Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Şerafettin Erbayram, ziraat mühendisi. Almanya’da eğitim görmüş. Yurda dönünce 1980 yılında Bolu’da bir yem fabrikası kurmuş.

Hindi üretmeye başlamış. 2000 yılında İsviçre’den 8 dişi 2 erkek  “Saanen” keçisi getirmiş. Şimdilerde kendi çiftliğinde ve çevredeki 40 çiftlikte bin beş yüz kadar saf kan Saanen keçisi besliyor, besletiyor. Her gün 10 ton keçi sütü topluyor. Keçilerin sütünü pastörize ederek satıyor, kalanı ile beyaz ve kaşar peynir yapıyor. Yakında yüzde yüz keçi sütü ile dondurma üretmeye başlayacak.
Saanen keçisini halkımız bir zamanlar TV’nin en beğenilen çizgi filmi olan “Heidi’nin beyaz keçisi” olarak bilir. Saanen keçisi yılda 280 gün sağılır. Yılda 500-800 kg süt verir.
Bizim yerli kıl keçimizin sağılma süresi 180 - 235 gün, yıllık süt verimi ise 100-130 kg'dır.
Keçi sütü dünyanın her ülkesinde makbul ve aranan bir süttür. Bu sütten yapılan peynirlerin talebi büyüktür.

Keçi sütü farklı süt
Keçi sütünün özelliği yağ moleküllerinin daha ufak olması, proteininin daha yumuşak pıhtılaşması, bu nedenle de diğer sütlere göre daha kolay hazmedilebilmesidir. Yüksek fosfat, daha az mikro organizma içerir. Kokusuzdur. Süt alerjisi olanların içebileceği bir süttür. Bu sütten üretilen peynirler de aynı özellikleri taşır.
Bizde keçi üretimi uzun yıllardır kötülenmekte, küçük görülmektedir. Keçiler ormanların baş düşmanı ilan edilmiştir. Bizde daha çok kıl keçisi (kara keçi) yetiştirilir. Sütçü olmayan bu keçi türü et hayvanı olarak tercih edilir.
Keçi sütü genelde koyun ve inek sütü ile karıştırılarak mandıralarda değerlendirilir. Keçi peyniri diye satılan peynirler karışımlı sütlerden üretilir. Saf keçi sütü ile yapılmış peynir bulmak zordur.
Yurtdışındaki şarküterilerde çeşit çeşit keçi peynirini gördüğümde, biz ne zaman keçi peynirinin değerini anlayabileceğiz diyerek üzülürüm. Bizdeki şarküterilere girdiğimde keçi peyniri var mı diye sorarım.

Saf keçi peyniri
Geçen hafta şarküteri sorumlusu “Yüzde yüz keçi peyniri garantisi olan bir peynir geldi. Onu tadınız“ dedi. Bir kalıplık ambalaj içindeki peynirin tadı hoşuma gitti. Ambalajın üzerinde yazılanlar ilgimi çekti. Böylece Bolana Keçi Sütü İşletmesi’ne ulaştım. Ziraat Mühendisi Şerafettin Erbayram’la konuştum.
Erbayram diyor ki, “Saanen türü keçileri kıl keçisi ile melezleştirmek de mümkün ama önemli olan saf ırkı korumak. Bolu’da analar babalar ve çocuklar kayıt altında tutularak ırkın bozulması önleniyor. Süt hayvancılığında, sözleşmeli üreticilik çok önemli. Sözleşmeli üreticiliğin esası da alım garantisi.  Sözleşme ile keçi besleyenler bilecek ki, karşısında sütünü her zaman alan, aldığı sütün parasını ödeyen biri var. Çiftçinin sütünü ayağına giderek alıyoruz. Keçi sütüne inek sütüne verilen fiyatın 1.5 katı fiyat ödüyoruz. Sözleşme yaptığımız çiftçiye diyoruz ki, eğer 20 Saanen keçisi beslersen her ay 1 asgari ücret düzeyinde gelirin olur. 40 keçi ayda 2 asgari ücret getirir. Saf ırk keçi yavruladığında ise gelirin 2 kat olur.”
Erbayram sözleşmeli üretim olmadan, üreticiye alım garantisi verilmeden hayvancılığın gelişemeyeceğini, bu nedenle hayvancılık teşvik edilecek ise sözleşme ile üretim yaptıracakların teşvik edilmesi gerektiğini anlatıyor.

 

Güngör Uras

http://www.milliyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
30.05.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız