Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Karaburun Üzüm Şenliği ve Keçi Platformu

12-14 Ağustos tarihleri arasında "Sekizinci Karaburun Şenliği" yapıldı. Bu şenlikler kapsamında program çok yüklüydü ve karikatür, doğa fotoğrafları sergisi yanında, "Dünden bugüne Karaburun" ve "Daha iyi, temiz ve adil bir dünya için" panelleri, Şevval Sam ve Orhan Osman Konserleri ile "En iyi Üzüm Yarışması" etkinlikleri yapıldı.


Biz, son gün yapılan üzüm yarışmasına katıldık.

Üzüm Yarışması'nda Eğlenhoca Köyü Muhtarı Ahmet Çalık'ın 1'nci olduğu yarışmada, Salman Köyü'nden Hasan Şen 2'nci, Kösedere Köyü'nden Yıldırım Tünay 3'ncü, Çiğdem Yıldızhan (özel), Hasan Tunç (Asma), Mehmet Özduran (Mansiyon) alarak dereceye girdiler ve ödül olarak tarım aletlerini aldılar.

Üzüm Yarışması jürisi içinde eski Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Gazeteci Nedim Atilla ve Veteriner Hekim Mansur Komşu dikkat çektiler.

Karaburun Belediye Başkanı Sayın Serdar Yasa, etkinliği yok olmaya yüz tutmuş yöre üzümleri ve bu kültürün tanıtımı olarak özetledi.

Serdar Başkan, Karaburun'da Cumhuriyet öncesinde dünyanın en iyi üzümlerinin yetiştiğini ve bu üzümlerden çok kaliteli şaraplar yapılıp Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini açıkladı. Başkan, “Bizim gayemiz o zaman yetişen üzümlerin kalitesinde üzümler yetiştirerek yöre köylüsüne iş sahası yaratmaktır" dedi.

Karaburun Meclis Üyesi Sayın Kemal Polatdemir'in de bize yaptığı açıklamada "Sekizincisi yapılmakta olan Karaburun Şenliği bünyesinde gerçekleştirilen Üzüm Yarışması geniş bir üretici katılımı ile gerçekleşti. Kaybolmaya yüz tutan üzüm türlerinin katıldığı yarışmada köylerimizde ve ilçede üzüm yetiştiriciliğinin özendirilmesi amaçlanmaktadır" demişti.

Yarışmada dereceye giren Hasan Tunç isimli üretici Parlak Köyü'nde çok özel bir üzümü yetiştirmeye çalışıyor.

Karaburun Yarımadası'nın kuzey bölgesinde tamamen poyraz rüzgarlarına açık bölgede kendine ait arazide "Kaliforniya" türü bir üzümü yetiştiren Hasan Tunç, bu üzümlerin kış aylarına doğru olgunlaşacağını ve kilosu 30-40 TL gibi yüksek bir fiyatla yurt dışına ihraç edileceğini söylüyor.

Hasan Bey'in bu üzüm bağı asmaları tamamen demir aksam olup yaklaşık 2 metre yüksekliğinde. (üzümler büyük salkımlarla çok güzel bir görünüm yaratıyor)

Merakla bu nadide üzümlerin olgunlaşmasını bekliyoruz.

Bu asma üzümlerinin yetiştirilmeye çalışıldığı bölge, Rumların yarımadayı terk etmeden önce başka bölgelerden toprak taşıyıp dünyanın en iyi şaraplık üzümlerin yetiştirildiği söylenen bölgede yer alıyor.

Şenlik kapsamında "Karikatürlü Ev" bölümündeki "keçilerin karikatürlerinin" sergilendiği binaya gittik ve gezdik.

Karikatürlü Ev'deki resimleri Sayın Ali Karayel gezdirdi ve tanıttı, bilgiler verdi.

Daha sonra Karaburun'a özgü nadide bitkilerin ve doğa resimlerinin yer aldığı belediye salonunu gezdik ve sergi resimlere hayran kaldık.

Bundan böyle Karaburun'un simgesi olacak "Kıl keçilerine" ait resimlerinde yer aldığı sergiye doyamadık.

Karaburun Şenliği için ilçeye çok sayıda yerli ve yabancı turist akını oldu.

Türkiye'de ilk olarak "Kıl Keçilerini Koruma ve Geliştirme Platformu" Karaburun'da kuruldu.

Sevgili Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı hocamız "Ümit, bir Keçi Platformu kurmayı düşünüyorum, ne dersin?" sorusuna geçmişte "Sevgili Hocam hemen kuralım" demiştim.

İşte o platform, çok sayıda akademisyenin yanında veteriner, doktor, gazeteci, tv programcısı, çevreci, Belediye Meclisi Üyesi ve Karaburun keçi üreticisi çok sayıda genç çobanın yürütmede üye olarak yer aldığı "Kıl Keçilerini Koruma ve Geliştirme Platformu" kuruldu ve kamuoyuna ilk mesajını Platform Sözcüsü Sayın Mustafa Kaymakçı hocamız yakında açıklayacak ve ben de kamuoyuna bu açıklamayı yayınlayacağım.

Mustafa Kaymakçı, malumunuz son seçimlerde milletvekili aday adayıydı ama nedense kendisine gereken değer gösterilmedi.

Ancak binlerce tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesimi temsil eden değerli hocamızı günün birinde anlayacak ve tanıyacaklar, TBMM'ye almak zorunda kalacaklar diye çok iddialı yazıyorum. (Bize göre tarım ve hayvancılık eskiden olduğu gibi şu an TBMM'nin de yeterince temsil edilemiyor)

Çünkü Türkiye'nin Mustafa Kaymakçı gibi değerlere çok ihtiyacı vardır.

Kıl Keçisi Platformu'nda yürütmede yer alacak üyelerden genç çobanlar Hasan Çetinkaya, Şaban Pehlivan, Zafer Tokaç ve İbrahim Geyik'e "Platformun kurulmasından memnun oldunuz mu?" diye soru yönelttim.

"Nasıl memnun olmayalım. Ekmek paramız keçilerimizin, AB istedi diye yok edilmeye çalışıldığı bir zamanda birden olağan dışı gelişmelerin yaşanması ve tam doğal yetiştirdiğimiz hayvanlarımızın gerçek değerlerinin anlaşılması neticesinde bu platformun da hayata geçmesi bizleri çok sevindirdi" diye açıkladılar.

Evet Karaburun'da yüzde yüz doğal ve organik yetişen kıl keçileri artık Türkiye'nin en aranılan ve tanıtımı en iyi yapılacak platformuna yakında kavuşuyor.

Saygılarımla...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ümit Bora 
 
 

Ekleme Tarihi
22.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız