Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
 


Sebze Meyve Fiyatlarına İhracat ve Soğuk Etkisi

ANTALYA (İHA) - Türkiye'nin meyve ve sebze ihtiyacının yüzde 80'inini karşılayan Antalya Toptancı Hali'nde fiyatlar soğuk havadan ve Noel için yurt dışına yapılan ihracat talebi nedeniyle arttı.Toptancı halde domates 1.5-2 lira, patlıcan, biber ve kabak 3 lira, salatalık ise 1 liradan satılıyor.
 
Türkiye'nin sebze ve meyve ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Antalya Toptancı Sebze Meyve Hali'nde fiyatlarde soğuk hava ve ihracat etkisi yaşanıyor. Aralık ayında yaşanan don olayları, Noel tatili için ihracatın artması ve yeni yıl zamları, pazar ve marketlerde fiyatlarda artışa neden oldu. Antalya Toptancı Hali'ne ürünlerini getiren üreticiler ise sebze ve meyvenin halde çıkış fiyatlarının normal olduğunu, pazar ve marketlerde ürünlerin 4-5 kat artışla satıldığını ileri sürdü.
 
ÜRÜNLERİN TOPTANCI HALDEN ÇIKIŞ FİYATLARI PAZARA FARKLI YANSIYOR
 
Antalya Büyükşehir Belediyesi Sebze ve Meyve Toptancı Hal Müdürü Rıza Uysal, ürünlerin halden çıkış fiyatlarının pazara farklı yansıdığını söyledi. Havaların soğuk olmasıyla hale ürün girişinin azaldığını belirten Uysal, “2014 yılının ilk günlerinde havalar soğuk gitti. Ürünlerin gelişmesi durdu ve hale ürün girişi azaldı. Son birkaç gündür hale ürün gelişi arttı. Fiyatlar normalleşti. Hal fiyatı ile pazara giden ürün arasında artış var. Pazardaki tüketicilerin haldeki ürün fiyatını beklemesi yanlış olur. Halden çıkan ürünlerin üzerine işletme ve vergiler eklendiği zaman insanlar 1 ve ya 1.5 hat daha pahalıya tüketiyor. Havalar güzel giderse fiyatlarda gevşeme yaşanır. Havalar iyi gitmezse bu fiyatlardan satışlar devam eder. Domates 1.5- 2 lira, patlıcan, biber ve kabak 3 lira, salatalık ise 1 lira’dan satışa çıkıyor” dedi.
 
İHRACAT AZALDI
 
Komisyoncu Sinan Temel ise “İhracat azaldı.Yılbaşından önce olduğu kadar talep yok. Ankara ve İstanbul’daki fiyatların yüksek olması Antalya halinden kaynaklanmıyor. Halden alınan ile pazar ve marketlerdeki fiyatlar farklı oluyor” derken, komisyoncu Fetullah Akçakoca da fiyatların yükselmesinin yurt dışına ihracatın yılbaşı döneminde bol olmasından kaynaklandığını söyledi.
 
İSTİKRAR YOK
 
Üretici Adnan Gökmen de “Antalya halinde istikrar yok. Bizden 50 kuruşa alınan domates pazarda ve marketlerde 1 liraya, 3 liraya alınan domates pazarlarda 6 liraya kadar satılıyor” dedi.
 
 

Ekleme Tarihi
08.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Sebze Meyve Fiyatlarına, İhracat ve Soğuk Etkisi
Link: Sebze Meyve Fiyatlarına İhracat ve Soğuk Etkisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız