Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Hoş geldin ey ‘Şehr-i Ramazan’

 
 
 Olayların içinden | Güngör Uras
 [email protected]
 
 
Ramazan “Arabi/
Hicri” takvimde on iki aydan dokuzuncu ayın ismidir. Tek başına kullanılamaz. Önüne “ay” anlamına gelen kelime eklenerek, “Şehr Ramazan” veya “Şehr-i Ramazan” seklinde söylenir. Ramazan Kuran’da adı geçen tek aydır.
Ramazan ve oruçla ilgili buyruklar, Kuran’ı Kerim’in Bakara Suresi’nin 183-184-185-187 ve 197’inci ayetlerinde yer alır. Diyanet İşleri’nin mealine (Türkçeleştirmesine) göre, bu buyruklarda “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kuran’ın indirildiği aydır. Öyle ise Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah’ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir.
Ey İnananlar! Oruç, Allah’a karşı gelmekten sakınasınız diye, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günlerde farz kılındı. İçinizden hasta olanlar veya yolculukta bulunanlar, tutamadığı günlerin sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca dayanamayanlar, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa o iyilik kendisinedir. Oruç tutmanız biliniz ki sizin için hayırlıdır“ denilmektedir.

Oruç, sabrı öğretir...
Oruç yalnız Allah içindir. Büyük bir ahlak mektebidir. Sabrı öğretir. İradeyi kuvvetlendirir. Gayreti biler, merhamet ve kardeşlik bağlarını geliştirir. Nefis ile cihattır. Oruçlu insan zaman, zaman fakirlerin katlandıkları zorluklara tahammül göstererek onlar gibi yaşar ve onların sıkıntılarını daha iyi kavrar.
Ramazan ayında Müslümanların oruçlu geçirdikleri günün sonunda akşam ezanı okunduktan sonra yenen yemeğe iftar denilir. Önemli olan, aile üyelerinin hep birlikte bir sofra etrafında toplanarak oruç açmalarıdır.
İmkânı olanlar, imkânı olmayanların iftar sofralarının kurulmasına yardım ederler. Bu yardımın da bir usulü, adabı vardır. Önemli olan, imkânları sınırlı ailelerin kendi evlerinde iftar sofrasının kurulmasına katkıda bulunabilmektir. Önemli olan, her ailenin evinde iftar sofrasının kurulabilmesidir. Önemli olan, bu desteğin sadece Ramazan ayında değil, yıl boyu devam etmesidir.

Az veren candan
Bizim mahallemizin Kadınlar Komitesi, Ramazan boyu mahallemizdeki ihtiyaç sahibi ailelere sıcak iftar yemeği dağıtmayı ve de yıl boyu market masraflarını desteklemeyi sürdürüyor.
Gülengül Giray ve Dölen Eker ile kızları Ömür Giray ve Sumru Küçükonat’ın öncülüğünde faaliyetini sürdüren Kadınlar Komitesi’nin Ramazan programı 18 yıldır aksamadı. Muhtar ve mahalle sakinleri desteklenecek aile ve kişileri belirliyorlar. Mahallemizde sadece Müslüman komşularımız yok. Sayıları giderek azalsa da Rum komşularımız da var.
Ramazan’da Türk-Rum ayırımı yapılmadan muhtaç ailelere her gün 4 kap sıcak yemek dağıtılıyor.
Yeniköy Yeni Camii’nin altında bulunan Yüksel Elektronik’in sahibi Erdoğan Yükselsen bu hayır işi için dükkânından bir köşe ayırıyor. Komşularımızın çoğu iftar saatinden önce sefertaslarıyla gelerek ailenin üye sayısına göre yemeklerini alıyor. Gelemeyecek durumda olanların yemeğini komite üyeleri evlerine götürüyor. Yemek şirketi bir günlük yemek için 320 TL alıyor.
Bu çabalar ilgi görünce katkıda bulunanların sayıları arttı. YKB, Yeniköy Şubesi’nde bir hesap açıldı (TR53 0006 7010 0000 0068 455633). Hesapta paralar çoğalınca, ihtiyaç sahiplerine, yıl boyu her aybaşı yiyecek yardımı yapılmaya başlandı.
Okuyucularımıza hayırlı Ramazanlar dilerim.









http://ekonomi.milliyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
29.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Güngör Uras,Şehr-i Ramazan
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız