Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Daha ne bekliyorsunuz ki…



 

 
   Yusuf VANGÖL


 

 
 
Yılda 56 milyon ton tarım ürünü atığı ve 10 milyon ton ağaç atığına sahip olan ülkemizde, bu oldukça büyük biokütleden ısı enerjisi elde edilemediği için, ülkemiz ne yazık ki halen ithal petrol, doğalgaz ve kömüre bağımlılığını sürdürmekte…


İşte bu bağımlılığı nispeten de olsa azaltmak ve elimizin altında bulunan bu büyük biokütleden, ısı enerjisi elde etmek için, ilimizdeki tarımsal ve ormansal atıklardan pelet ve briket odunu elde edilmesini sağlamak amacıyla, İzmir İl Genel Meclisi üyesi olarak verdiğim bir önerge üzerine, hazırlanmış olan ortak komisyon raporu, mecliste oy birliği ile kabul edilmişti.

Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı olarak hazırlamış olduğum komisyon raporunda; bu iş için İl Özel İdare'ye ait Bayındır’daki “Bay-San Nebati Yağ ve Toprak Sanayi Ticaret A.Ş”ye ait atıl haldeki tesiste, pelet ve briket odunu üretimi yapılması öngörülmekteydi…

Mecliste raporumuz kabul edildi edilmesine ama, bütçe yetersizliği nedeniyle bu projemiz bir türlü hayata geçemedi.

Basına da yansıdığı kadarıyla, bir taraftan da Bayındırlı vatandaşlarımız haklı olarak, “İlçemizde yıllardır atıl halde duran bu tesis, ne zaman hayata geçecek” diye yakınmakta…

Bilindiği gibi odun peleti; doğalgaza kıyasla 4 kat, fuel-oil’e kıyasla 5 kat daha az CO2 salan çevre dostu, temiz bir enerji kaynağı.

İşte bu nedenledir ki, örneğin 2008 yılında tüm dünyadaki 442 pelet tesisinde, 14,5 milyon ton, AB ülkelerinde ise sadece 2010 yılında 15 milyon ton pelet tüketilmiş.

Bilindiği gibi; 1970’li yıllardaki enerji krizlerinden sonra ülkeler, yenilenebilir enerji kaynaklarına çok büyük yatırımlar yapmakta.

Bugün için dünya genelinde hâlihazırda, 2000'den fazla biokütle santralinde enerji üretilmekte.

Biz ise; ülke olarak enerji için değil biokütle santralleri yapmak, ülke olarak oldukça büyük potansiyele sahip olduğumuz bu biokütle varlığımızdan, ısı enerjisi elde etmek için pelet ve briket odunu bile üretemiyoruz.

Halbuki, gerek tarımsal gerekse de orman atıklarının, ısı enerji kaynağı olarak geri dönüşümünü sağlayan bu eşsiz yöntem sayesinde; ülkemizde özellikle en büyük toprak ölümlerine ve orman yangınlarına neden olan anız yakmanın, büyük ölçüde engellenebileceği ve büyük bir potansiyele sahip bu atıkların, ekonomimize kazandırılması pek ala mümkün.

Tüm dünyada, alternatif enerji kaynağı olarak, pelet ve briket odunu üretilirken, ülkemizde bunca hammadde potansiyeline rağmen, bu ürünlerin üretilmemesi, ciddi bir eksiklik…

Tarımsal üretim sonrası atık olarak ortaya çıkan ve doğru dürüst değerlendirilmeyen bir çok tarım ürününün örneğin; pamuk sapları, buğday samanı, ayçiçeği, mısır sapları, vs. gibi ürünler ile ağaç işleme sektörü atıkları olan hızar tozu ve ağaç kabuklarının yanı sıra, dal, kozalak, odun yongası vs. gibi her türlü orman atıkları, ülkemizde de bir alternatif enerji kaynağı olarak pek ala, pelet ve briket odunu şeklinde üretilebilir.

Termal ısı değeri, çoğunlukla 4.000 ile 5.000 Kcal/Kg arasında olan ve diğer katı yakıtlarla mukayese edildiğinde, daha uniform bir yanma sağlayan, yanma süresi yaklaşık 4 saati bulan ve %100 çevre dostu olan bu ürünler; tıpkı AB ülkeleri ve Kanada’da olduğu gibi, ülkemizde de katı yakıt kullanan, soba, şömine ve kazanlarda, çok daha etkili bir şekilde kullanılabilir

İşte bu nedenle; Bayındır’da İl Özel İdare’ye ait Bay-San Nebati Yağ ve Toprak Sanayi Ticaret A.Ş.’ye ait tesisin, daha da beklemeden, pelet ve briket odunu üretimi amacıyla bir an önce faaliyete geçirilmesi şart…

 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.11.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız