Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

İFTAR ‘Öylesi de var böylesi de (!)’


 Güngör Uras Olayların içinden
 [email protected]

 
 
 
 
Ünlü işadamına “Ramazan nasıl gidiyor?” diye soracak oldum, “Ramazan iyi gidiyor ama, iftar konusunda dertliyim” dedi ve de anlattı... ”Bizim aile Anadolu kökenli. Bizim örf ve âdetlerimize göre iftar önemlidir. Aile iftar sofrasında bir araya gelerek oruç açar. İhtiyaç sahiplerine iftariyelik gönderilir. İftar saati iş saatine rastlıyor ise, işyerinde çalışanlar için iftar masası hazırlanır.
Şimdilerde İstanbul’da bir iftar daveti modası çıktı ki... İnanılmaz. Şirketler, işadamları, politikacılar otellerde, lokantalarda iftar daveti düzenliyorlar. Herhalde belli bir işadamları ve önde gelen kişiler listesi var ki, bu listede isimleri yazılı tanıdık, tanımadık, niyetli, niyetsiz genelde hep aynı kişiler iftarlara davetli. Benim de işim dolayısıyla, ismimin öne çıkması nedeniyle listede ismim olmalı ki, hemen her gece bir veya birden fazla iftara davetliyim. Evde, çoluğum çocuğum ile iftar sofrası başına oturamaz oldum. Gitme diyeceksiniz. Gitme demek kolay... Az çok ilişkimiz var. Gönül koyuyorlar.”

Faturayı kim ödüyor
 
“Bir başka sorunum daha var. Davette oruç açarken günaha girdiğimi düşünüyorum. Çünkü paranın davet sahibinin helal kazancı ile mi ödendiğini, yoksa faturaların davet sahiplerinin şirketlerinin veya görevli oldukları kurumların hesabına masraf yazılarak vergiden mi düşüldüğünü bilemiyorum.”
Ünlü işadamımızın “iftar sofrasının masrafının, helal kazançtan karşılanması” uyarısı çok önemli. Ne yapalım, hayat bu. Öylesi de var, böylesi de...
Bu vesile ile bizim mahallemizin Kadınlar Komitesi’nin ramazan boyu sıcak iftar yemeği dağıtımından ve de yıl boyu ihtiyaç sahiplerinin market masraflarına katkısından söz etmek istiyorum.
Gülengül Giray ve Dölen Eker ile kızları Ömür Giray ve Sumru Küçükonat’ın öncülüğünde faaliyetini sürdüren Kadınlar Komitesi’nin ramazan programı bu yıl 17 yaşına bastı. Muhtar ve mahalle sakinleri muhtaç aileleri ve kişileri belirliyorlar. Mahallemizde sadece Müslüman komşularımız yok. Sayıları giderek azalsa da Rum komşularımız da var.
 
Az veren candan
 
Ramazanda Türk-Rum ayırımı yapılmadan muhtaç ailelere her gün 4 kap sıcak yemek dağıtılıyor.
Yeniköy Yeni Camii’nin altındaki bisiklet tamircisi bu hayır işi için dükkânından bir köşe ayırıyor. Komşularımızın çoğu sefertasları ile gelerek ailenin üye sayısına göre yemeklerini alıyor. Gelemeyecek durumda olanların yemeğini komite üyeleri evlerine götürüyor. Yemek şirketi bir günlük yemek için 300 TL alıyor.
Bu çabalar ilgi görünce katkıda bulunanların sayıları arttı. YKB, Yeniköy Şubesi’nde bir hesap açıldı (TR53 0006 7010 0000 0068 455633). Hesapta biriken paralar çoğalınca, mahalledeki ihtiyaç sahiplerine, yıl boyu her aybaşı yiyecek yardımı yapılmaya başlandı.
Ne yapalım... Az veren candan...
Çok veren maldan... Bizde davet yok, sofraya katkı var. Bütün bunlar
ramazan aylarında komşuların yaptıkları 300 TL’lik bağışlarla oluyor.








http://ekonomi.milliyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
02.08.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Güngör Uras ,iftar
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız