Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Dün açıklanan aralık dönemi işsizlik rakamları istihdam ve işsizlik cephesinde uzun süredir özlemi çekilen iyi haberler içeriyor. Nisan 2008'den, yani yaklaşık iki yıldan bu yana ilk kez işsizlik oranında düşüş var: Genel işsizlik oranı yüzde 14'den yüzde 13,5'e geriledi. İşsiz sayısı artışı da hemen hemen durdu. Kasım döneminde 233 bin artan işsiz sayısı, bu kez 29 binle sınırlı kaldı.
Bir diğer ilk de sanayi istihdamında görüldü. Durgunluğun başladığı 2008 baharından bugüne sanayi istihdamı ilk kez yıllık olarak 101 bin kişi artarak 4 milyon 262 binden 4 milyon 362 bine yükseldi. Buna karşılık hizmet sektöründeki artışta belirgin bir düşüş görüldüğünü belirtelim. Kasım döneminde hizmetlerde yıllık istihdam artışı 269 bine kadar yükselmişken, Aralık döneminde artış 158 bine gerilemiş durumda.
Hizmet istihdam artışındaki bu gerilemenin kaynağını belirlemek işsizliğin geleceği açısından önemli. Olağan şüpheli "ek çalışan etkisi". Bu etkinin en yoğun olarak yaşandığı kendi hesabına çalışan sayısındaki normal azalış eğilimi, Ekim 2008'den itibaren yerini güçlü bir artışa bırakmıştı. Kendi hesabına çalışan kesimde geleneksel zanaat ve esnaf erbabındaki tasfiye krizle birlikte duraklamış ve yerini özellikle "mercimekli köfte satan kadınların" devreye girmesiyle kendi hesabına çalışan sayısında artışa bırakmıştı. Bu sayı Kasımda yeniden azalmaya başladı ve Aralıkta azalış 54 bine yükseldi.
Bir tatsız haber de tarım istihdamındaki olağan dışı artış. Tarımda bir yıl öncesine kıyasla 637 bin daha fazla çalışan var. Kasım döneminde artış 413 bindi. "Bunun neresi kötü?" diye sorabilirsiniz. Kısaca şöyle açıklayayım. Normal olan tarımda geleneksel istihdamın kalkınma ile birlikte azalmasıdır. Tarım istihdamı büyümenin tarım dışı sektörlerde yarattığı çekim etkisiyle düzenli olarak azalır. Bu ekonomik kalkınmanın en sağlam tunç kanunlarından biridir. Tarım istihdamında geleneksel istihdamın azalması tarımda emek verimliliği artırır.
Oysa şimdi tam tersi oluyor. Durgunlukla birlikte tarım istihdamı artmaya başladı. Yıllık olarak her ay daha büyük bir artış ortaya çıktı. Sonunda artış 637 bin gibi son derece çarpıcı bir rakama ulaştı. Artışın ezici çoğunluğu geleneksel aile işletmelerine hapis olan insanlardan oluşuyor. Krizle birlikte tarım dışı istihdam olanakları daralmasaydı bu insanlar tarımda kalmayacaklardı. Artış devam etmeyecek. Tarım dışı istihdam artışı güçlendikçe, tarımdan göç de güçlenecek.
Dün medya en çok işsizliğin geleceğini merak ediyordu. Kanaatimi şöyle özetleyebilirim: İşsizlikte görülen iyileşme, istihdam artışından ziyade tarım dışı işgücündeki sınırlı artışa bağlı. Nitekim, tarım dışı işgücü bir yandan baz etkisi, diğer yandan tarım istihdamındaki olağan dışı artış nedeniyle son bir yılda 371 binle sınırlı kaldı. Tarım dışı istihdam da 348 binle bu rakama çok yakın bir artış sergiledi. Oysa Kasım döneminde tarım dışı işgücü artışı 551 bindi.
Tarımı dışı işgücünün yapısal artış eğiliminin 500-600 bin arasında olduğunu vurgulamak isterim. Önümüzdeki aylarda baz ve tarım etkileri hissedilmeye devam edecek. Dolayısıyla işsizlikte iyileşme bir süre daha devam edecek. Buna karşılık yılın ikinci yarısında tarım dışı işgücü artışının normal eğilimine dönmesini, hatta tarımdaki çözülmenin şiddetine bağlı olarak bu eğilimi aşmasını bekliyorum. Bu ortamda işsizliğin azalmaya devam etmesi için tarım dışı sektörlerin 500 binin üzerinde net istihdam yaratması gerekiyor. Bu kadar istihdam ancak yüzde 5'in üzerinde büyümeyle mümkün olabilir. Olanaksız değil ama zor

Ekleme Tarihi
16.03.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız