Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Et üreticileri DİR’e karşı
 
 
 Ali Ekber Yıldırım
 
Cumartesi sabahı Türk Hava Yolları’nın İzmir-İstanbul uçağında yolcuların büyük bölümü gıda sektöründendi. İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen “Gıda İşleme Teknolojileri Uluslararası İhtisas Fuarı(FOTEG) ’na gidiyorlardı. En son teknolojilerin sergilendiği fuara ilgi büyüktü.
 
Biz de, Et Üreticileri Birliği’nin daveti ile fuar kapsamında düzenlenen yeni gıda mevzuatının kırmızı et sektörüne etkilerinin tartışıldığı panele katıldık. Et üreticileri, Dahilde İşleme Rejimi(DİR) kapsamında et ithalatına karşı olduklarını vurgularken yeni gıda mevzuatının uygulamadaki aksaklıklarını anlattılar.
 
Et Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yücesan’ın açılışını yaptığı panele Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına katılan İstanbul İl Müdürlüğü Hayvancılık Şube Müdürü Adnan Tepe ile İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan gıda mevzuatı hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Bize verilen görev mevzuatın medyaya yansımalarını anlatmaktı.
 
Bu teknik bilgilerden sonra sektörün içinden gelen Et-Bir Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Albayrak, Bonfilet Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Akkoyun, Etçii Yönetim Kurulu Başkanı M.Emin Arslan, hem mevzuat hem de güncel konularla ilgili görüşlerini paylaştı.
 
Et üreticilerinin dile getirdiği konular satırbaşları ile şöyle:
 
1-Et üretiminin temelinde üretici olmasına rağmen sorunlar konuşulurken işin kaynağına inilmiyor. Et fiyatının pahalı olmasından şikayet edilirken üretici maliyetleri yeterince sorgulanmadığı ve gerekli destekler sağlanmadığı için bu sorun çözülemiyor.
 
2-Besicilikte düşük olan verimlilik, kilo başına destek verilerek artırılabilir. Kısa bir süreliğine verilen hayvan başına 300 liralık destek bile üreticiye nefes aldırdı. Bu tür maliyeti düşürücü destekler devam etmeli.
 
3-Zamanında gerekli önlemler alınmadığı için canlı hayvan ve et ithalatı zorunlu olarak yapıldı. Bugün bu mecburiyet devam ediyor. İthalat hemen durdurulursa fiyatlar yükselir. Fakat,orta ve uzun vadede ithalatın sona erdirilmesi gerekiyor.
 
4- Et ithalatında yüzde 75 gümrük vergisi alınıyor. Buna rağmen ithal et daha ucuza geliyorsa bunun nedenleri sorgulanmalı. İthalat yaptığımız ülkeler karkas eti 3.5 Avro’ya satarken para kazanıyorsa bizim üreticimiz 14 liraya sattığında neden kazanamıyor?
 
5-Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithalata kesinlikle izin verilmemeli. Bu kapsamda ithal edilen et ihraç edilmeyecek iç piyasada tüketilecek. Bunun denetimi çok zor. İki yıl önce ithalata muhtaçtık, ama bugün DİR kapsamında ithalata muhtaç değiliz.
 
6-Yeni gıda mevzuatı, dersini çalışan öğrencileri sınıfta bırakacak nitelikte. Mezbahalar ıslah edilmez ve gerekli denetimler yapılmazsa yasa, yönetmelik değiştirmenin hiçbir anlamı olmaz. Kayıtlı üreticiler yasaya uygun üretim yaparken merdiven altı üretim yapanlar yine korunmuş olacak. Bu yönetmelikler 3-5 sanayici uygulasın diye çıkarılmadı. Üretici, tüccar, tüketici herkes bu mevzuata sahip çıkmalı.
 
Özetle, kırmızı et sektörü, yeni gıda mevzuatının karmaşık olmasından şikayetçi. Bu mevzuatın sadece kayıtlı işletmelerde değil, üretim yapan herkese uygulanması isteniyor. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında et ithalatı ise kesinlikle istenmiyor.
******
DÜNYA 32 yaşında…
 
Bağımsız ve tarafsız yayıncılık ilkesi ile yayın yaşamını sürdüren DÜNYA Gazetesi, 32 yaşında. Tarım konusunda duyarlı bir yayın çizgisi olan DÜNYA, yaygın medyada tarım sayfası ve tarım yazarı olan tek gazete. Uzun yıllardan beri haftada bir sayfasını tarıma ayıran DÜNYA, iki hafta önce tarım sayfasını ikiye çıkardı. Birçok okurumuzun, “Bizim sorunlarımızı sizden başka yazan yok”, “Tarımla ilgili haberleri, bilgileri ilk olarak DÜNYA’da okuyoruz” sözleri bu konudaki sorumluluğumuzu artırıyor. Bizler elbette kurucumuz Nezih Demirkent’in koyduğu ilkeler doğrultusunda gazetecilik mesleğinin gereklerini en iyi şekilde yapmaya özen gösteriyoruz. Sayfalarını tarıma açan ve her gün tarım haberlerine özel önem veren DÜNYA Gazetesi’ne tarımcılar da özel önem vererek desteklerini esirgememeli.
******

Mehmet Yüksel’e veda…
Giresun’un simge isimlerinden Mehmet Yüksel yaşama veda etti. Uzun yıllar DÜNYA Gazetesi Giresun Temsilciliği yapan Mehmet Yüksel, Giresunlular’ın deyimi ile “Dattara Mehmet” çok yönlü bir kişiliğe sahipti. Gazeteciliğe, müziğe, Giresun’a ve Giresunspor’a gönülden bağlıydı.
 
Mehmet Yüksel, Giresunspor’un Bursa’daki maçını izlemek için bankadan kredi alacak kadar takımına gönülden bağlıydı. Giresun Gazeteciler Derneği’nin kurucularındandı. Uzun yıllar derneğin başkanlığını yaptı. Yarım asırlık meslek yaşamının büyük bölümünde DÜNYA Gazetesi, Milliyet ve TRT Giresun temsilciliği yaptı. Çocuk yaşta başlayan müzik tutkusu ise, yaşamının sonuna kadar sürdü. “Dattara Mehmet” denilmesi müziğe olan tutkusundandı. Giresun Musiki Derneği’nin uzun yıllar başkanlığını yaptı. Eşi emekli öğretmen Sevil Yüksel 10 Şubat 2012’de yaşama veda edince, Mehmet amcanın yüreği daha fazla direnemedi ve 3 Mart’ta yaşama veda etti. Son konuşmamızda meslekte 50. yılını kutlayacağı 25 Mart’taki etkinliğe davet etti. Her zamanki gibi çok heyecanlıydı. Mesleğimizin yüz aklarından Mehmet Yüksel’i sonsuzluğa uğurlarken meslekteki 50. yılını kutlar, ailesine, dostlarına başsağlığı dileriz. Toprağı bol olsun.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
06.03.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Et üreticileri DİR e karşı
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız