Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Üretim ve ihracat ithalata bağımlı

 
 
 Olayların içinden | Güngör Uras
 [email protected]
 
 
 
 
TÜİK geçen hafta sonu, ocak-ekim döneminin ihracat ve ithalat rakamlarını açıkladı. 2013 yılının 10 ayında ihracat bir yıl önceye göre yüzde 1.2 gerilerken, ithalat artışı yüzde 5.8 oldu. Dış ticaret açığı 10 ayda 82.5 milyar dolara ulaştı. Dış ticaret açığı geçen yılın aynı dönemindeki açığın yüzde 18.5 üzerinde. Bu açık dönüp dolaşacak, cari açığı yükseltecek.
Ankara, tüketici kredilerini sınırlayarak, kredi kartı borcu taksitlerini azaltarak ithalatı (dolayısıyla cari açığı) azaltma arayışını sürdürüyor.
1) Acaba ithalatı (dolayısıyla cari açığı) artıran tüketim malı ithalatı mı? Tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarının artışı mı?
2) Acaba ihracat neden artmıyor?
Yılın ilk 10 ayında tüketim malı ithalatı 2011 yılında 24.9 milyar dolar idi. 2012 yılında 21.7 milyar dolar, 2013 yılında 24.9 milyar dolar oldu. Toplam ithalatta tüketim malı ithalatının payı 2011 yılında yüzde 12.4 idi. 2013 yılında yüzde 12.0’ye geriledi.
Üretim yapımız bozuktu
İyi de acaba biz ithalatı neden azaltamıyoruz? Çünkü bizim üretimimiz de ihracatımız da ithalata göbekten bağlı hale geldi. Üretim yapımızı değiştirmeden ne ihracat artar, ne ithalat azalır.
Ankara ne zaman ki ithalat ve cari açığın tek suçlusu olarak tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarına kafayı takmaktan kurtulacak, işte o zaman işler düzelecek.
Bu yazının altındaki tabloyu lütfen dikkatlice inceleyiniz. 2013 yılının ilk 10 ayında en fazla ihracat geliri sağlayan 10 sektörün, ihracat yaparak ülkeye getirdikleri dövizleri bir sütuna yazdım. Öbür sütuna o sektörlerin, üretimi ve ihracatı sürdürebilmeleri için yaptıkları ithalata ödenen dövizleri sıraladım. Üçüncü sütunda ithalatın ihracattan ne kadar yüksek olduğu ve her sektörde ne kadar döviz açığı bulunduğu görülüyor.
Allayıp pullayıp ihraç ediyoruz
Türkiye’de ihracat şampiyonu motorlu taşıt araçları ve yan sanayinin üretimlerini sürdürebilmeleri ve 13.8 milyar dolar ihracat yapabilmeleri için 13.5 milyar dolar ithalat yapmaları gerekiyor. Kazanlar ve makineler ihracat şampiyonasında 2’nci sırada ama 10.6 milyar dolarlık ihracat yapan sektörün ithalatı 24.4 milyar dolar.
Gözde sektörümüz, emek yoğun üretim yapan giyim eşyası sektörü toplam 12.2 milyar dolar ihracat yapıyor ama, üretim girdisi olarak en az 10.7 milyar dolar ithalat ihtiyacı var.
TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) dün 11 aylık ihracatın binde 3 gerilediği açıkladı. Gerilemenin TİM yönetimince önemsenmediği anlaşılıyor. Halbuki bu kuruluşun sorumluluğu ihracattaki gerilemenin nedenlerini ortaya koyarak, sorunlara çözüm önerisi geliştirmektir.



Açıklama: (1) ve (2) için.
- Örme giyim eşyası ve örülmemiş giyim eşyası ihracat toplamı 12.2 milyar dolardır.
- Bu sektörlerde üretim girdisi ithalatı, (1) giyim eşyası ve bunların aksesuarı 2.6 milyar dolar, (2) dokuma elyafı 2.4 milyar dolar, (3) diğer tekstil iplik ve kumaşları 5.7 milyar dolardır. Bu 3 kalem ithalatın toplamı 10.7 milyar dolardır.












http://ekonomi.milliyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
03.12.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Üretim ve ihracat ithalata bağımlı,Güngör Uras
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız