Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Zeytin hasada başlıyor. Eskiden zeytin, yıllar önce dikilmiş ağaçlardan toplanırdı. Genelde yan gelir kaynağı idi. Şimdilerde çok kişi kendi yetiştirdiği ağaçlardan zeytin toplamaya başladı. Açık anlatımıyla toplanan ürünün arkasında yatırım var.

Zeytin ağacı sayısının ve verimin artırılması sonucu şimdilerde büyük ölçüde ürün toplanıyor.

1) Üretici bu yıl erken hasatta toplanan zeytinin fiyatının düşüklüğünden şikayetçi.

2) Zeytini işleyecekler ise, elde edilen yağı, yeşil ve siyah zeytini nasıl ve ne fiyat ile satacaklarını bilemiyor.

Akhisar'da geçen hafta sonu 4'üncü Zeytin Hasadı Şenliği yapıldı. Bu vesile ile konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, İspanya 1 milyon 200 bin ton, İtalya 370 bin ton zeytin üretiyor. Biz 4 yılda 600 bin ton üretim ile dünya ikinciliğini hedefliyoruz dedi.

Dünya zeytin fiyatının Türkiye'den sorulacağını söyledi.

İyi de… Biz üretimin tamamını tüketemiyoruz. Kalanını ihraç edemiyoruz. Dünya fiyatını nasıl belirleyeceğiz?

Tütünde dünya fiyatını belirlerken, tütünümüzü satamadık, tütün tarlalarını zeytin ağacı ile doldurduk. Şimdi tarlalarda zeytin yetiştiriyoruz.

Akhisar Ticaret Odası Başkanı Emin Demirci, bir süre öncesine kadar tütünle geçimini sağlayan ilçenin tütünün bitmesiyle girdiği boşluğu fazlasıyla zeytinle doldurduğunu söyledi.

Demirci, sahip olduğu 10 milyon 275 bin adet zeytin ağacıyla dünyada zeytinin başkentinin Akhisar olduğunu belirtti.

Demirci "Bu yıl 220 bin ton ürün elde edeceğiz. Bunun 100 bin tonundan yağ yapılacak. Her bir ağaçtan ortalama 40 kilogram verim alınabiliyor. Yağışlar istenilen verimde gerçekleşirse üç yıla kadar dünya zeytin üretiminde ikinci olur, beş yıla kadar da İspanya'dan dünya birinciliğini alırız. Bu durumda uluslararası alanda da fiyat belirleyici konuma gelmiş oluruz.

Türkiye genelinde 60 milyon adet zeytin ağacının meyve vermeye başlamasıyla dünya ikinciliği hedefleniyor. Şu ana kadar fazla bilinmeyen ilçemizin bu yönünü ortaya çıkaracağız dedi.

Medyaya yansıyan haberlerde parmağı taşın altında olan bir üretici/ihracatçının söylemleri dikkati çekti: 41 ülkeye ihracat yapan Akhisar'ın önde gelen zeytin üreticilerinden Ece Zeytinleri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gökalp de Akhisar'da bugünlerde başlayan zeytin hasadıyla 22 bin kişilik istihdam sağlandığını belirterek üretimin genişlemesiyle sektörün istihdam kapısı olacağını belirtirken, tehlikeyi de dile getirdi.

Gökalp, uluslararası arenada ürün satmanın zorluklarına vurgu yaparak "Eğer bir markanız yoksa yurtdışındaki zincir marketlerin raflarında yer bulmanız imkansız. İstenilen raf bedellerinin ödenmesi neredeyse mümkün değil. Eğer ülke olarak güçlü olamazsak raflardaki ömür en fazla iki yıl sürer."

Biz bir çok tarım ürününde olduğu gibi zeytinde de, hele üretelim, nasıl olsa satılır diye yola çıkıyoruz. Sonra da talep noksanı ve fiyat düşüklüğü bizi üzüyor.

Prof.Dr.Reha POROY

Prof.Dr.Reha Poroy, 1970'li yılların sonunda Turgut Özal'ın DPT Müsteşarlığı döneminde oluşturulan Banka-Kredi Sisteminin yeniden Düzenlenmesi Komitesi'nde görev alan ve Türkiye'de Sermaye Piyasası Mevzuatı'nın temelini oluşturan çalışmaları başlatan bir bilim adamı idi.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi eski dekanlarından Avrupa Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin kurucusu ve Ticaret Hukuku Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi olan Reha Poroy, Ticaret Hukuku dalında uluslararası ün yağmış bir hukukçumuzdu.

TÜSİAD'ın kuruluş yıllarında da TÜSİAD'ın araştırma ve geliştirme çalışmalarına katıldı. Bilim kurullarında yer aldı.

Reha Poroy'un bir özelliği "İstanbul Efendisi" olmasıydı. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Osmanlı Dönemi'nin uzantısı İstanbul yaşamında çocukluğu geçmiş, yabancı dadıların yönlendirmesi ile Batı kültürünün temel eserleri olan tarih, edebiyat ve sanat kitaplarını okumuş, sağlam bir kültüre sahip olmuştu. Yurtiçinde ve dışında yabancı okullarda sağlam bir eğitim görmüştü.

Çok kibar, ince, zarif, herkese sevgi ile yaklaşan bir kişiliği vardı. Her şeyin iyin ve güzelini takdir eder ve severdi.

Ben kendisinden çok şeyler öğrendim. Öğrendiklerimin çoğunu DÜNYA'da bu köşede okuyucularına aktardım.

Internette <http://www.gungoruras.com/> sitesinde arama motoruna Reha Poroy ismini yazanlar daha önce bu köşede yayınlanan yazılara ulaşabilirler.

Allah rahmet eylesin.

 

Tevfik GÜNGÖR

http://www.dunyagazetesi.com.tr/

Ekleme Tarihi
05.11.2009
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız