Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
Bedrullah Erçin antalya 

Antalya'dan Dünya'ya Sebze Tohumu İhracatı

SON DÖNEMDE TOHUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ AR-GE ÇALIŞMALARIYLA SEBZE TOHUMUNDA ÇEŞİTLER GELİŞTİREN ANTALYA'DAKİ FİRMALAR 30'A YAKIN ÜLKEYE 11 MİLYON 690 BİN DOLARLIK SEBZE TOHUMU İHRACATI YAPTI -TARIM MÜDÜRÜ BEDRULLAH ERÇİN: -''ARTIK BİZ İSRAİL'E TOHUM SATMAYA BAŞLADIK''

ANTALYA (A.A) - Vahide Yanık - Bir zamanlar yurt dışına bağımlı olan Türk tohumculuğu artık yeni ürünler geliştirerek ihracata başladı. 
 
     Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bedrullah Erçin, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son dönemde tohumculuk sektörüne ayrı bir önem verdiğini kaydetti. Merkezdeki genel müdürlüklerin yeniden yapılandırılmasının ardından taşra teşkilatının da yeniden yapılandırıldığını belirten Erçin, taşrada Tohum Tescili ve Sertifikasyon Müdürlüğü kurulmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini kaydetti. 
 
     Erçin, ''Artık tohumcularımız ıslah ettiği yeni çeşitle deneme parsellerini burada kendileri kurabilecekler, ıslah sonrası tescil ve sertifikasyonla ilgili işlemleri burada yapacaklar. Müdürlüğümüz kurulduktan sonra uluslararası platformda rekabet gücümüzün artacağını, tohumculuk alanında yeni bir dönemin başlayacağını düşünüyorum. Yeni çeşit tohumları üretme noktasında da yeni bir ivme kazanacağız'' diye konuştu. 
 
     Son yıllarda tohumculuk sektöründe atağa geçildiğini ifade eden Erçin, ''Artık kendi tohumumuzu kendimiz üretecek noktaya geldik, hatta dünyaya tohum ihraç edebilir noktaya geldik. Kısa sürede tohum ithalatı yapmadan örtü altı üretimi yapacak hale gelebileceğimizi söyleyebilirim'' dedi. 
     
     - 11 MİLYON DOLAR DÖVİZ GETİRDİ - 
     
     Türkiye'de 105 olan sebze tohumu firmasının 46'sının Antalya'da olduğuna dikkati çeken Erçin, 2010 yılında 11 ton sebze tohumu ihracatı yapan Antalya'nın bundan 11 milyon 690 bin dolar gelir elde ettiğini bildirdi. Erçin, Antalya'dan İsrail, Hollanda, Belçika, Ortadoğu ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerin bulunduğu 30'e yakın ülkeye sebze tohumu ihracatı yapıldığını söyledi. Erçin, ''Tohumda en büyük pazar olarak Rusya, İsrail, Orta Asya ülkelerinin tamamı, İran, Irak, Suriye hatta Hollanda, Belçika gibi 30'e yakın ülke var. Bu ülkelere başta domates olmak üzere bir çok sebzenin tohumunu ihraç ediyoruz. Firmaların yaptığı girişimlerle yeni pazarların açılacağına inanıyoruz'' diye konuştu. 
     
     - İSRAİL'E TOHUM SATMAYA BAŞLADIK - 
     
     Tohumculuğun stratejik bir alan olduğunu vurgulayan Bedrullah Erçin, ''Bir dönem (İsrail'den tohum ithal ediyoruz) diye eleştiriliyorduk. Artık biz İsrail'e tohum satmaya başladık'' dedi. 
 
     Türkiye'de yetişen biberin yüzde 80'inin, domatesin yüzde 40'ının, patlıcanın yüzde 60'ının yerli tohumla üretildiğini söyleyen Erçin, ''(Yurt dışından ithalat yasaklandı) deseniz, kendi tohumlarımız kendi ihtiyacımızı görecek seviyeye geldi'' dedi. 
 
     Islah çalışmalarının titizlikle sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Bedrullah Erçin, ''Tohum firmaları Ar-Ge çalışmalarıyla sürekli kendisini yenilemek, geliştirmek pazar taleplerine göre yeni çeşitleri sürekli pazara çıkarmak zorunda. Bu, bisiklete binerken pedal çevirmek gibi. Çevirmezseniz düşersiniz'' diye konuştu. 

Ekleme Tarihi
15.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Antalya'dan Dünya'ya Sebze Tohumu İhracatı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız