Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 

 
Süt ve et hayvan ırkını ayırmak

Osman AROLAT / AROLAT'tan

[email protected]


 

 
 
 
 
SETBİR'in Sektör Buluşması, toplantısına katılan Bakan Mehdi Eker, et ve süt hayvan ırklarına ayrı destek verilerek ayrılmasının sağlanmasından başlayarak, gıda güvenliğine, meraların özel sektöre açılmasına kadar birçok konuda aldıkları ve alacakları kararları açıklamış. Önemli birçok konuyu gündeme getirmiş.  


14 Kasım 2011 tarihinde "Hayvancılıkta çözüm sürekli ithalat mı?" başlıklı bir yazıda bu soruya "Hayır" cevabını verip, bir "Dönüşüm programına" ihtiyaç olduğu fikrini öne sürmüş ve bu programın içermesi gerekenleri, "Uygun etçil hayvan cinsinin teşviki", "Doğru ve sürekli hayvan envanterinin yapılması","Regülasyon sağlayacak kurum ihtiyacı" ve "Mera islahı ve ucuz yem maliyeti" olarak sıralamıştım.


Tabii bunlar benim kişisel görüşlerim değildi. Et ve süt üretiminde eli taşın altında olan üreticilerle yaptığım görüşmeler sonunda elde ettiğim izlenimlerin özetiydi. Ve üreticilerle Bakanlık arasındaki diyalogta bu listeye eklenebilecekler olabilirdi.


SETBİR'in İzmir'deki "Sektör buluşması"nda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yapmayı planladıkları konusundaki açıklamaları "Dönüşüm Programı" konusundaki önerilerle paralellikler içeriyor. Bakanın söylediklerini sırasıyla aktaralım:


-Gıda güvenliğinde AB'de uygulanan mevzuata geçiyoruz. Yeni 103 yönetmelik çıkardık. Yenilerini de yayınlayacağız.  AB'deki standartları toplumda gıda sağlığını hedefleyen yeni gıda güvenliği sistemine geçiyoruz. Gıda hijyeni, denetimi açısında AB normlarını getireceğiz. Gıda suçu işleyen firmanın ismini teşhire kadar uygulamalar getireceğiz.


-Üretici ve tüketiciyi fiyat dalgalanmalarından korumak için hayvansal ürünlerde TMO benzeri bir kurum oluşturuyoruz. Düzenleme Bakanlar Kuruluna gelme aşamasında.


-Meralarda dekar başına ot verimi 80 kilogram. Bununla bir yere gidemeyiz. Meralar ortak kullanım alanı ama kimse ilgilenmiyor. Meraların özel sektöre kiralanması ve üzerinde işe uygun yapılanmaya müsaade edilmesini içeren Mera Kanunu düzenlenmesi kıssa zamanda hayata geçecek.


-Sütçü hayvandan et verimi elde etme fikri fakir ülkelerin işi. Türkiye sütünü sütçü, etini etçi hayvandan almak zorunda. Buna uygun ayrı ayrı destekler vereceğiz. 7 milyon 400  ilkokul öğrencisine haftada üç gün yılda 104 milyon ton süt dağıtımı için özel sektör destekli projeyi hayata  geçireceğiz.


-Etçil ırkların desteklenmesi için uygun ekolojik bölgelerde profesyonel işletmelerin kurulması için hem etçil ırklara, hem damızlık ırklara destek vereceğiz.


-Yeni organizasyona geçerek Gıda kontrol, hayvancılık ürünleri, su ürünleri ve bitkisel ürünlerin genel müdürlükleriyle ayrı ayrı organizasyonlarını sağlayacağız. Üretimim tüketiciye sağlıklı, kaliteli sunulmasını sağlamak için 23milyardan 62 milyara çıkardığımız destek ve çıkardığımız 14 tarım kanunu ile stratejiye dayalı olarak yola devam edeceğiz.


-Küpe uygulaması ile 23 milyon anaç koyun varlığı tespit ettik. Diğer yaştakilerle ve erkeklerle birlikte 33-34 milyon başlık büyüklük tespit ettik.


-Trakya'yı şaptan ari hale getirdik. Bnusella ve tüberküloz hastalıklarını da yok edip Trakya'yı hayvancılıkta ihracat üssü yapacağız.


SETBİR yöneticileri toplantıda Perakende ette yüzde 8 olan KDV oranı ile Toptan ette yüzde 1 olan KDV oranıyla eşitlenmesini istiyorlar. Ayrıca, balıkçılık sektörünün Çevre Bakanlığı baskılarından kurtarılması talebinde de bulundular.


Görüldüğü gibi SETBIR İzmir Sektör Buluşması'nda bakan Eker ileriye dönük önemli açıklamalarda bulunmuş. Sektör temsilcileriyle bu buluşmaların ve diyalogun sürdürülmesini, verilen sözlerin hayata geçmesini dileriz.

 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız