Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Borsa Finans Servisimiz'in haberi  İMKB'de yatırımcı sayısının da, milyon TL  üzerinde yatırım yapanların sayılarının da arttığını gösteriyor.

Bizim kriz algılamamızda yer alan beklentilerimiz doların yükselmesi, faizin artması, enflasyonun çıkışa geçmesi bu krizde kendini göstermeyince, tasarruf sahibi vatandaşlar bir süre "bekle gör" politikası izledikten sonra, özellikle bu yılın ikinci yarısında İMKB'ye yöneldiler. İMKB'de yılbaşından bu yana yatırımcı sayısı artarken, borsa endeksi de yüzde 40 yükseldi. Borsa, tasarrufçularca en güvenli alan görülmüş oldu.     

Borsa Finans Servisimiz'in haberi, yılbaşından bu yana İMKB'nin yaklaşık yüzde 40 değer kazandığını, yaklaşık 7 bin yeni yatırımcının da borsa ile tanıştığını ortaya koyuyor. Haberin ortaya koyduğu bulgular arasında borsada milyonun üstünde portföyü olanların sayısında 712 artış ile 3 bin 3389'a çıkması ve birçok ilde yatırımcı sayısında önemli artışlar rastlanırken, Afyon'da yatırımcı sayısında yüzde 10'a varan azalma gözlemleniyor.

Gazetemizde dün yer alan değerlendirmesinde, Merkez Bankası Danışmanı Zafer Yükseler, son krizin bizim zihni modelimize ve alışkanlıklarımıza paralel olmaması açısından krizin boyutunu algılamada zorluk çektiğimizi belirtiyordu. Biz, kriz dendiğinde doların yükseleceğini, faizlerin artacağını, enflasyon sorunu yaşanacağını düşünürdük. Ve ona uygun davranarak döviz almak gibi, koruma önlemleri yolunu seçerdik.

Ancak, bu kriz açısından baktığımızda bizim kriz algılamamıza paralel olmayan gelişmeler oldu. Yılbaşında 153.30 seviyesinde olan dolar, mart ayında 1.80 seviyelerine yükseldiyse de sonra yeniden geriledi ve bugün yılbaşı seviyelerinde 153.70. Yani yükselmesini beklediğimiz dolar yerinde saymış oldu. Faiz ise yıl başında 16.45 seviyesindeyken bugün 11.60'lar seviyesine gerilemiş durumda. O da bizim kriz algılamamızın dışında yükselme göstermedi. Aksine düşüş gösterdi.

Yatırımcılar, gayrimenkul açısından bir beklenti içine girdiler. Bazı tiplerde belli bir fiyat düşüşü yaşandı. Ve gayrimenkul ile ilgilenenler sürekli olarak, "Fiyatlar daha düşer mi?" sorusunu gündemde tuttular, tutmaya devam ediyorlar. İnşaat firmalarının sıfır faizli uzun vadeli düşük peşinatlı satışlarla ilgili gazetelerde yer alan büyük boy ilanları da bu sorunun sürekli olarak gündemde kalmasına yol açtı.

Yatırımcıların güvenli gördüğü altının ons'u da hızlı bir yükselişle bin doların üzerini gördü. O sıralarda 2 bin dolarları göreceği yolunda spekülasyonlar yapıldı. Şimdilerde 900 dolar seviyesinde.

Bütün bunlar yılbaşından bu yana yaklaşık değeri yüzde 40 artan İMKB'yi yatırımcılar açısından öne çıkardı. Aynı şekilde borsadan bir ara çıkan ve oranları yüzde 60'lar seviyesine inen yabancıların borsadaki oranları da yeni girişlerle yüzde 68'ler seviyesine yükseldi. 

Bütün bu gelişmeler borsaya yatırımcı ilgisini artıran gelişmeler oldu. Yeni ve daha cazip bir alternatif ortaya çıkmaması halinde bu artışın devam edeceğini düşünenlerin sayıları hiç de az değil. Dün 36 bin 800 seviyelerinde olan İMKB endeksinin önümüzdeki aylarda 44 binleri görebileceği tahminini açıklayanlar var. Ancak, onlar bu tahminlerini krizin dipten dönüşünün başladığı düşüncesine dayandırıyorlar.

Yatırım araçlarının yılbaşından bu yana gelişimine baktığımızda özellikle ikinci çeyrek sonrasında yatırımcıların en güvenli araç olarak borsayı gördüklerini söyleyebiliriz. Borsa Finans Servisimiz'in haberi de bu gerçeği doğrular nitelikte.

Osman Arolat

dunyagazetesi.com.tr

Ekleme Tarihi
15.07.2009
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız