Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Halkımız mutlu mu, mutsuz mu?

 
Güngör Uras Olayların içinden
[email protected]

 
 
 
TÜİK tarafından önceki gün sonuçları açıklanan “2012 Yaşam Memnuniyeti Araştırması”na göre, Türk halkının genelde yüzde 61’i çok, yüzde 29’u orta mutlu. Sadece yüzde 10’u mutsuz. Halkımızın yüzde 76’sı geleceklerinden umutlu.
(Bilgi için: Mutluluk, bir duygudur. İnsanın yaşamı süresince kendi kontrolünde olan veya olmayan olayları, imkanları ve kazanımları kendi ölçüsü ile yeterli görmesi sonucu oluşur.
Umut-Ümit, insanın yaşamı süresince kendi kontrolünde olan veya olmayan gelişmeler sonucu sahip olabileceği manevi ve maddi kazanımlarla ilgili bekleyişleridir.)
Araştırma sonuçları ilginç. Bilindiği gibi iktidarların, halkın oyları ile işbaşına gelen siyasilerin hedefi “halkı şu veya bu şekilde” mutlu etmektir.
Demek ki AKP bunu becermiş. Genelde sanılır ki “mutluluğun kaynağı” paradır. Parası olmayan mutlu olamaz.
Acaba Türk halkının cebi para dolu da ondan mı mutlu ve umutlu?

Para önemsiz
 
* Devletin rakamlarına göre 2002 yılında 1998 yılı sabit fiyatlarıyla 1.998 TL olan kişi başı milli gelir, 2012 yılında 1.580 TL oldu. On yılda kişi başı gelir yüzde 43.7 oranında arttı.
n Milli gelirin dağılımında nüfusun en fakir yüzde 20’lik diliminin payına gelirin yüzde 5.8’i düşerken, en zenginlerin yüzde 20’lik nüfus dilimi gelirin yüzde 46.7’sini alıyor.
* TÜİK’in 2011 yılı gelir ve yaşam koşulları araştırmasına göre, Türkiye’de her 100 kişinin 16.1’i yoksul. 11 milyon 670 bin yoksulumuz var.
* 2011 yılında Türkiye’de eşdeğer hane halkının ortalama yıllık geliri 10.774 TL. Ortalama aylık geliri 898 TL.
* Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yaptırılan 2011 Aile Yapısı Araştırması’na göre, ailelerin yüzde 72.3’ünün geliri 1.200 TL’nin altında, yüzde 21.1’i ise 1.201-2500 TL gelir ile geçiniyor. Geliri 2.500 TL’nin üzerinde olan ailelerin toplamdaki ağırlığı sadece yüzde 6.6 oranında.
Demek ki halkımızın cebine giren parada önemli artışlar olmamış. Gelir dağılımı düzelmemiş. O halde mutluluğun kaynağı ne?

Önemli olan sağlık ve sevgi
 
Araştırmaya göre halkımızın mutluluğunda, (1) Sağlığın payı yüzde 70.8, (2) Sevginin yüzde 13.8, (3) Başarının yüzde 6.7, (4) Paranın payı yüzde 5.1, (5) İş imkanlarının payı yüzde 3.1 oranında.
Görülüyor ki halkımız sağlığı yerinde ise... Ötesi Allah kerim... İş ve para önemli değil. Azıcık da sevgi olsun yetiyor.
Demek ki AKP iktidarı bu gerçeği görüyor, biliyor. Onun için sağlık hizmetlerine önem veriyor. Gerçekçi olalım. Türkiye’de sağlık sistemi Batı ülkelerinde eşi benzeri az olan şekilde sosyalleştirildi. Sağlık hizmetlerinden her vatandaş eşit şekilde ve nerede ise bedava yararlanıyor. Sayın Erdoğan, ABD’de Obama’nın başaramadığını yaptı. Bütçenin her yıl önemli bölümü sağlık hizmetlerine gidiyor. Sonuç ortada. Halk mutlu. Sayın Erdoğan popüler. AKP oyu topluyor.
Yazıyı Fahri Işık’ın dizesi ile bitireyim: “Bir bedene aşk ateşi dolmazsa /Sevda yolu bir menzile varmazsa /Yaşanır mı hayat, umut olmazsa /Umut fakirin ekmeği... Ye Memet ye...”









http://www.dunya.com/

Ekleme Tarihi
28.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Halkımız mutlu mu, mutsuz mu,Güngör Uras
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız