Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

İhracattaki duraklama ekonomide olumsuzluklara kapı açar

Güngör Uras
Olayların içinden
[email protected]

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan rakamlara göre temmuz ayında ihracat; (1) Geçen yılın temmuz ayının, (2) Bu yılın haziran ayının ihracat rakamlarının da gerisinde.
 
2011 Temmuz ayında 11.5 milyar dolar, 2012 Haziran ayında 11.8 milyar dolar olan ihracat bu temmuz ayında 10.8 milyar dolar olarak gerçekleşti.2012 yılının 7 aylık dönemindeki toplam ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 85.2 milyar dolar oldu. Açık anlatım ile ilk 6 ayda sorun fark edilmiyordu. Tehlike 7’nci ayda ortaya çıktı.
En çok ihracat yaptığımız ilk 10 pazar listesinde yer alan Avrupa ülkelerine yapılan ihracatta düşüşler var. TİM’in rakamlarına göre ilk 10 ülkeye ihracat toplamda yüzde 5 gerilerken, Almanya’ya yapılan ihracat yüzde 20, İngiltere’ye yüzde 16, Fransa ’ya yüzde 21, İtalya ’ya yapılan ihracat yüzde 35 geriledi.

Pazarlar daralıyor
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı, “Avrupa’daki krizden etkileniyoruz. Temmuz ayında genel olarak AB ülkelerine ihracatımız yüzde 21 geriledi. İlk 7 aydaki toplam gerileme ise yüzde 10 oldu. Bunun için de devamlı olarak yeni pazarlar arıyoruz” diyor.
Olan biteni özetleyelim:
* Temmuz ayı ihracatı, ihracatta gerileme işareti veriyor.
* İhracatta gerilemede Avrupa pazarlarına yapılan satışlardaki azalmanın büyük etkisi var.
İyi de “Ne yapalım...” diyerek kadere teslim mi olacağız, yoksa ihracattaki azalmanın olumsuz sonuçlarını önlemeye mi çalışacağız.
n İç talebi frenledik. Üretimi ayakta tutan dış talep. İhracat azalır ise, üretim yavaşlar, istihdam sorunu artar, ekonomi durgunluğa girer.
* Cari açığı (Döviz açığını), bir yanda ithalatı azaltıcı tedbirler alarak, öte yanda ihracattaki artış ile küçültmeye başladık. İhracat artışı yavaşlar ise, ihracatın olumlu katkısı yok olur.
 
Ucuz döviz ihracatçıyı üzüyor
 
Şu günlerde gözden kaçan önemli bir gelişme daha var. İhracatçı sadece kriz etkisinde Avrupa pazarındaki talebin daralmasından etkilenmiyor, döviz fiyatı da ucuzlamaya başladı. İhracatçı rekabet şansını kaybediyor.
Dolar 1.80 TL'nin altında satılıyor. Euro ucuzladı. Döviz sepeti 2.10 TL'den 2.00 TL'ye indi. (Unutmayalım ucuz döviz ihracatçıyı üzerken ithalatçıyı coşturur.)
 
TÜİK geçtiğimiz günlerde ilk 6 ayda en fazla ihracat yaptığımız ülkelerle ilgili rakamları yayınladı. (TÜİK rakamları ile TİM rakamları arasında fark vardır. Özellikle TÜİK rakamlarında yer alan İran’a yapılan altın ihracatı rakamı farkı büyütmektedir.) TÜİK tablosunda başlıca pazarlarımız olan Almanya, İtalya, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika gibi pazarlarda önemli ölçüde kayıplar olduğu açıklıkla görülüyor.

En çok ihracat yaptığımız 20 ülkeye yılın ilk yarısında ne kadar ihracat yaptık? ihracat geliri geçen yıla göre ne kadar azaldı? Ne kadar arttı?
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Güngör Uras, İhracattaki duraklama ekonomide olumsuzluklara kapı açar
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız