Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
Canlı Hayvan İthalatında Gümrük Vergisine % 15 Artış Getiriliyor.

Kasaplık, besilik canlı hayvan ithalatında halen geçerli olan % 15 gümrük vergisi % 30’a çıkarılıyor.. Bakanlar kurulunun tüm üyelerinin imzasına açılan kararname Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan’ın imzasından sonra Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın onayından sonra Resmi Gazetede yayınlanıp geçerli hale gelecek..


Yayınlanacak kararnamede % 15’lik bir gümrük vergisi oranı artışı kasaplık canlı hayvanda 1000 TL, besilik hayvanlarda ise 500-600 TL ithalatçılara ek maliyet getirecek.

İthalata gelen bu ek gümrük vergisi artışı hayvancılık sektörünün nefes almasına yetmeyecek.

Besiciler, damızlık sığır-çiğ süt üreticilerinin ürettikleri erkek danaların ithal besi, kasaplık hayvan ithalatındaki ek vergi miktarındaki bu küçük yükselme olan % 15’lik artış ile yine rekabet edemeyecekleri, düşük olan 70-80 kuruştan satın alınan çiğ süt bedelleri ile erkek dana ve düve üretiminin sürdürülebilir olamayacağı bildiriliyor.

2008 Mart ayında canlı, besilik, kasaplık hayvanlarda gümrük vergisi oranı % 135 idi. Nisan 2008 yılında Et Balık Kurumuna, daha sonra aynı yılın Agostos ayında gümrük vergileri sıfırlanmış kasaplık, besilik hayvan ithalatı özel sektöre de serbest bırakılmıştı. 2011 yılında gümrük vergisi sıfırdan % 15’e yükseltilmişti. Şimdiki hazırlanan kararname ile % 30’a yükseltilecek..
2,5 yılı aşkın süredir devam eden besi, kasaplık hayvan ithalatı 2,5 milyar TL cari açığa yol açmış, hazinenin ziraat bankasına sıfır faizli kredi sübvansiyon taahhüdü de 2,5 milyar TL’ye ulaşmıştır. 2008 yılında çiğ süt krizinin oluşturulduğundan bu yana toplam hayvancılık destekleri, cari açık kredi sübvansiyonları 10 milyar TL’ye ulaşmış ise de yeterli hayvan sayısına ulaşılamamıştır..

Hayvan sayımızın 2008-2009 yılı sürecinde aniden kaybedilmesinin yegane sebebi çiğ süt fiyatlarının 2008 yılı yaz ayında düşürülmüş olmasıdır..

Yeterli hayvan sayısına ulaşılamamasının önünde iki engel var olup, birincisi çiğ sütün fiyatlarının satın alıcılar tarafından düşük tutulup hayvancılığın sürdürülebilir olmaktan çıkması, ikincisi ise devam eden kasaplık, besilik canlı hayvan ve kesilmiş, dondurulmuş et ithalatıdır.

Türkiye et, canlı hayvan ihraç eden ülkelerin büyük tedarikçisi konumuna düşmüştür..
Besicilere kilosu 16 TL’ye mal olan et ile ithal et, kasaplık, besilik hayvan etleri ile yerli üreticiler rekabet edememektedir.

Kamuoyu, hayvancılık sektörü, ithalattaki gümrük oranlarının ne zaman % 135 seviyelere getirileceğini bilmemektedir. Bu yönde Parlamentoda soru önergesi veren milletvekillerinin soruları da cevapsız kalmakta oluşu Bakanlığında bu sorunun cevabını bilmediği göstermektedir.. Yeterli hayvan sayısını elde etmenin stratejik bir plan dahilinde olması gerektiğini düşünen hayvancılık sektörü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırlayıp Ekonomi Bakanlığına sunduğu zorunlu hazırlanmış olan Stratejik Planı’ nda hayvancılığın hangi yılda yeterli hale getirileceği, ithalatın ne zaman son bulacağı doğrultusunda doğrusu alt verileri sağlam olan açık bir hedef yoktur.. Dolayısı ile GTHB’nın hayvancılık ürünleri ve gıda ile ilgili 2023 hedeflerinin stratejik planlanmış hedefler değil bir öngörüden ibaret olduğu var sayılmalıdır.

Hangi üretimde olursa olsun o üretim bir stratejik değer taşıyor ise o sektörün iyi ve kötü yönleri ortaya konularak, iyi yönlerden istifade edilerek kötü yönlerin iyileştirilmesi tercih edilmelidir..Kamu kaynaklarının dönüşümlü olmasının gereği budur.
Bakanlık; hayvan varlığımız ile ilgili kötü yönleri iyileştirmek için sıfır faizli kredi, hayvancılık desteklerinin artırılmasının karşısında çelişkili olan ithalat tutumunu sürdürmekte, bir şekilde bu desteklemeler yabancı ülke çiftçilerine gitmekte, hayvancılık sektörü ancak destekle büyüme sergiler iken aynı sektörün satın alıcıları olan endüstriyel süt sektörü kendi kendine büyüme gösterebilmektedir.

Yeterli hayvan sayısına ulaşmak için çiğ sütün fiyatlarının sürdürülebilir olması için 1,2 TL olmalıdır. Çünkü çiğ süt; hayvancılığımızın dinamosudur.

Sürdürülebilir besicilik, damızlık, çiğ süt üretimi için kasaplık, besilik canlı hayvan ithalatındaki gümrük vergisi oranlarının eski hali olan % 135 oranına getirilmelidir..

Mahreç: Çiğ Süt Üreticileri Grubu

https://groups.google.com/group/cigsutureticileri


Ekleme Tarihi
13.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Canlı Hayvan İthalatında Gümrük Vergisine yüzde 15 Artış Getiriliyor,Çapar KANAT
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız