Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Kadın girişimci mutfaktan çıkacak

 
 
 
 
 JALE ÖZGENTÜRK
 
 
 
 
Türkiye'nin büyük şirketleri de sosyal sorumluluk projelerinin merkezine kadını aldı. Hibeler, desteklerle kadın girişimci sayısı arttırılmak isteniyor.
Türkiye’de toplumun yarısını oluşturan kadınların iş hayatında varlığı yok denecek kadar az. Yani Türkiye tek kanadıyla uçmaya çalışıyor.
Bu kaderi değiştirmek için bir farkındalık yaratılmaya çalışılıyor. Türkiye’nin büyük şirketleri de sosyal sorumluluk projelerinin merkezine kadını aldı. Hibeler, desteklerle kadın girişimci sayısı arttırılmak isteniyor.

Bu hafta kadına yönelik projelere destek veren şirketlerden Coca Cola’nın ‘Fikrim artık işim’ projesi ile iş sahibi olan Türkan Kanbur’un ‘karaoke kafe’sindeydim. Ümraniye’de ‘alkolsüz karaoke kafe’ konseptiyle ‘Cafe Detone’yi açan Kanbur, ‘eğlenmek isteyen muhafazakâr kadınlara’ bir mekân yaratmayı hedeflemiş. KOSGEB’den girişimcilik eğitimi alan Kanbur’un projesi Coca Cola tarafından desteğe layık görülmüş.

Türkiye Kafkasya ve Orta Asya Bölüm Başkanı Galya Frayman Molinas, hedeflerinin 2020 yılına kadar dünyada 5 milyon kadını girişimci yapmak olduğunu anlatıyor.

Bu arada projenin destekçilerinden İstanbul Ticaret Odası üyesi ve İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Kal’la da sohbet etme fırsatı buldum. İstanbul’da 400’e yakın üyeleri olduğunu söylüyor Kal.

İTO Elektrik Elektronik Komitesi üyesi olan Kal’ın kadın girişimciliğe ilişkin yaklaşımı ise ilginç ve farklı...

Kadın girişimciliğin yöneldiği alanları yetersiz buluyor ve önemli bir soruna dikkat çekiyor:

“Kadınlar daha çok yemek, el işleri gibi alanlarda girişimci oluyorlar. Oysa kadını iş hayatına katmak demek erkeklerin yaptığı her alana girmelerini sağlamak. Bu nedenle yeni bir proje başlatacağız. Yetiştirme yurdundaki kız çocuklarına teknoloji öğreteceğiz.”

Kal’ın yaklaşımı doğru. Kadını sadece geleneksel alanlara kapatmak girişimcilik ruhunu da kısıtlıyor.
 
 
Öyle Bir Sevdim ki Seni!


Orhan ve Nurdan Tekeoğlu uzun yıllardır tanıdığım gazeteci ve iletişimci arkadaşlarım. Türkiye’nin tüm bölgelerinin sorunu olan kadın sorununa önce İfakat belgeseliyle Doğu Karadeniz’den baktılar. 2010 yılında Doğu Karadeniz kadınlarının doğaya karşı verdikleri mücadeleyi anlatan ‘İfakat’ belgeseli yurtiçi ve yurtdışında birçok festivalden ödül aldı.

Şimdi de uzun metrajlı bir filme başlıyorlar. Filmin adı ‘Öyle Bir Sevdim ki Seni’. Yönetmenliğini Orhan Tekeoğlu’nun yapacağı film, gerçek bir hikâyeyi anlatıyor. Kırık bir aşk öyküsü. Kısaca şöyle: “1906 yılında taş ustası olarak Santa’dan Yalta’ya giden Mustafa Usta’nın torunu Olga, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla işsiz kalır ve Sarp Sınır Kapısı açılınca Trabzon’a çalışmaya gelir. Olga, herkesin Nataşa olarak algılandığı bir dönemde Cemal’in karşısına çıkar. Göç, parçalanan aileler, önyargılar filmin ana konularını oluşturuyor.”

Çekimleri 15 Mayıs’ta Trabzon’da başlayacak filmin başrollerini Angelina Jolie’nin Bosna’da çektiği ‘Kan ve Bal’ filminde oynayan Alma Terzic ile Oktay Gürsoy üstleniyor.

Herry ve Makyol’un ana sponsorluğunu, TAV’ın ise kurumsal sponsorluğunu üstlendiği filmi Uluslararası Göç Örgütü, Trabzon ve Arsin Belediyesi ile Trabzon Sanayi ve Ticaret Odası da destekliyor.

Konu, Karadeniz Bölgesi’nin canını yakan bir konu.










http://www.radikal.com.tr/

Ekleme Tarihi
27.05.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kasaplara zırhlı eldiven şartı
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız