 14'DEN 29'A ÇIKTI
 
TEPAV'ın araştırmasına göre ihracatta önemli sektör sayısı 11’den 18’e, önemli ülke sayısı 14’den 29’a çıktı. En çok ihracat yapılan ilk 10 sektörün toplam ihracattaki payına bakıldığında ürün bazında artan bir çeşitlenmenin olduğu belirtilen notta, şu ifadelere yer verildi: 

    “66 sektör içinde en ihracatçı ilk 10 sektörün toplam ihracattaki payı 1996’da yüzde 73,8 iken 2010’da yüzde 65,6 seviyesindedir. Sektörel çeşitliliğin değişimini gözlemlemek için kullanılabilecek diğer bir yöntem de eşdeğer sektör sayısına bakmaktır. Eşdeğer sektör sayısı, ihracat üzerinde küçük etkisi olan sektörleri dışarıda tutarak toplam ihracat üzerinde eşdeğer katkıya sahip ana sektörlerin sayısını vermektedir. 2000’de 11 olan eşdeğer sektör sayısının 2009’da 18’e yükseldiği görülmektedir.”  (CİHAN)

Ekleme Tarihi
02.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Konfeksiyon ve meyve-sebze ihracatında önemli rekabet gücü kaybı yaşandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız