Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Türkiye, ABD’den 8 bin adet süt ineği almayı düşünüyor. Baştan 500 adet yollayın bir bakalım, denmiş. Ve ekonomik krizden etkilenmiş ABD çiftliklerinden inekler toplanmış. 500 ineği, 5 eyaletteki 30 küçük çiftlikten almışlar. Çiftçiler memnun, şu dar zamanda ineklere alıcı çıkmış. Satışı bir Teksas şirketi yapıyor.

ABD’nin krizi tarımı da vurdu ve çiftlik sahipleri iflas edip topraklarını ve hayvanlarını kaybetti. Kaybetmeyen de para kazanamıyor. Amerikalı çiftçiler Türkiye’ye bereket versin demekteler.

Ve de Türkiye’nin alım şartı var: Hayvanlar, mavi dil hastalığı olmayan bir eyaletin limanından ihraç edilecek... Ve sevkiyat en geç 18 Temmuz’da yapılmış olacak. Bugün ayın 20’si.

Burada işler karışmış. Amerika normalde inekleri Delaware limanından yolluyor. Türkiye hastalık olmayan eyalet- deyince, kuzeyde Maine eyaleti var. Eastport limanı... Oradan yükleme mümkün. Ancak Eastport-Maine’den hayvan ihracatı yok. O limanda tarım-hayvancılık uzman kontrolü yok.

Durum çıkmaza girince, ihracatçı Teksas şirketi çare arıyor. Liman müdürü diyor ki -Sizin işinizi Senatör, Milletvekili- çözer.

Şirket yetkilleri önce eyalet yerel meclisinin milletvekillerine gidiyorlar. Oradan başkent Washington’a, Maine’in iki senatörü ve bir milletvekiline gidiyorlar. Bu Kongre üyelerinin girişimiyle ABD Tarım Bakanlığı ve Hayvan Sağlığı Dairesi Maine’e acele eleman yolluyor. Hayvanlar, konteynerler, gemi ve de liman denetleniyor. Temiz raporları veriliyor.

Ve bu işler 36 saat içinde çözülüyor.

Siyaset hem icraat yapma, hem de icraatla övünme sanatı... Bu işlerde öncülük eden iki senatör ve bir milletvekili, bu işi bir bildiriyle açıklayıp övündüler. Diyorlar ki, “İşte böyle böyle oldu...” Tarım bakanlığı yetkililerine de “Teşekkür ederiz, onların duyarlığı sayesinde ihracat yapıldı. Bu sayede gariban çiftçinin krizde yüzü güldü... Hem de Maine bir nitelikli ihracat limanına kavuştu. Bundan sonra benzer ihracat bu limandan yapılsın.”

İTİŞME, TİCARET YAP!

Maine limanı olayını sahiplenen iki senatörden biri, Bayan Olympia Snowe. Kıdemli bir Cumhuriyetçi senatör. Asıl adı Olympiad Bouchles. Yunan asıllı ve zaman zaman ABD’nin senatörü değil, Yunanistan’ın Yanya vilayeti senatörü gibi davranır. Türkiye inek alarak, Bayan Snowe’un eyaletine ve de ABD ihracatına katkı yapıyor.

Meselenin düğümü de burada: Ticaret ve ekonomik çıkarlar olunca, senatör asli görevine dönüyor. Etnik fanatizm, tarih-coğrafya-önyargı bir kenara itiliyor.

Yoksa biz inek alalım, sütünü sağalım, derisinden çanta-ayakkabı yapıp Amerika’ya satalım... Yeni damızlık yetiştirip komşulara, etrafa yollayalım... Daha yeni AB Tarım Faslını açtık... İnek ithalat ve ihracatında eksen tartışması oluyor mu? İnek Yunanistan’a lazımsa Yunanistan’a gitsin, Balkanlar’a gitsin, Arabistan’a, Afrika’ya gitsin... Ticaret olsun, zenginlik olsun... Bunlar hep bağlantılı. İnek! deyip geçmemek lazım.

 

Selim Atalay

http://www.yazarx.com/FEkonomi/selim-atalay/20-07-2010/ineklerimiz-senator-torpillidir/249268.aspx

 

Ekleme Tarihi
20.07.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız