Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
 Çapar Kanat
 
 
 
 
Simitteki Susama Muhtaç Edilen Türkiye
 
 
Simit fiyatlarındaki artış Türkiye’deki susam üretimini, susam ithalatını, Türkiye’nin hangi ülkelerden susam ithal ettiğini, Türkiye’nin toplam susam üretim ve tüketim rakamlarını, susam ithalatçılarının simit üreticilerin fazla zam yaptığı iddialarını gündeme getirdi.
 
Susam tarımı ülkemizde birinci ve ikinci ürün olarak gerçekleşmektedir. Susam bitkisinin hasadı makine ile değil iki aşamalı olarak yapılır. Birinci aşamada yarı yeşil durumdaki bitki kökünden elle sökülerek 10-15 kök boğum yapılır, bu boğumlardan 8-10 tanesi ile yere 75 ° eğim verilerek kümeler yapılır. İkinci aşamada bitkinin başağındaki susamların kuruması beklenir, kuruduktan sonra elle çırpılarak başaktan ayrılması ve harmana düşmesi sağlanır. İşgücü yoğun bir tarım. Susam bitkisi derin köklü olduğundan su ihtiyacı oldukça azdır. Yazın sıcak geçen bölgelerimizin sulanamayan arazilerinde buğdayın arkasından ikinci ürün olarak tarımı yapılırdı.
 
1980 yılında Türkiye 1 gram susam ithal etmiyordu. Sebebi; Mazot ucuzdu, köylerde işgücü boldu. Şimdi ise mazot pahalı ve köylerde genç işgücü nüfusunu şehirlere sürgün eden politikalar mevcut.
 
Türkiye’de toprak, güneş, su var. Türkiye Brezilya, Arjantin, ABD’nin soya, mısır, Ukrayna’nın arpasına, ayçiçeğine, Sudan, Etiyopya, Hindistan’ın susamına muhtaç edilen Türkiye var. Bunda ne çiftçilerin, ne toprağın , ne güneşin,ne de çiftçilerimizin kusuru var. Kusur kimde.?
 
‘’Susam Kralı ‘’olarak verdiği demece başlık atılan susam ithalatçısı Hakan Bahçeci simitteki yüzde 40’lık fiyat artışının susam fiyatlarına bağlanmasından rahatsızlığını dile getiriyor, susam fiyatlarının arttığını kabul ediyor, ancak susam fiyatlarının simit fiyatına etkisi yüzde 12’dir.’’derken simit üreticilerini fazla zam yapmakla suçluyor.
 
Hakan Bahçeci ile e mail ile röportaj yapan gazeteci ise ona siz susamı, dış ülkelerdeki ihracatçılardan tonunu; kaç liradan satın alıp, sigorta, yükleme,indirme bedeli ödeyip, kaça mal ediyorsunuz’’ sorusunu sormamış olduğundan cevap da göremedik.
Dubai’de şirketleri olan ve orada yaşayan bakliyat ithalatçısı Hakan Bahçeci Türkiye’de bisküvi vb. ihracatı yapan firmaların % 10 gümrükle, diğer firmaların ise 23,4 gümrük vergisi ile susam ithalatı yaptıklarını bildiriyor. Simit fiyatlarının düşmesi için susamdaki tüm gümrüklerin % 10’a çekilmesinin ‘’tavsiye’’sinde bulunuyor. Kendisine saklaması gereken bu tavsiyesi ile 16 bin ton olan ülke-yerli susam üretimimizi sıfıra indirmiş ve daha çok onun firması ithalat yapmış olacak.

Türkiye’nin susam ithalatı yıllık 150-155 ton civarında olup bu ithalatın tamamını Türkiye yerli olarak üretebilecek kapasiteye sahiptir.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ülkemizin tarımsal ürünleri dış ticareti ile ilgili son on yılın, gerçekleşen yılın ihracat rakamlarını verip ithalat rakamlarını vermekten kaçınıyor. 2002 yılı ile 2012 yılları arasında gerçekleşen ihracatın verilerini ortaya koyarken ithalatın verilerini açıklamaktan kaçınıyor.

2002 yılında 5 liralık tarım ürünü ihraç edilirken 1 liralık tarım ürünü ithal ediliyordu
 
2012 yılında ise 2 liralık tarım ürünü ihraç edilirken 1 liralık tarım ürünü ihraç ediliyor. Başarı bunun neresinde?
 
Türkiye 2002 yılında tarımda kendi kendine yeterli bir ülke iken 2012 yılında yetersiz bir ülke haline geldi. 2002 yılında 5 satıp 1 satın alırken, 2012 yılında 2 satıp 1 satın alan ülke var karşımızda..! Başarı bunun neresinde?
Uluslar arası dış ticarette beceriksiz, yetersiz üretim yapan ülkelere ‘İthal ikameci politikaları sürdüren ülkeler ‘’denilmektedir. Bu politikanın vizyonu ‘’üretmiyorsan ithal et’’ dir.
 
‘’Küresel Misyon’’ verilmiş politikacılar, isteseler de kendi yerli çiftçilerine ürettirmeye cesaret edemezler. ‘’Ben tüketicilerime pahalı et, pahalı susam vb. yedirmem ‘’ gibi ucuz politik söylemlere sığınarak, ithalat kapılarını olabildiğince açarlar. Bu politikacıların dostu, ahbabı, siyasetteki mali sponsorları çiftçilerimiz, köylülerimiz, üretenler değil, işadamları kılığındaki ithalatçıların da toplandığı bazı (!) SİAD kulüpleridir.








https://twitter.com/caparkanat

Ekleme Tarihi
06.12.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Çapar Kanat,simit,susam
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız