Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


MURAT GÜRSOY / ORDU'DAN
 
 
Artık fındığın avantajlarıda konuşulmalı
 
 

 
Fındıkla ilgili gerçekleri konuşmak, kitabın ortasından konuşmak, dik durmak zordur. Bunun nedeni ülkemizde fındığın yıllarca siyasete alet edilmiş olmasıdır. Evet fındık sektörü siyaset tarafından hep suistimal edilmiştir. Hem ülke ekonomisine hem Doğu Karadeniz Bölgesi'ne büyük katkıları olan fındığın avantajları anlatılacakken hep problemli bir ürün gibi gösterilmiştir. Fındıkta ülke ve dünya gerçekleri yıllarca görmezden gelinmiştir.

Sektörüne yönelik haksızlıklar sürüyor. 2009 yılında hükümet fındıkta serbest piyasa ekonomisini başlattı. Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) artık fındık almayacağı, Fiskobirlik'in kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini açıklandı.Üreticiye alan bazlı destek primi ödeneceği belirtildi. Fındıkta

4 yıldır rekolte fazla olmadığından üreticinin eline son 4 yıl boyunca alan bazlı destekle beraber ortalama 6,5 TL fındık parası geçti. Geldik 2013 yılına. Fındık pazara indi ve 5.8 TL ile 6 TL'den işlem görüyor. Alan bazlı destekle bugünkü şartlarda üreticimizin eline 7,5 TL para geçiyor. Fındık fiyatları ilerleyen dönemde 6,5 TL olduğunda bu rakam 8 TL'yi bulacak.

Hal böyleyken fındığı serbest piyasa ekonomisine bırakan iradenin, bölge milletvekillerinin işlerin hala yolunda değilmiş gibi gösterilmesine sessiz kalmalarını anlayamıyoruz. 'Fındık arz ve talebe göre para edecek, TMO fındık almayacak' dedikten sonra serbest piyasa fiyatlarının arz ve talep haricinde nasıl artmasını bekliyorlar ? Neden fındık ihracatcısını eleştiriyorlar anlamak mümkün değil. Fındık fiyatlarının daha fazla artmasını istiyor, toplamda 8 TL fiyatı düşük buluyorsanız TMO veya Fibkobirlik'e görev verir , hazineden de piyasaya para aktarırsınız olur biter.. TMO depolarına aldırırsanız 150 bin ton fındığı, o zaman fiyatı 10 TL olur. Ancak hem fındığı serbest piyasa ekonomisine bırakıp sonra da serbest piyasaya müdahale beklemek çok tutarsız bir tablo ortaya çıkarıyor.O zaman serbest piyasaya göre oluşan altın fiyatlarına, domates ve soğan fiyatlarına da müdahale etmek gerekir.

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, 'gelin fındığın avantajlarını konuşalım, fındığı sorunlu göstermekten vazgeçin' çağrısı yaptı. Biz dün de söyledik bugün de: Fındık fiyatları düştüğünde sorumlu ararlar ama fiyatlar yükseldiğinde bir yerlere teşekkür edildiğini görmedik.

Fındıkta artık fiyat açıklama dönemi bitmiştir. 2009 yılından bugüne 4 yıldır fındıkta serbest piyasa ekonomisi geçerli. Bu gerçekler unutulmamalı. Dilerim artık hala TMO hala sektördeymiş gibi açıklamalar yapılmaz da bundan sonra fındığın avantajlarını da konuşmaya fırsat buluruz.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
04.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Murat GÜRSOY, makele, fındık, avantaj
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız