Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
 


'Rusya'ya ihracat, tarım sektörüne önemli girdi sağlar'

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Rusya'nın gıda ve tarım ithalatını Türkiye'ye kaydırmasının, özellikle ihtiyaç fazlası üretimin ihracata yönlendirilmesinde fayda sağlayacağını söyledi.

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Rusya'nın yılda 40 milyar dolar civarında gıda ve tarım ürünleri ithalatı yaptığını belirterek, "Rusya'nın gıda ve tarım ithalatını Türkiye'ye kaydırması halinde, özellikle ihtiyaç fazlası üretimin ihracata yönlendirilmesinde fayda var" ifadesini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, Rusya'nın 7 Ağustos 2014'ten geçerli olmak üzere 1 yıl süreyle Avrupa Birliği (AB), ABD, Avustralya, Kanada ve Norveç mallarına ambargo kararı aldığını, ambargo kapsamında sığır ve kümes hayvanı eti, tüm meyve ve sebzeler, kaşar peynirleri ve süt başta olmak üzere tarım ve gıda ürünlerinin bulunduğunu anımsattı. Rusya'nın, bu ürünleri Türkiye, Brezilya, Çin ve Arjantin'in de aralarında bulunduğu birçok ülkeden karşılayabileceğini açıkladığını hatırlatan Bayraktar, Rusya'nın gıda ve tarım ithalatını Türkiye'ye kaydırması halinde ,özellikle ihtiyaç fazlası üretimin bu ülkeye ihracata yönlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Bayraktar, şunları kaydetti:

"Rusya, özellikle yaş meyve ve sebzede dışa bağımlı. Net ithalatçı konumunda. Dünya Bankası verilerine göre, Rusya, 2012 yılında 12,2 milyar doları işlenmiş gıda ürünleri, 11,5 milyar doları bitkisel ürün, 14,6 milyar doları hayvansal ürün olmak üzere 38,3 milyar dolarlık gıda ve tarım ürünleri ithalatı yaptı.

2013 yılında Rusya'ya ne sattık?

Türkiye, 2013 yılında Rusya'ya 614,3 milyon doları yenilen meyve, 347 milyon doları sebze, 43,6 milyon doları yağlı tohum, tıbbi ve aromatik bitki, yem, 32,5 milyon doları sebze ve meyveden elde edilen işlenmiş ürünler, 32,3 milyon doları su ve su ürünü, 31,6 milyon doları tütün ve tütün ürünleri, 25,3 milyon doları çeşitli çay gibi gıda ürünleri, 23,5 milyon doları şeker ve şeker mamulleri olmak üzere 1 milyar 178,5 milyon dolarlık gıda ve tarım ihracatı yaptı. Bu rakam çok daha fazla olabilir. Yılda 40 milyar dolar civarında gıda ve tarım ürünleri ithalatı yapan Rusya'ya ihracat, tarım ve gıda sektörlerine önemli girdi sağlar. Rusya'nın gıda ve tarım ithalatını Türkiye'ye kaydırması halinde, özellikle ihtiyaç fazlası üretimin ihracata yönlendirilmesinde fayda var." 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Şemsi Bayraktar, Rusya, ihracat, tarım
Link: 'Rusya'ya ihracat, tarım sektörüne önemli girdi sağlar'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız