Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
 Çapar Kanat


 
 
AB’de Araştırma ve Yenilikçilik


AB Komisyonu “Ekonomik Büyümenin Yeniden Sağlanması için Kaynak Olarak Araştırma ve Yenilikçilik” adlı bir tebliğ yayımladı.


Tebliğ, AB 2020 Stratejisi kapsamında bulunan Yenilikçilik Birliği adlı öncü girişim kapsamında 2010 yılından günümüze kaydedilen ilerlemeyi değerlendiren “Yenilikçilik Birliği’nin Durumu 2014” raporunun verilerini temel alarak hazırlandı.

Tebliğ, AB genelinde araştırma ve yenilikçilik yatırımları ve ekonomik toparlanmaya yönelik reformların önemini tekrar vurguluyor. AB üye ülkelerinde geçerliliğini koruyan bütçe kısıntıları göz önünde bulundurularak üye ülkelerin bütçelerini en etkin şekilde nasıl kullanabileceklerine yönelik öneriler getiriliyor.

AB’nin bilgi üretimi ve anahtar teknolojiler alanında hedeflediği liderlik konumuna ulaşması için üye ülkelerde kamu harcamalarının etkinliğinin ve kalitesinin artırılarak, araştırma ve yenilikçilik çalışmalarına odaklanılmasının kritik öneme sahip olduğu belirtiliyor. AB Komisyonu’nun politika desteği, veri ihtiyaçlarının karşılanması ve en iyi uygulamalar aracılığıyla üye ülkelerin araştırma ve yenilikçiliğe yönelik reformlarına destek sağlamaya hazır olduğu vurgulanıyor.

Tebliğ’de ele alınan ve reform çalışmalarının odaklanması gereken üç anahtar alan şöyle:

-Araştırma ve yenilikçilik faaliyetlerini bir araya getirecek, stratejik kaynaklara odaklanacak ve istikrarlı çok yıllı bütçe planlaması ile desteklenecek şekilde strateji geliştirme ve politika oluşturma süreçlerinin kalitesinin artırılması,

-İdari külfetlerin azaltılması ve fonların dağılımında rekabetin artırılması dâhil olmak üzere araştırma ve yenilikçilik programlarının kalitesinin artırılması,

- Sanayi ile yeni ortaklıklar kurulması dâhil olmak üzere araştırma ve yenilikçilik faaliyetleri gerçekleştiren kamu kurumlarının kalitesinin artırılması.

AB genelinde kamu ve özel sektör dâhil olmak üzere araştırma ve yenilikçilik alanında harcamalar GSYH’nin %2’sinin biraz üzerinde seyrediyor. Bu oran ile AB’nin ABD, Japonya ve Güney Kore gibi bu alandaki uluslararası rakiplerinden önemli oranda geride kaldığına dikkat çekiliyor. Çin’in ise AB performansına hızla yaklaşmakta olduğuna işaret ediliyor.

İsrail dünyada özel sektörde çalışan araştırmacı oranlarının en yüksek olduğu ülke olarak tanınıyor. Aynı zamanda İsrail GSYH’nin %4’ünden fazla olmak üzere dünyada sivil araştırma projelerine en çok yatırım yapılan ülkeler arasında bulunuyor.

Tebliğ bu alandaki kamu harcamalarının kalitesinin artırılmasının araştırma ve yenilikçilik faaliyetlerinin ekonomik etkisini artırmak için anahtar unsur olduğuna dikkat çekerken, Avrupalı şirketlerin yenilikçilik faaliyetlerinin desteklenmesini sağlayacak bir çerçeve oluşturulmasını da diğer bir kritik tedbir olarak değerlendiriyor.

AB’nin yeni araştırma ve yenilikçilik programı olan Ufuk 2020’yi (Horizon 2020) Türkiye’nin de imzaladığını biliyoruz.

https://twitter.com/caparkanat


Ekleme Tarihi
16.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Çapar Kanat
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız