Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

İzmir, son çeyrek yüzyılda çoğunlukla merkezi yönetime muhalif tercihleri ile öne çıktı. Bu muhalif kimliği ve merkezi iktidar ile uyuşmayan kararları nedeniyle İzmirliler'in cezalandırıldığı, kentin ekonomik kalkınmada geri bırakıldığı her fırsatta tartışılır.

Bu tartışmalar süredursun, bulunduğu bölge, sahip olduğu ekonomik güç ve potansiyel, tarihi geçmişi ve misyonu, altyapısı ve birikimi ile İzmir, göz ardı edilecek, cezalandırılacak bir kent değil.

Sanayi, turizm, ticaret, tarım, teknoloji ve hizmet sektörleri başta olmak üzere pek çok alanda ülke ekonomisine çok büyük katkısı olan İzmir, kalkınma mücadelesini çok yönlü olarak sürdürüyor. Bu mücadele, yerel yönetimler tarafından planlı, çevreye, doğaya zarar vermeden, kentli, köylü ayrımı yapılmadan kaynaklar en adil biçimde kullanılarak sürdürülmeye çalışılıyor. Özellikle tarım ve kırsal kalkınmaya yönelik çabalar birçok kente örnek olacak nitelikte.

Aziz Kocaoğlu, martta yapılan seçimde büyükşehir belediye başkanlığı görevine yeniden seçildikten sonra İzmir'in kalkınma çalışmalarına yön verecek önemli bir oluşuma imza attı. Kendi deyimi ile "katılımcı demokrasi ve yönetişim anlayışının ürünü" olan İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu'nu kurdu. Bu kurulda İzmir'in ekonomisine yön veren 80 kişi kurumlarını temsilen yer alıyor.

Bu tür oluşumlarda, çalışmalarda kalkınma denilince akla genellikle sanayileşme gelir. Tarım sektörü kalkınmanın önünde engel olarak görülür. İzmir'de bu konuda da çok farklı bir yaklaşım var. Tarım sektörü kalkınmanın ana dinamiklerinden birisi olarak kabul ediliyor. İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu'nda, İzmir'in ve bölgenin en büyük tarım kuruluşu olan  Tariş, 4 birliği ile temsil ediliyor. İzmir Ziraat Odası, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir Ticaret Borsası gibi tarımla ilgili kurumlar var. Ayrıca tarımsal hammadde kullanan ve ülke genelinde marka olan  Dimes, Orkide, Özgörkey, Sunel Tütün, Yaşar Holding gibi kuruluşların yöneticileri de bu kurulda görev yapıyor. Özetle, İzmir'in kalkınmasına yön veren kurulda tarım sektörü en geniş biçimde temsil ediliyor.

İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu' nun çalışmaları geçen hafta İzmir'deki medya kuruluşlarının temsilcilerine, yazarlara ayrıntılı olarak tanıtıldı. Kurulun uygulayacağı öncelikli projeler arasında İzmir'in tarımsal potansiyelini değerlendirecek çok önemli çalışmalar var.

1- İzmir'in Selçuk ilçesinde organik tarıma dayalı sanayi bölgelerinin kurulması. Aziz Kocaoğlu'nun verdiği bilgiye göre, bu proje kapsamında 350 dönümlük alanın kamulaştırılması yapıldı. Altyapı çalışmaları devam ediyor. Küçük Menderes Havzası'ndaki tarımsal ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi burada kurulacak tesislerde yapılacak.

2-  Kemalpaşa ilçesi Bağyurdu beldesi Halilbeyli köyünde ve Menemen ilçesi Seyrek beldesinde olmak üzere 2 ayrı organize hayvancılık bölgesinin kurulması öngörülüyor.

3- Bayındır ilçesinde Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi kurulacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaptığı protokol çerçevesinde çiçek, süs bitkisi ve benzeri ihtiyaçlarını ithal etmek yerine Bayındır'daki üreticilerden alıyor. Bu proje ile, ilçedeki üreticiler daha organize ve daha verimli bir çalışma ortamına kavuşacaklar.

Türkiye'de ilk kez  büyükşehir belediyesi bünyesinde "Tarım Daire Başkanlığı" kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarım konusundaki çalışmaları bu projelerle bir adım daha ileriye gidecek ve İzmir'in kalkınmasına büyük katkı sağlayacaktır.

Bütün bu projelerden, çalışmalardan daha önemlisi, sadece İzmir'i değil Ege Bölgesi'nde yaşayan herkesi yakından ilgilendiren, yaşamlarını doğrudan etkileyen Gediz Nehri'nin temizlenmesi projesidir. İzmir'in öncülüğünde Kütahya, Manisa, Uşak'ın işbirliği ile Gediz Nehri'ndeki kirlilik önlenirse tarıma, çevreye, insanlığa en büyük hizmet olur.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarım ve kırsal kalkınma projelerine İzmirliler sahip çıkar ve desteklerse hem daha sağlıklı, daha güvenli ve daha ucuz gıda tüketimi sağlanmış olur hem de İzmir kalkınır.

Bülent Yardımcı'yı yitirdik…

Tarım konusunda yazı yazan pek az gazeteciden biriydi Bülent Yardımcı. Trabzon, Ordu, Giresun, Karaman, Bayburt, Tokat, Ayvalık, Aydın, Ankara ve Anadolu'nun pek çok yerinde tarımla ilgili pek çok toplantıya birlikte katıldık. Soyadına yakışır bir dostlukla hep "Yardımcı"ydı. Sorgulayan, araştıran, en ince ayrıntısına kadar öğrenen ve bunu yazan, paylaşan bir gazeteciydi. İnanmadığı hiçbir şeyi söylemez, yazmazdı.

Tarımla ilgili kimi toplantılarda beni göremeyince telefon açar "Niye gelmedin?" diye sorardı. Beğendiği yazılar için  "Çok iyi yazmışsın, eline sağlık" diye kısa mesajlar atar, cesaretlendirirdi. Birlikte tarım dergisi çıkaracağımızı söyler, aklına geldikçe "Emekliliğine ne kadar kaldı?" diye sorardı.

Tarımcılar gerçek bir dostunu, emekçisini yitirdi. Toprağı bol olsun. Bülent abiyi çok özleyeceğiz.

 

Ali Ekber Yıldırım

http://www.dunyagazetesi.com.tr/

 

Ekleme Tarihi
14.10.2009
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız