Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 

 
   Yalçın BAYER 

   [email protected]


Domates ve karpuz da ‘modaya’ uyduruluyor


GEÇEN yıl gezdiğimizde de bayılmıştık Growtech Fuarı’na... Fuarları gezmek herkese keyif verir, ama meraklısına...


NTSR Fuarcılık, Growtech’i 11. kez düzenliyor. Türkiye’nin çeşitli firma ve temsilcilerini ve üretici birliklerini bir araya getirmek kolay değil. Her stant bir renk cümbüşüne dönüşmüştü; çeşitli çiçekler, meyveler ve sebzeler... Meyve ve sebzeler de artık ‘moda’laşmış; çeşitli biçim ve renklere dönüştürülmüş. ‘Genotip’leriyle ıslah edilen kavun ve karpuzlar önümüzdeki dönemlerde daha küçük ve yeni tatlarıyla piyasaya çıkacak. Hatta bir firma biber şekline dönüştürülmüş domates üretmiş; bunun turşusu da reçeli de yapılacakmış...

En önemli sorun bunların genleriyle oynanıp oynanmadığı... Sebze ve meyvede henüz genlerle oynanmadığı savunuluyor. Ancak ıslah yöntemi ile yeni çeşitler elde ediliyor. ABD’nin mısır ve soyada genlerle nasıl oynadığı biliniyor; AB ise bu uygulamaya karşı durmaya çalışıyor. Dayan dayanabilirsen... Bu ciddi sorunun gündemden hiç düşürülmemesi gerektiğini bilim adamları söylüyorlar. Ekolojik ve organik tarım konuları üzerinde Türkiye’nin çok hassas olması gerekiyor.

Bu arada EXPO 2016 hazırlıkları için yeni kanunu bekleyen Antalya’daki tarım ve tarımsal sanayi sektörü temsilcileri, “Göreceksiniz turizmden sonra EXPO ile dünyaya damgamızı vuracağız” diyorlar.


Türk tarımının ve buna bağlı yeni teknoloji ve pazarlama yöntemleri ile en etkin ticaret zeminini oluşturan etkinlik, 35 bin m2’lik Antalya Anfaş Expo Fuar alanında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından dün açıldı. Fuarın açık adı; ‘11. Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları, Çiçekçilik ve Teknolojileri Fuarı Growtech Eurasia’... Fuar, tohumculuk, fidecilik, örtü altı, modern meyvecilik, çiçekçilik, sera teknolojileri, sulama sistemleri, bitki besleme ve bitki koruma ve tarımla ilgili ekipmanlarına kadar geniş bir katılımcı profilini içine alıyor. Bu kadar yenilikler içeren bir platform herkesi şaşırtabilir.

İstanbul’da böyle bir fuar tabii ki yok.


Yani, Türk tarımının kalbi, Avrasya’nın en kapsamlı fuarında atacak üç gün süreyle...

Bu arada Bakan Eker; sık sık gündeme getirdiği miras yoluyla toprakların bölünmesine karşı olduklarını, bunların toplulaştırılması çalışmalarına önem vereceklerini, sulanabilir alanların tamamının sulamaya açılmasını amaçladıklarını söyledi. Yıllardır söylenen bu sözlerin artık gerçekleşmesini umut etmek gerekiyor.


ORGANİK TARIM


Fuar, bir anlamda, Türk tarımının ne kadar yüksek bir potansiyele sahip olduğunun da göstergesi sayılabilir. 30 ülkeden 600’ün üzerinde ulusal ve uluslararası firmanın katıldığı fuarın, yaklaşık 70 bin profesyonel ziyaretçiye önemli iş fırsatlar sunacağı ileri sürülüyor fuar yönetimince... Ama şu gerçek ki, Türkiye’nin üreten bir ekonomiye sahip olduğunu, EXPO 2016’yı alan Antalya ispat ediyor. Bilindiği gibi, Türkiye’nin ilk EXPO’su da ‘çiçek ve çocuk’ temalı Botanik EXPO olacak.

Fuara katılmayan, ünlü fide üreticisi Hasan Ünal ise alternatif bir ‘fuar’ ile kendi fuarını kurmuş. Geçen yıl 4 bin kişinin ziyaret ettiği fuara bu yıl 5 bin kişi bekliyor. Ünal, fuarda alan dar olduğu için misafirlerimize gerekli ilgiyi ve bilgiyi veremiyoruz, o nedenle üç yıldır kendi tesisimizde minik bir fuar düzenliyoruz” diyor.

Balkan ülkelerinden de çok sayıda ziyaretçinin gelmesi de dikkat çekti bu yıl.

Erzurum’da yöre üreticilerle birlikte İstanbul Büyükşehir’in Halk Ekmek fabrikasına organik buğday üreten Organik Güvenilir Gıdalar Federasyonu Başkanı Nazmi Ilıcalı’nın bu konuda ne çabalar verdiğini yakından biliyoruz. Birliğin vergilerini önceki gün (son gün) ödedikten sonra yarım günlüğüne gelebilmişti Antalya’ya... Acun Ilıcalı’nın amcası olan Nazmi Ilıcalı, organik üretimde bölgesi için öncü bir isim... 5 bin üreticiyi yönlendiriyor. AB’den çeşitli projeleri bölgesinde hem tanıtmaya hem uygulamaya çalışıyor; süt fabrikası kurmaya çalışıyor... Onun en önemli destekçisi, hemşerisi Doç. Dr. Sümer Haşimoğlu... Erzurum Atatürk Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Amerika’da uzun yıllar organik ürünler konusunda tetkikler yapan bir bilim adamı... Fuarın açılışını yaptıktan sonra ‘Küresel Organik Tarım ve Türkiye’ panelinde konuştu Haşimoğlu... Panelin en önemli konuşmacıları ise, organik konusunda çarpıcı görüşleri olan Uluslararası Organik Tarım, Hareketleri Federasyonu (IFOAM), Başkanı Markus Arbenz ile Uluslararası Doğu ve Ortadoğu Avrupa Organik Tarım Merkezi (ECOCONNECT) Başkanı Bernhard Jansen idi.

‘Organik tarım’la ilgili yeni gelişmeleri dileriz medya mensupları dinlemişlerdir.

 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız