Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Temmuz 2025 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye

İlkbaharda yağmurlu havaların ardından çıkan kuzugöbeği mantarı yüksek besin değeriyle insanları ormanlara çekiyor.

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Çamlı köyünde sıcaklıkların 10 derecenin üzerinde seyretmesiyle birlikte ormanlarda çıkan kuzugöbeği mantarı, yöre halkının vazgeçilmez damak tatları arasında yer alıyor. Vatandaşlar gruplar halinde orman sahasına girip kuzugöbeği mantarı topluyor.
Küçüklüğünden bu yana kuzugöbeği mantarını severek tükettiğini belirten Hüdaverdi Ünver, "Bugüne kadar hiçbir zararını görmedim. Yemeden önce sıcak suda haşlıyorum ve daha sonra istediğim şekilde bu mantarı pişiriyorum. Bu yıl yağmurların çok olması nedeniyle bol miktarda kuzugöbeği buluyoruz. Kuzugöbeğinin tanıtımının yapılıp piyasalarda alıcı bulması ve yurt dışına da ihraç edilmesi gerekir. Gerçekten çok lezzetli ve zararsız bir mantar türüdür" diye konuştu.
Erdemli İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun da ormanlarda doğal koşullarda yetişen kuzugöbeği mantarına bölge halkının büyük ilgi gösterdiğini belirterek, "Akdeniz Bölgesi'nde çoğunlukla rastladığımız kuzugöbeği mantarı yenilebilen bir mantar türüdür. Yurdumuzda çam ormanlarında, bazen meşe, dişbudak, gürgen ve elma ağaçlarının çevresinde, ilkbaharda özellikle nisan ve mayıs aylarında yağmurlardan sonra kuzugöbeğini bol miktarda bulmak mümkün. Vatandaşlarımız bu mantarı bulmak için ormanlara akın edip bu
mantarlardan topluyor ve tüketiyor. Unutmayalım ki doğal yollarla yetişen mantarlar bazen zehirleyici olabilmekte. Zehirleyici etkisi olan mantarlar çok tehlikeli olmakla birlikte geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabiliyor. Bu tür durumlara düşmemek için topladığımız mantarın ne olduğunu bilmeliyiz. Yenen veya yenmeyen mantarları iyi ayırt etmeli, bilmiyorsak bir bilene sormalıyız" dedi.

memlekethaber.com

Ekleme Tarihi
16.04.2009
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız