Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Gazeteniz DÜNYA, Halk Bankası ve Fransız Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen, "Küreselleşen Dünyada KOBİ'ler-Fırsatlar Büyüme İmkanları, Sürdürebilir Büyümeyi Desteklemek" konulu toplantının ilk gününde konuşmacıların ortaya koyduklarından çıkardığım, KOBİ'ler için değişim ve büyüme zamanı olduğu. Yapılan konuşmalardan yaptığım tespitleri şöyle sıralayabiliriz:

- Küreselleşen dünyada KOBİ'ler de küreselleşmeyi amaçlamalıdır. Sürdürülebilirlik için çevreyi, insanı ve sağlığı içine alan yeni bir algılama göstermelidir.

- Krizin KOBİ'lere içe dönük bir algılamaya ve korumacı bir anlayışa yöneltmemesi için gelişmeleri izleyerek, kendilerine yeni yollar aratması gerekir.

- Merkezi yerel yönetimlerin KOBİ'lere etkin desteği sağlanmalıdır. Yapılacak teşvikler özendirici ve geliştirici olmalıdır.

- Bu dönem bilgi ve deneyimin paylaşımının çok önemli olduğu bir dönemdir. Bu tür gelişimler ve açılımlar özendirici olmalıdır.

- KOBİ'lerin hem iş potansiyeli hem bireylerin potansiyelini geliştirme açısından önemi bilindiğine göre, ihracatın geliştirilmesinde de oynayacakları rolün etkinliği unutulmamalıdır.

- KOBİ'lerin en zayıf alanları Ar-Ge'dir. Bu alanda geliştirme projelerine ihtiyaç olduğu gözden ırak tutulmamalıdır. İnsan kapasitesini verimli kullanmakta bazı KOBİ'lerin sorunları vardır. Bu da bilinerek bu yönde geliştirme projeleri sağlanmalıdır.

- Bütün ülkelerde KOBİ'lerle ilgili çalışmalar yapılıyor. Projeler geliştiriliyor. Bu araç sayesinde ekonominin hem bütünleşmesi hem de verimliliğinin artırılması ortaya çıkabiliyor.

- Sürekli değişim, çağın olgusudur. O'na uyum meselesi de bütün kurumlar gibi KOBİ'lerin de sorunudur. Bu nedenle KOBİ'lerin sürekli değişim ve geliştirme çalışmaları yaparak iş birliklerine gitmeleri gerekmektedir.

- Merkezi devlet ve belediyelerin birlikte politika geliştirmesi olumlu bir güç oluşturacaktır. Ve bu KOBİ'lerin rekabet gücünü artırmada yeni imkanlar yaratacaktır.

- Kamu yönetimi kriz bağlamında finansal destek paketlerini ortaya koyarak KOBİ'leri desteklemelidir. Piyasa yapıcısı kurumlar da tedarikçilerine destek vererek onları kriz döneminde rahatlatmalıdır.

- Kalifiye iş gücü rekabetin temel unsurudur. Bu nedenle kriz döneminde kalifiye kaybetmeyi önleyici politikalar geliştirilerek, KOBİ'lere destek verilmesi gerekmektedir.

- KOBİ'ler içe dönük değerlendirmeler yapmak zorundadır. Maliyet artı kâr eşittir fiyat dönemi bitmiştir. Şimdi onun yerini fiyat eksi maliyet eşittir kâr dönemi almıştır. KOBİ'ler bu yeniliğe gözden ırak tutmamalıdır. KOBİ'lerin ölçek büyütme teknoloji geliştirme ve iş süreçlerini yeniden düzenlemeye ihtiyaçları vardır.

Bütün bunlar gösteriyor ki kriz dönemi bütün dünyada KOBİ'lere KOBİ'ler için kendilerine çeki düzen vermeyi gerektiren bir dönemdir. Dünkü konuşmalarda KOBİ'lerin bir yandan değişimi öte yandan büyümeyi ve iş birliklerini esas alarak yollarına devam etmek gerektiği vurgulandı. Bu derslerin bizim KOBİ'lerimiz için de büyük önem taşıdığı bilinmelidir...

 

Osman Arolat

dunyagazetesi.com.tr

Ekleme Tarihi
12.04.2009
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız